6 fouten die je als leidinggevende niet wilt maken.1920x0

6 Fouten Die Je Als Leidinggevende Niet Wilt Maken

Geschreven door René Rensen

In mijn blog “6 fouten die je als leidinggevende niet wilt maken” sta ik stil bij aspecten uit jouw leiderschap die snel kunnen resulteren in iets dat je niet wilt.
Je hebt voor je gevoel een fijne organisatie. Jullie werken vanuit een gedegen visie en missie en jouw team bestaat uit fantastische professionals. Maar waarom is er dan toch weinig betrokkenheid, een laag energieniveau en worden je doelen niet behaald? Je begrijpt er als leidinggevende eigenlijk niks van.

Ook al wil je het waarschijnlijk niet horen, het kan zomaar zijn dat het antwoord ligt in jouw aanpak. Aan de manier waarop jij leiding geeft. Kijk maar eens naar de volgende lijst met 6 gewoonten die veel leidinggevenden hebben waardoor ze hun  geloofwaardigheid verliezen. En meestal hebben ze het zelf niet eens in de gaten.

1. Je bent niet duidelijk in je verwachtingen

Om iemand een vliegende start te geven als hij je team komt versterken, is het belangrijk om jouw visie, richting en verwachtingen te delen. Het is het fundament onder een lange, goede samenwerking. Maar vaak wordt vergeten of te weinig tijd genomen om de verwachtingen uit te spreken en aan te geven wat jij als schoolleider nodig hebt.

Wat zorgt dat de medewerker uiteindelijk onvoldoende uit de verf komt en steeds gefrustreerder raakt. En dat is logisch, want hoe kan iemand aan verwachtingen voldoen, als hij niet weet welke verwachtingen dit zijn?

In plaats van iemand dus aan te nemen, een korte introductie in zijn afdeling te geven en hem vervolgens succes te wensen, is het aan te bevelen tijd te nemen om iemand de organisatie echt te laten zien en aan te geven waarom jullie doen wat jullie doen en jullie visie en missie helder uit te leggen. Neem ook de tijd om individueel kennis te maken.

Dit zorgt voor wederzijds begrip en vertrouwen. En je kunt meteen je verwachtingen uit de doeken doen. Vraag ook om feedback en stuur tijdig bij. Blijf het proces volgen en geef aandacht. Jij bent en blijft de gids. Jij bent en blijft de leidinggevende.

2. Je laat teveel los

Je geeft het werk uit handen en laat je teamleden zelfstandig aan de gang gaan. Heel erg prettig. Alleen zijn er momenten dat je toch een email moet beantwoorden, een knoop moet doorhakken of moet laten merken dat je weet wat er speelt. Taken overdragen en zelfstandig werken is mooi, maar dat betekent niet dat jij als leidinggevende alles los kan laten.Wanneer je dat wel doet en je te weinig bemoeit met de dagelijkse gang van zaken, loop je de kans dat de betrokkenheid binnen je team gevaar loopt. Uiteindelijk is de kans aanwezig dat je hele team en daarna de organisatie de dupe wordt.Natuurlijk moeten jouw medewerkers zelfstandig kunnen werken. Je wilt ze niet elke 5 minuten aan je bureau. Maar er zijn, ook als ze volledig zelf aan de slag zijn, momenten waarop ze even moeten kunnen sparren. Dan is het gewoon fijn als jij interesse toont en weet wat er speelt.Geef medewerkers aandacht en blijf wel faciliteren. Dan hou je de betrokkenheid hoog. Dus ‘ja’ tegen zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid, maar ‘nee’ tegen helemaal je handen er van aftrekken en laten zwemmen.

3. Je kijkt teveel naar vaardigheden

Je bent op zoek naar iemand die bepaalde vaardigheden en misschien wel een bepaalde kleur meebrengt om je team te versterken. Selecteer je echter alleen daarop, dan is dat ook wat je krijgt. Maar waarschijnlijk verwacht je meer.

Je wilt ook dat iemand zelfstandig kan werken, initiatief toont, met verbetersuggesties komt en zichzelf uitdaagt en blijft ontwikkelen. Eigenlijk wil je iemand met een attitude die past bij jouw verwachtingen en past bij jouw organisatie.

Als je dit heel duidelijk voor ogen hebt en dus ook van iemand verwacht, kijk dan vooral naar mentaliteit en houding als je iemand aanneemt. Natuurlijk zijn ter zake doende kwaliteiten ook belangrijk. Een bepaalde mentaliteit zal nog maar weinig veranderen, terwijl als je iets niet kunt of nog niet op een bepaald niveau kunt, je dit kunt leren.

Kijk dus niet alleen naar vaardigheden bij het aannemen van kwaliteit voor je team. Zorg dat je de full-package goed onderzoekt en onthoud dat mentaliteit vrijwel niet zal veranderen.

4. Je bent teveel vriend

Je kan vriendelijk zijn tegen iedereen, maar hoeft geen vrienden te zijn met iedereen. Dat zegt mijn coach regelmatig tegen mij en dat gaat hier ook op. Als leidinggevende heb je nou eenmaal een andere rol en kun je niet, net als de rest van de collega’s, bevriend zijn met iedereen in je team. Dat gaat gewoon niet. Het is wat het is.

Als je vriendelijk bent, dan vertel je eerlijk wat je goed vindt aan het werk dat iemand levert, maar zeg je het ook als je iets anders had verwacht en geef je aan wat je graag anders ziet. Wanneer je je als vriend opstelt, blijf je vriendelijk lachen, geef je complimenten en joviale schouderklopjes, maar daar blijft het bij.

Terwijl het in je hoofd tolt van de vragen misschien wel de kritiek. Ben je vriendelijk dan ben je aardig, maar duidelijk en neem je een mentorrol aan waardoor de ander zich kan ontwikkelen. Blijf je een vriend, dan wordt een frustratie voor beide partijen met waarschijnlijk een afscheid tot gevolg.

Ben dus zeker vriendelijk, maar geen vriend van de mensen in je team. In plaats van vriendelijk lachen en alleen complimenten geven, is het waardevol om elkaar geregeld 1 op 1 te spreken om te bespreken hoe het gaat. Ben duidelijk in wat je ziet en wat je verwacht. En vraag hoe je je leraar kan helpen om verder te groeien in zijn rol. Op deze manier kan iemand zich ontwikkelen tot volwaardig professional.

5. Je hebt te weinig oog voor de cultuur

Komt iedereen vol enthousiasme en motivatie binnen ‘s ochtends of neemt iedereen met een lang gezicht plaats aan de werkplek en weten ze niet hoe snel ze de deur dicht moeten doen? Als je nadenkt over het aantal uur dat wij spenderen op het werk, dan is het toch prettig als dit een fijne omgeving is om je tijd door te brengen. Kleine veranderingen kunnen al leiden tot stijging van de betrokkenheid, de productiviteit, loyaliteit en werkgeluk.

Kijk eens naar hoe jullie er bij zitten. Heeft iedereen voldoende ruimte, is er licht, kan je rustig werken en ook ergens met elkaar overleggen? Maar naast de fysieke omgeving.  Hoe ga je met elkaar om? Worden er nare grappen gemaakt? Vieren jullie successen? Doen jullie geregeld wat samen als team? Je begrijpt wel wat ik bedoel. Hoe veiliger, positiever en transparanter de omgeving, hoe productiever je team is.

6. Je geeft je medewerkers geen ruimte

Je hebt inmiddels een heel team van goede medewerkers om je heen verzameld, maar nog altijd vind je het lastig om los te laten. Gebeurt het dan wel goed? Gebeurt het dan wel zoals ik wil? Gebeurt het wel op tijd? Kan ik het niet veel beter zelf doen? Enzovoorts.

Maar als je niks of weinig loslaat, kunnen jouw teamleden ook niet bewijzen wat ze in huis hebben. En als je ze wel taken geeft, maar steeds over hun schouder meekijkt of het wel ‘goed genoeg is’ en blijft controleren, verstik je ze waardoor ze nooit zodanig uit de verf gaan komen, zoals je graag zou willen.

Geef je medewerkers dus de ruimte. Geef ze de ruimte om te doen waar zij goed in zijn en te laten zien dat ze de taken aankunnen. Ze doen het wellicht niet precies op jouw manier, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En misschien zijn die wegen zelfs beter en verrassen ze je!

Geef jouw medewerkers dus de vrijheid en verantwoordelijkheid om het hoe zelf te bepalen en zorg dat je er bent als het echt nodig is en ze juist faciliteert om het beste uit zichzelf te halen!

Hoe vind jij dat jij het doet als leidinggevender? En wat is jouw beste tip voor andere leidinggevenden die hiermee te maken hebben?

Je weet dat ik je kan helpen hè?

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template