Als jouw leiderschap voor je team niet meer werkt gaat over de discrepantie die ontstaat wanneer je als leidinggevende te ver van je team staat.
Hoe weet je nou wanneer je wat aan je leiderschap moet doen? Wat zijn signalen? Waar herken je aan dat je juist op dit vlak wat moet doen? Wanneer weet je dat er ander leiderschap wordt gevraagd van je? In dit blog laat ik je zien aan welke tekenen je herkent dat het tijd is om het anders aan te pakken in je leidinggevende rol en waar en hoe je dan het beste kan beginnen.
Ik zeg het maar meteen en duidelijk: het vraagt vooral reflectief vermogen van jou als leidinggevende om hiermee aan de slag te gaan. Vanuit het erkennen dat het in je team niet gaat zoals je wilt dat het gaat naar het onderkennen van jouw eigen rol in dit proces. En dan vervolgens nog eens in actie komen. Niet iedereen kan en wil dat. Jij wel? Lees dan gauw verder.
Wanneer weet je dat je wat te doen hebt aan je leiderschap? Hoe herken je het dat het juist op dit vlak misgaat en dat het daarom zo moeizaam gaat in je team? Want je doet je uiterste best in je leidinggevende rol. Je doet het op gevoel en werkt hard om alles goed voor elkaar te boxen. Maar toch heb je ook in de gaten dat het niet goed genoeg werkt. Waar ligt het precies aan? Zijn het je mensen, zijn het de processen of heb je zelf wat te doen?
Signalen
Er zijn altijd signalen die aangeven dat er op leidinggevend vlak iets mis gaat. Want onderschat je rol niet. Jij kunt in je leidersrol een team maken of breken. Jouw leiderschap ligt altijd onder een vergrootglas. Altijd. Jouw medewerkers mogen altijd van alles vinden van jou als leider.
Het is dus mooi om te weten dat je altijd invloed kunt uitoefenen (en dus kan veranderen), maar misschien voelt het ook wel als een grote verantwoordelijkheid dat jij zo’n bepalende factor bent op het functioneren van het team. En wat zijn dan die signalen? Ik zal er hieronder een aantal benoemen.
Je moet hard werken
Voelt het als trekken, duwen en sleuren in je team om dingen voor elkaar te krijgen? Gaan vergaderingen moeizaam en hebben je medewerkers weinig tot geen inbreng? Ben jij hard aan het werk? Baal je van de passieve houdingen, weinig respons en dat je alles voor moet kauwen? Moet jij altijd het voortouw nemen en als het ware instrueren, want ander heb je het gevoel dat er helemaal niks gebeurt. Is er weinig tot geen interactie met het team als team en met je medewerkers afzonderlijk? Dat kan duiden op afstand. Tussen jou en je team.
Problemen
Of ben je vooral met problemen bezig en word jij geleefd door de waan van de dag? Ben je steeds brandjes aan het blussen en kom je niet toe aan wat je ‘s ochtends op je planning had staan? Heb je steeds gedoe tussen medewerkers, komen ze bij jou klagen en mag jij het weer oplossen? Merk je dat er tussen allerlei mensen van alles speelt en dat dit de samenwerking in de weg staat?
Ongetwijfeld ben jij op de hoogte van het kwadrant wat Stephen Covey ons heeft aangereikt
Belangrijk Niet belangrijk
Urgent kwadrant 1 kwadrant 3
Niet urgent kwadrant 2 kwadrant 4
Stephen Covey, 7 habits of highly effective people
Voor jou als leidinggevende zou de meeste tijd moeten gaan naar activiteiten in het tweede kwadrant. Dus je zou je vooral bezig moeten houden met belangrijke, niet urgente zaken. Voor jou zijn dat bijvoorbeeld het onderzoeken van nieuwe kansen voor je organisatie, welke richting kies je als het gaat om doorontwikkeling? Het voorbereiden van nieuwe activiteiten en het onderhouden van contacten met mensen over bovenstaande zaken.
Jouw praktijk
Helaas is ook jouw praktijk vaak weerbarstig en is de verleiding groot om vooral bezig te zijn met het blussen van brandjes en daarmee de waan van de dag te laten overheersen. Je bent dus vaak bezig met de urgente kwesties die er op je pad komen gedurende de dag. Wellicht ben jij als leidinggevende ook een kei in het brandjes blussen. Weet je dat we er zelfs voor worden beloond? Want als jij blust ben jij voor even de held. Ben jij juist degene die het groter worden van de brand heeft voorkomen.
Helemaal super is dat maar helaas wordt het vaak niet als zodanig onderkend en al helemaal niet beloond. Dus we houden de brandjes (of de waan van de dag) met zijn allen graag in stand want dan krijg je immers zo af en toe nog eens een compliment. Dit is vaak een extra obstakel om je als leidinggevende vooral op kwadrant 2 zaken te richten.
Als jouw leiderschap voor je team niet meer werkt
Iedereen heeft evenveel tijd. Iedereen heeft dezelfde 24 uur in een dag zitten. Waarom bereikt de ene leidinggevende dan zoveel meer dan de andere? Dat heeft te maken met keuze. Waar besteed jij je tijd aan? Jij hebt daarin echt een keuze als leidinggevende. Als je vooral aan het blussen bent is er weinig tijd om te zaaien en te bemesten. De zaken waarmee jij als leidinggevende écht het verschil kunt maken en de meeste waarde aan je organisatie kan toevoegen komen vaak op de lange baan. Dit staat jouw impact en je succes in de weg.
Vraag jij jezelf ook regelmatig af waarom je er dan toch weer intrapt? Waarom veel van je tijd gaat zitten in die waan van de dag? De verleiding is ook moeilijk te weerstaan. En verleid worden we als leidinggevende maar al te vaak: door mensen, door vragen van mensen, door onze telefoon, onze e-mails enzovoorts. Een weet je; vaak voelen we ons best gevleid als we ergens voor gevraagd worden.
Onvrede
Of heerst er onvrede? Je medewerkers lopen veel en vaak te klagen, te hangen bij het koffieapparaat, komen te laat binnen, gaan vroeg weg, verzuimen en praten negatief over de organisatie en hoe deze geleid wordt. Er is altijd wel wat. Als je met nieuwe ideeën komt, is het altijd ja, maar…
Er wordt ook geroddeld en de sfeer is alles behalve opbouwend.
Of merk je dat je eigen energie steeds verder verminderd? Dat je vast komt te zitten in een patroon van “ik heb er de energie niet voor” Je begint de dag nog wel op een goede manier maar aan het eind van de dag ben je leeg en soms ook gefrustreerd. Je merkt dat je het steeds minder leuk vindt in je werk. Het geeft je weinig energie, laat staan plezier en vrijheid.
Je hebt juist het gevoel dat je vast zit en de poorten lijken zich steeds verder te sluiten. Je hebt geen energie om ’s avonds nog iets met je kinderen of je partner te doen. Je bent leeg. En weet je wat dan vaak zo erg is. Zo ken je jezelf helemaal niet.
Als je niets doet
Dit zijn allemaal signalen die te maken hebben met je manier van leidinggeven. En zie dit als een mooi helpend inzicht. Als je een van deze dingen merkt, dan is er werk aan de winkel, maar daarmee weet je ook dat je er wat aan kunt doen. Laat het in ieder geval niet op zijn beloop als je een of meerdere signalen herkent in je eigen situatie. Of op jouw organisatie. Weet wel dat het niet vanzelf weggaat. En weet ook dat er alleen wat gaat veranderen, als jij verandert. Je zult echt iets moeten doen en in actie moeten komen.
Dit wil niet zeggen dat het tot nu toe niet goed was. Je organisatie draait en dat heb je maar mooi voor elkaar. Maar het kan nog beter en vooral ook makkelijker en leuker. En om te voorkomen dat jij het uiteindelijk niet leuk meer vindt en er door opbrandt of dat je je beste mensen verliest, is het wijs om wel actie te ondernemen. Weet dat het je veel oplevert als je het doet. Want daardoor zijn jullie als team tot veel meer in staat en voel jij je een stuk gelukkiger als leidinggevende. Dat is veel waard, toch?
Wat kun je doen?
Het enige wat je hoeft te doen, is anders leren denken en jezelf een aantal andere vaardigheden aanleren. Het is echt geen hoger wiskunde. Het is een kwestie van psychologie en je verantwoordelijkheid pakken. Leer hoe mensen (jijzelf en je leraren) in elkaar zitten en hoe het werkt met hun motivatie en handelen. Weet waar ze van aan gaan en hoe je ze juist actief in hun rol houdt. Hoe je zorgt voor interessant werk en dat ze hun volledige potentie kunnen benutten.
En pak je rol als leider, maar wel op de manier die bij je past. Stel grenzen, spreek aan en hou je verre van operationeel gedoe. Leer hoe je jouw team richting geeft en faciliteert en accepteer geen onzin of onzinnige tegenwerpingen. Nooit.
Het begint bij jou
De verandering begint bij jou. Dat moet je jezelf echt realiseren. Dit is misschien confronterend (of misschien ben je eigenwijs), maar probeer er anders naar te kijken. Zie het als kans. Zie het als cadeau dat je dit inzicht hebt gekregen en de eerste handvatten om het tij te keren. Weet dat jij juist deze invloed hebt.
Gebruik het ten positieve. Grijp deze kans en maak er iets heel moois van. Maak van jouw team een heerlijk team en gun jezelf dat jezelf prettig en vrij voelt in je rol. Dat je boordevol energie zit en alles aankunt. Dat is het belangrijkste en dat maakt ook dat je beter in je vel zit en tot meer in staat bent.
Sta jij aan het begin van dit traject en denk je er hulp bij te kunnen gebruiken? Neem dan contact met mij op en we gaan in gesprek.