Ben jij een geboren leider? Ik krijg de vraag weleens. Word je als leider geboren? Dat is een goede vraag maar kijkend naar het aanbod aan leiderschapstrainingen zou je bijna denken dat niemand als leider wordt geboren. Ook ik bied leiderschapstrainingen aan. Kijk maar eens op www.eduqliq.nl
Al deze trainingen zijn er om jou te helpen in de ontwikkeling of de versteviging van jouwleiderschap. Ook collega’s bieden leiderschapstrainingen aan. Deze variëren in duur van een paar dagen tot meerdere jaren. Dus de vraag of je na zo’n training echt een leider bent vind ik wel degelijk legitiem.
Leiderschap kies je
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook na het volgen van een van mijn trainingen kan ik je niet voor 100% beloven dat je dan een echte leider bent. Wel kan ik je garanderen dat je stappen hebt gezet in de ontwikkeling van jouw leiderschap. Maar of jij een echte leider bent is een keuze die jij zelf maakt. En ook alleen maar door jou. Dus voor mij is leiderschap een keuze. De omgeving waarin je jouw leiderschap etaleert bevestigt jou in deze keuze. Of niet en dan is er voor jou werk aan de winkel.
Ik durf wel te stellen dat niet iedere leidinggevende meteen een leider is. Sommigen worden het ook nooit. Hoe veel trainingen ze ook volgen. Het gaat ze niet lukken. Je kent vast de uitdrukking ‘liefde op het eerste gezicht’. Dat is toch ook niet meteen echte liefde? Maar veel meer een fase van verliefdheid. Zo zie ik het ook met betrekking tot jouw leiderschap. Ook die moet groeien. En jij maakt de keuze of je dat wilt.
Leiderschap groeit
Hierboven schreef ik al dat leiderschap een keuze is die jij maakt. Als je die keuze hebt gemaakt dan is het ook volledig aan jou om je leiderschap te tonen. En die kans krijg je meerdere keren per dag in jouw werkomgeving. Soms laat je jouw leiderschap zien doordat je erg daadkrachtig optreedt en een andere manier om je leiderschap te tonen is wanneer je contact maakt met bijvoorbeeld je medewerkers.
Als jij in staat bent om je hoofd koel te houden in lastige situaties, als jij daadkrachtig knopen durft door te hakken en echt vóór je team staat als het nodig is dan laat je zien dat je ergens voor staat. Dan laat je jezelf zien. Mensen zien je dan en weten wat ze aan je hebben. En dat geeft vertrouwen. En vertrouwen is voor mij een onmisbaar onderdeel van leiderschap.
Vertrouwen
Nog meer vertrouwen geef je als leider wanneer je oprechte aandacht hebt voor je mensen. Als je zoals dat ook weleens wordt genoemd empathisch vermogen laat zien. Dat begint bij welgemeend goedemorgen te wensen en interesse te tonen in wat er in het weekend op het programma staat. Daarmee laat je merken dat jij als leidinggevende je mensen echt ziet. En je kunt er vergif op nemen dat je medewerkers dat op prijs stellen. Een leidinggevende die echt om zijn mensen geeft heeft nu eenmaal een streepje voor. Je medewerkers betalen dat vertrouwen terug.
Vroeg of laat zie jij en merk jij dat het goed is dat je oprechte aandacht hebt voor je team. Dat je zelfs bereid bent om een afspraak uit je agenda te schrappen als jij ziet dat een van je medewerkers je aandacht nodig heeft. En op dat moment niet zegt dat je een afspraak hebt maar er later op terug komt en dat vervolgens niet doet. Je laat merken dat je hen als mens ziet en snapt dat het werk niet los staat van persoonlijk geluk of ongemak. En dat je de medewerker de moeite waard vindt en niet alleen ziet als een onmisbaar deel van een proces.
Door dat consequent en consistent te doen, zorg je ervoor dat mensen je vertrouwen en in vertrouwen nemen, de basis voor leiderschap.
Trucjes
Weet je dat er daadwerkelijk trainingen bestaan die jou leren om empathisch te zijn? Om echte aandacht te hebben en interesse te tonen in je medewerkers? Je leert dan allerlei foefjes en trucjes die je vast zullen helpen. Maar de vraag is dan of jij door het toepassen van zo’n trucje of het zeggen van een ingestudeerde zin ook als leider overkomt. Want jij weet net zo goed als ik dat je mensen de truc snel doorhebben omdat je simpelweg gemaakt overkomt. Je bent niet echt.
In plaats van het leren van trucjes en foefjes, gaat het veel meer over een basishouding. Over een leider zijn in plaats van de rol van leider te spelen. Die houding hebben mensen van nature in zich. Dat mensen zich toch anders gedragen komt vaak voort uit angst. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn niet met een situatie om te kunnen gaan. Of om hun kwetsbaarheid te laten zien. Dat vinden mensen niet fijn.
En wat zal jouw omgeving daar dan wel weer van vinden. Terwijl ik vind dat je als leider best je kwetsbaarheid mag tonen. Het maakt jou zelfs sterker. Maar in plaats van je kwetsbaarheid te tonen hebben we ons maniertjes aangeleerd om deze kwetsbaarheid uit de weg te gaan. Vaak vanuit een rotsvaste overtuiging dat een leider geen zwakte mag en kan laten zien.
Ben jij een geboren leider?
Het gaat hier om een onterechte angst die ook helemaal niets met het hier en nu te maken heeft. Ook niet met wie jij bent als leider. En daar zit nu voor mij het verschil tussen een leider zijn en de rol van leider spelen. In alle drie mijn trainingen neemt het leren kennen van je echte drijfveer en jouw echte waarden een heel belangrijke plaats in. Dat is de basis voor alles. Voor wie jij bent. Als mens en als leider. Voordat we ook maar welke stap dan ook kunnen zetten is dit klip en klaar. En van daaruit werken we verder aan jouw leiderschap. Zodat jij echt een leider bent en niet een rol speelt.
En dan nog….het is jouw keuze of je een echte leider bent…
Wil je samen met mij een start maken met jou leiderschap? Begin dan hier