breng balans in je bewustzijn

Breng Balans In Je Bewustzijn

Geschreven door René Rensen

In dit blog “Breng balans in je bewustzijn” ga ik het met je hebben over de drie B’s die in Duurzaam Leiderschap van belang zijn. We kennen natuurlijk allemaal de drie B’s vanuit de sportschool. Buik, billen en benen. Maar daar heb ik weinig expertise in. Mijn expertise ligt meer in de waarde van de drie B’s voor jouw leiderschap. Dan staan de drie B’s voor Balans, Bewustzijn en Beginnen.

Taken als leidinggevende

Als leidinggevende in het onderwijs krijg jij veel op je bordje. Al eerder schreef ik dat als gevolg van maatschappelijke en onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen jouw takenpakket als schoolleider alleen maar groter wordt. Dan kan het voor jou van belang zijn dat je extra let op de balans in je leven. Een evenwichtige work-life balans is gewoon goed voor je.

Dan blijft er voldoende tijd over om ook van je partner en gezin te genieten. Om bezig te zijn met je hobby’s of om met vrienden of vriendinnen eens lekker de kroeg in te duiken. Wanneer in jouw leven de focus teveel komt te liggen op je werk (en dat gaat soms heel snel) dan krijg je, zeker als leidinggevende, last van hoge werkdruk en stress. Twee zaken die je als kunt missen als kiespijn.

Breng balans in je bewustzijn

Toch worstelen de nodige leidinggevenden met het vinden van de juiste balans. Vaak voortkomend uit een tekort schietend persoonlijk leiderschap. Of gewoon door te weinig aandacht te besteden aan zichzelf. Door maar door te blijven gaan. Deze leidinggevenden staan te weinig stil bij vragen als: Wat vind ik nou eigenlijk belangrijk? Wat wil ik met mijn leven? Hoe ben ik het meest van waarde? En dat is voor iedereen anders.

Want er zijn ook genoeg leidinggevenden voor wie hun werk hun hobby is. Iets waar ze veel energie van krijgen en uit halen. Je eigen mindset is hierin erg belangrijk. Je mindset in combinatie met goed naar jezelf kijken en luisteren. En dat is weer dat oh zo essentiële persoonlijk leiderschap. 

Bewustzijn

De tweede B is de B van bewustzijn. In jouw leiderschap speelt bewustzijn een belangrijke rol. Hoe vaak heb jij gedachten als: “als ik toen toch een andere keuze had gemaakt” of “als ik dat salaris zou hebben dan ben ik vast veel gelukkiger”.  Eigenlijk zijn die gedachten alleen maar gericht op je verzetten tegen wat je situatie nu is.

Oftewel een verzet tegen je bewustzijn. Je bent je dan constant aan het verzetten tegen wat ís. Vooral bezig met waar je naar verlangt en waar je naar streeft. Op zich is daar weinig mis mee want dat doe ik in mijn affirmaties ook. Maar ik blijf er niet in hangen en ben me heel bewust van het nu. Van wat nu is. Daarom heb ik het ook over bewustzijn in plaats van bewustwording.

Jouw werkelijkheid

Op het moment dat jij als leidinggevende je volledig bewust bent van jouw werkelijkheid dan ga je ook vanuit die werkelijkheid aan de slag. Dan ben je niet meer bezig met verleden en toekomst maar telt alleen het nu. En dat is niet eenvoudig. Toch is het niet voor niets dat zaken als Mindfulness en zeker ook affirmaties zo’n snelle vlucht hebben genomen de laatste jaren. Mensen, dus ook leidinggevenden, komen er steeds meer achter dat hun bewustzijn gericht moet zijn op het nu. Omdat daar de maakbaarheid zit. Omdat daar de mogelijkheid zit om invloed te hebben op jouw omgeving vanuit jouw leiderschap.

Gewoon beginnen

De derde B staat voor Beginnen. Beginnen is een actief woord. Het vraagt om actie. Als jij als leidinggevende op zoek bent naar de juiste balans in je (werkzame)leven of als jij moeite hebt met het vinden van jouw juiste bewustzijn dan is het zaak om daar niet te lang mee rond te blijven lopen maar vooral te beginnen. Beginnen met het aanpakken van wat je dwarszit.

Aanpakken van wat volgens jou (nog) niet zo goed loopt en door middel van actie daar verandering in te brengen. En in actie komen kan altijd. Zeker bij zaken als Balans en Bewustzijn is er eigenlijk nooit een te laat. Wel is het van belang dat jouw persoonlijk leiderschap leidend is in deze afwegingen.

Aan de slag?

En dat je gaat Beginnen. Bijvoorbeeld met mijn FR2-Methode. Daarin vind je alles wat je nodig hebt om vanuit Balans en Bewustzijn jouw leiderschap vorm en inhoud te geven. Want als het jou goed gaat dan gaat het ook je school goed.

Zo simpel is het.

Artikel delen: