ander leiderschap gevraagd.1920x0 (1)

Ander Leiderschap Gevraagd

Geschreven door René Rensen

In het blog “Ander leiderschap gevraagd” ga ik in op tijdsontwikkelingen die van invloed zijn op leiderschap. Mensen die mij al wat langer kennen en volgen en dus ook met enige regelmaat mijn blogs lezen weten dat ik een fervent voorstander ben van effectief en ontspannen leiderschap. In dit blog ga ik dieper in op de situaties waarin veel leidinggevenden vandaag de dag verkeren. Hele herkenbare situaties, ook voor jou. Als deze leidinggevenden dan iemand zoeken die hen coacht, komen ze bij mij terecht. Ik leer hen wat effectief en ontspannen leiderschap is en wat het ook voor jou kan betekenen.

Effectief en ontspannen leiderschap is bedoeld voor mensen die hun leiderschap onder de loep willen nemen. Die op dit moment ervaren dat hun kwaliteiten niet volledig tot hun recht komen. Hoe dat komt? Veel leidinggevenden zeggen tegen mij dat de Waan van de Dag regelmatig een grote boosdoener is. Door deze Waan van de Dag slagen leidinggevenden er niet in om zich op hun kerntaak te focussen. En dat is leidinggeven.

De rol van de coach

Steeds meer leidinggevenden wenden zich tot een coach om hen verder te helpen. Omdat ze er alleen niet uitkomen. Omdat ze bang zijn dat ze aan de Waan van de Dag ten onder gaan. Omdat ze dat geen prettig vooruitzicht vinden. Daarom wenden leidinggevenden zich tot een coach. En dus ook tot mij. Ik help steeds meer leidinggevenden om vanuit hun huidige, vaak niet gewenste, situatie hun weg te vinden tot effectief en ontspannen leiderschap. Tot meer rust in hun hoofd en hart.

Twijfel aan leiderschapskwaliteiten

Welke mensen komen er nu bij mij? Allereerst zijn dat leiders die twijfelen aan hun leiderschapskwaliteiten. Mensen die twijfelen of ze wel voldoen aan het maatschappelijk beeld dat er is van leidinggevenden. De maatschappij schetst een beeld van leiders als een soort van sacrale allesweters die voor ieder probleem snel een oplossing hebben.

Leiders die enorm gedreven zijn. Altijd aanwezig zijn en altijd beschikbaar zijn voor hun medewerkers. Aan dat beeld proberen veel leidinggevenden vaak krampachtig te voldoen. En dat lukt veel leiders niet. En daar balen ze dan van omdat het wel van ze gevraagd wordt. Denken ze.

Welke kwaliteiten heb je wel?

Ze vergeten dan dat het veel belangrijker is om te kijken welke kwaliteiten jij als leider wel hebt. Welke kwaliteiten jij wel in kunt zetten om de organisatie verder te helpen. Kwaliteiten die nu nodig zijn in organisaties en die mogelijk wel anders zijn dat het beeld dat er bestaat over leiders. Is dat bezwaarlijk? Ik vind van niet. Ik heb veel liever dat jij vanuit jouw eigen wezenlijke ik leiding geeft dan dat je probeert krampachtig te voldoen aan wat maatschappelijk gewenst is.

Heb jij als leidinggevende wel een beeld van jouw eigen kwaliteiten? Heb je die in beeld? Weet jij waar je blij van wordt? Wat je gemakkelijk en soms moeiteloos afgaat? Waar je zoveel energie van krijgt dat je de hele wereld aankan? Niet? Misschien is het dan goed dat je kennis neemt van het volgende. Want eigenlijk zijn er maar twee soorten leiders. Ten eerste leiders die te vriendelijk zijn, te vrijblijvend en deze leiders geven vaak te weinig richting. Ten tweede zijn er de leiders die vanuit een groot ego handelen, die te bepalend zijn en daardoor juist teveel richting geven.

Te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Een tweede groep leidinggevenden die bij mij komen zijn leiders met een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Leiders die alles naar zich toetrekken omdat ze alles onder controle willen hebben en houden. Vaak is dit een streven naar perfectionisme. En net zo vaak hebben deze leiders dat in het geheel niet in de gaten omdat ze van zichzelf gewend zijn zo te handelen.

Dit heeft als resultaat dat deze leiders aan het micro managen zijn. Ze bemoeien zich met ieder detail en verliezen daardoor de hoofdlijn uit het oog. Deze leiders gaan teveel op in het operationele en verliezen het strategische volledig uit het oog. En dat maakt dat deze leiders op een gegeven moment de weg letterlijk en figuurlijk helemaal kwijt zijn. Zo inhoud geven aan je leiderschap is voor niemand vol te houden.

Maskers af

Ik help ook leidinggevenden die het gevoel hebben op het werk een masker op te hebben. Die in hun leiderschap totaal niet zichzelf zijn en die eigenlijk vanuit hun diepste zijn geen leider zijn maar dit op het werk wel moeten zijn. Omdat dat wel van ze gevraagd wordt. Deze leiders hebben vaak minder impact. Ze zijn zichzelf veel minder bewust van het belang van hun leiderschap voor de organisatie. En deze leiders vinden vaak van zichzelf dat ze minder inspirerend overkomen. Het is ook om deze reden dat ik mijn nieuwste e-book ‘Leiderschap zonder Maskers’ heb genoemd.(vraag hier gratis aan)

Het gaat dan om allerlei zaken waarvan jij denkt dat het met jouw leiderschap nog niet helemaal goed zit. Deze leiders zijn weinig ontwikkelingsgericht en houden zich veel bezig met ad hoc leiderschap. Ze reageren op alles wat ze zien en wat er gebeurt. Vaak is de organisatie zodanig ingericht dat dit leiderschap op de een of andere manier tijdelijk nog effectief is ook. Toch lopen ook deze leiders vaak tegen zichzelf aan. Zeker in situaties die om effectief leiderschap vragen. Dan verstarren ze en weten ze niet meer wat te doen. En dan wenden ze zich tot mij.

Mijn aanpak

Met alle leidinggevenden die ik coach ga ik eerst samen kijken welke belemmeringen jij tegenkomt in jouw leiderschap en we kijken hoe jij dit anders aan kunt pakken zodat jij weer beter in je vel zit als leidinggevende. Ik ga jou daarvoor een aantal tools aanreiken waarmee jij aan de slag gaat zodat jij vanuit jouw essentie, jouw echte eigen ik, kunt gaan leidinggeven op een effectieve en ontspannen manier.

Waar ik veel waarde aan hecht is dat we samen achterhalen wat jouw drijfveer is. Omdat jouw drijfveer voor een heel groot deel bepaalt wie jij bent, tot op de diepste vezel van jouw zijn. Ik gebruik hiervoor de drijfveren oftewel de ‘leitmotiven’ van Carl Gustav Jung.
Ook gaan we verkennen welke waarden voor jou echt belangrijk zijn. De drijfveer in combinatie met jouw persoonlijke waarden vormen een gouden combinatie voor de ontwikkeling van jouw leiderschap. Dat kun je van me aannemen.

Samen werken

Samen werken we aan jouw leiderschap zodat jij vanuit een ruimer bewustzijn heel goed weet wie jij nu eigenlijk écht bent, als mens en als leider. Wat jouw behoeften zijn en wat jij als leider aan deze wereld toe te voegen hebt. Als je dat inzichtelijk hebt kun je gerust jezelf verder ontwikkelen. Als mens en als leider.

Ik begeleid je graag op deze boeiende reis. Als je op onderstaande button klikt kom je rechtstreeks in mijn agenda en kun je een afspraak inplannen voor een  gesprek. Via de telefoon, Zoom of Skype. Wat jou het beste past. Ik kijk uit naar jouw reactie.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template