Aandacht. Een belangrijk begrip in jouw leiderschapsinstrumentarium.
Je bent leidinggevende en je realiseert je vaak genoeg dat leidinggeven een vak is. Misschien wel een vak apart. Een vak dat veel leidinggevenden zich eigen maken met een vleugje scholing, maar vooral door in de praktijk een aantal keren te vallen en weer op te staan.
Ik hoor weleens als definitie voor een succesvolle leidinggevende dat zo iemand één keer vaker is opgestaan dan dat hij gevallen is.
Het is een mooi en leerzaam vak, maar ook een vak dat veel van je kan vragen. Want geen één dag binnen je organisatie zal hetzelfde zijn. Waar kan je tegenaan lopen als leidinggevender? Waar leg je de focus? En wat moet je vooral niet vergeten?
Iedereen kan leren leidinggeven, maar het belangrijkste is dat je plezier hebt in het leidinggeven en dit plezier weet vast te houden. In mijn blogs pak ik regelmatig een onderwerp bij de kop dat relevant is voor leidinggevenden. Vandaag is dat het begrip ¨Aandacht”
In mijn beleving is aandacht een onmisbare factor voor jou als leidinggevende om in je repertoire te hebben. Hieronder lees je er meer over
Wat is aandacht?
Wat is aandacht nou eigenlijk? En waaraan besteed jij als leidinggevende je aandacht?
In eerste instantie gaat veel van je aandacht uit naar heel veel zaken die op je pad komen. Telefoon, e-mails maken en beantwoorden, klanten te woord staan en nog meer van dat soort zaken. Veel aandacht gaat vaak zitten in zaken die er eigenlijk niet zo toe doen.
Een relatie opbouwen met je mensen is een absolute voorwaarde. Iedere leidinggevende weet dat iedereen die iets gedaan wil krijgen jou weet te vinden. Ook alles wat nog gedaan moet worden, zal de eigenschap hebben zich op jouw bureau te verzamelen. Al snel lijkt het of jij alles moet doen wat gedaan moet worden.
Gevaar ligt op de loer
Als leidinggevende zul je van hot naar her springen, van het ene vraagstuk naar het volgende issue. Je zult het gevoel krijgen steeds weer ergens op te moeten reageren. Je gaat een doorlopend appèl voelen en je eigen to-do-lijstje zal op sommige dagen onaangeraakt blijven. Je zult je gaan voelen als een hamster in een tredmolentje: steeds harder moeten lopen om op dezelfde plaats te kunnen blijven. Echte hardlopers vinden dat overigens heerlijk en voelen zich in deze situatie als een vis in het water.
Maar wees je wel bewust van een gevaar dat op de loer ligt als je op deze manier te werk gaat. Er bestaat een gevaar dat je je verliest in details en ‘brandjes blussen’. Ik heb dat eerder al eens omschreven als “De waan van de dag”. In die drukte kun je uit het oog verliezen waar het uiteindelijk om gaat. Zorg ervoor dat jouw team én jijzelf de focus op de bedoeling houden: het maken van het beste product.
Alles wat je aandacht geeft groeit
Toch zul je merken dat er mensen zijn die zaken zomaar op jouw bordje leggen. Er zijn nu eenmaal taken en zaken waarvan niemand zich eigenaar voelt en die de eigenschap hebben om zich in jouw kantoor of vlak daar in de omgeving te verzamelen. Jouw kantoor is dan vergelijkbaar met een afvoerputje: het laagste punt waar alle prut naartoe stroomt. Ruim vooral je eigen prut op. Heb aandacht voor en regel je eigen zaken. En besteed minstens zoveel tijd om de troep van anderen bij de rechtmatige eigenaar terug te leggen. Elke keer dat jij de troep van een ander opruimt, nodig je de ander uit om het op jouw drempel te blijven leggen.
Aandacht bestaat vooral uit empathisch zijn. Besteed werkelijke aandacht aan je medewerkers en faciliteer ze waar mogelijk. En neem afscheid van het idee dat je het daarmee eenieder naar de zin maakt. Het gaat uiteindelijk om het ontwikkelen van de organisatie. Dat betekent soms impopulaire maatregelen, twijfelachtige besluiten en niet goed doordachte beslissingen in soms twijfelachtige situaties. Het zij zo. Gebruik gezond verstand, neem besluiten en accepteer de consequenties. Pak vooral je leiderschap en laat niet met je sollen. Gedoseerde aandacht voor iedereen die het nodig heeft. Het gezegde “Alles wat je aandacht geeft groeit” is er natuurlijk niet voor niks.
Aandacht
Als leidinggevende zou je eigenlijk 75% van je tijd aandacht moeten hebben voor de mensen in je organisatie. Medewerkers, klanten en iedereen die daar bij hoort. Driekwart van je beschikbare tijd zou moeten bestaan uit direct en indirect contact met de mensen. Loop rond, maak praatjes, leg je oor te luister en ga veel de werkvloer op. Laat weten waar je bent en wat je doet als je een dag of langer niet aanwezig bent. Wees daar transparant in want dat zorgt voor rust en vertrouwen.
Wil jij aandacht meer aandacht geven in jouw leiderschap? Start dan hier