10 tips voor persoonlijk leiderschap.1920x0

10 Tips Voor Persoonlijk Leiderschap

Geschreven door René Rensen

“10 tips voor Persoonlijk Leiderschap” gaat vooral over jou als leidinggevende. Ken je onderstaande spreuk?

“Je kunt pas leiding geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf”

Deze bovenstaande uitspraak is veel gehoord in het land der leidinggevenden. Bij het leiding geven aan jezelf denk ik meteen aan Persoonlijk Leiderschap. In eerdere blogs heb ik hier al aandacht aan gegeven. Toch kan ik het niet nalaten om je de 10 onderstaande tips onder de aandacht te brengen. Deze tips kunnen jou als leidinggevende helpen om nog eens kritisch stil te staan bij jouw Persoonlijk Leiderschap. Dit blog is mede gebaseerd op een artikel dat Rijk Binnenkamp in 2015 over hetzelfde onderwerp schreef.

Tip 1: Geef aandacht aan je drijfveren

Wie ben je? Waartoe ben je op aarde? Welke overtuigingen heb je over het leven? Wat wil je bereiken? Wat wil je toevoegen als leidinggevende? Allemaal vragen die je voor jezelf dient te beantwoorden en waarvoor je de weg naar binnen zult moeten maken. De weg naar Persoonlijk Leiderschap begint bij jezelf, bij het beantwoorden van dit soort vragen. Je laat leiderschap zien wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor het veranderen van je omgeving vanuit de overtuiging dat het anders kan of moet.

Het is jouw verhaal. Het is ook jouw eigen weg. Over uitdagingen die zich aandienen, over je streven naar een hoger belang, een andere toekomst. Je houdt anderen en jezelf een spiegel voor, laat zien hoe het moet en ontwikkelt jezelf als voorbeeld en instrument van verandering vanuit een sterke persoonlijke visie, moed, durf en innerlijke kracht. Op die manier werkt leiderschap van binnen naar buiten. Je hebt impact, niet vanuit gezag, maar vanuit authenticiteit, betrokkenheid en persoonlijk leiderschap.

Tip 2: Toon zelfvertrouwen

Je weet wat je wilt en je weet waarvoor je het doet. Dat zorgt voor zelfvertrouwen en maakt je proactief en zorgt er voor dat je als leidinggevende stap voor stap richting je doel(en) gaat. Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor geluk. Zorg ook goed voor jezelf. Verzorgd gekleed gaan geeft zelfvertrouwen. Leef vanuit liefde.

Leef gezond, beweeg, kies voor variatie in je voeding, het geeft energie en versterkt je zelfvertrouwen. Let op je lichaamshouding. Dit alles zorgt er voor dat je vitaal blijft en dat wekt positief door in jouw Persoonlijk Leiderschap.

Tip 3: Zorg voor verandering op zijn tijd

Gaan op de automatische piloot is gemakkelijk en comfortabel, maar daar word je omgeving niet anders van. Afwijken van gebaande paden is niet altijd makkelijk en vraagt moed, maar kan nodig zijn om je doelen te realiseren. Dus kom uit je comfortzone. Verandering gaat vaak met verwarring en onzekerheid gepaard. Het is goed je daarbij te realiseren dat daar waar verwarring is, ook groei is. En groei is toch dat wat je wilt? Als leidinggevende maar zeker ook als mens.
‘’Leven is het meervoud van lef’’ zoals Loesje ooit schreef

Tip 4: Maak keuzes

Wanneer je weet waar je als leidinggevende naar toe wil. Met je organisatie en met jezelf, wanneer je weet wat juist of onjuist is, wanneer je weet wat wel of niet bijdraagt aan het bereiken van je doel(en), dan worden keuzes opeens een stuk eenvoudiger.

Een fundamenteel bestanddeel van persoonlijk leiderschap is dat je een richtinggevende visie, een moreel kompas ontwikkelt. Een moreel kompas maakt je pro-actief. Je bent niet een speelbal van je omgeving, maar zit zelf achter het stuur, maakt bewust keuzes, met een duidelijke richting voor ogen.

Tip 5: Werk vanuit positieve gedachten

Mensen die positief denken verschillen niet zo veel van mensen die negatief denken. Ze denken allebei en geloven beiden in wat ze denken, ze richten beiden hun aandacht op een deel van de werkelijkheid. Maar het is goed om je te realiseren dat je als je positief denkt en positief in het leven staat je ook veel meer positieve dingen aantrekt. Dat is een universele wet: positieve gedachten trekken positieve dingen aan. Het is dus goed om te leren om je aandacht vooral op positieve dingen te richten. Op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt.

Tip 6: Heb focus

Als je als leidinggevende weet waar je heen wilt dan is het niet zo ingewikkeld om de juiste focus te hebben. Focus is de stip op de horizon, wat vind je belangrijk, waar wil je naar toe, wat wil je bereiken en hoe ziet dat er dan uit. Zorg voor een positieve focus. Een positieve focus zorgt namelijk voor meer energie. Een positieve focus betekent een focus op wat je wél wilt in de toekomst, een focus op wat je wél wilt in lopende of voorbije situaties en een focus op wat er goed ging en gaat.

Tip 7: Geef aandacht

Wanneer je in gesprek bent richt dan je aandacht en energie volledig op de ander. Volledig betekent niet dat je ook nog met iets anders bezig kunt zijn. Multitasking is in dit opzicht een illusie. Zorg dat je oogcontact maakt, want alleen op die manier maak je echt contact. Laat de ander uitpraten en stel vragen.

Tip 8: Wees verantwoordelijk voor jezelf

Jij bent de regisseur van jouw leven. Dus als het eens tegen zit dan ligt dat niet altijd aan de ander. Die ander gaat het waarschijnlijk ook niet voor je oplossen. Klagen helpt niet en geeft veel negatieve energie, zelfmedelijden helpt je niet verder. Door weg te kijken wordt er niets opgelost en met destructief gedrag (te veel eten, drinken, gamen, roken, etc) gaat het ook niet weg.

Verleg nooit de verantwoordelijkheid over jouw geluk, jij bent namelijk de enige die hier verantwoordelijk voor is. Neem deze verantwoordelijkheid dan ook. Kijk vooral naar jezelf. Met een positieve insteek want je kunt er van leren. Als je dat doet dan is het bijna altijd goed.

Tip 9: Neem de tijd

Zelf zit ik met enige regelmaat lekker languit met mijn voeten op het bureau. Ik word dan stil. Stil in mezelf en stil naar de buitenwereld. Stilte verbindt, het verbindt je met je diepste zijn en leidt tot diepe rust en ontspanning. En stilte biedt een prima mogelijkheid om te reflecteren.

Uit onderzoek blijkt dat succesvolle mensen een goed vermogen tot (zelf)reflectie hebben. Waarom doe ik wat ik doe? Hoe doe ik het, is mijn koers nog de juiste, het zijn allemaal vragen die aan bod kunnen komen tijdens reflectie op je eigen handelen. Het zorgt er voor dat belangrijke vraagstukken naar boven komen. En het zorgt er ook voor dat je door dit regelmatig te doen jezelf oefent in deze manier van werken. Daar word je zeker een beter mens van. (en dus ook een betere leidinggevende)

Tip 10: Neem het allemaal niet té serieus

En mocht het in het begin niet helemaal zo gaan zoals je voor ogen had, vergeet dan niet te lachen. Jouw leven is één groot leerproces en van fouten kun je leren. Onthoud altijd dat succes een simpele formule is: Succes is namelijk niets meer dan 1 keer vaker opstaan dan je gevallen bent! Maak gebruik van de kracht van de humor in je leven. Een humoristische kwinkslag doet vaak wonderen!.

Kijk samen met mij eens naar jouw mogelijkheden. Neem contact met me op.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template