de ambitie van een leidinggevende.1920x0

De Ambitie Van Een Leidinggevende

Geschreven door René Rensen

De ambitie van een leidinggevende gaat vooral over het belang van het helder hebben van je doelen en ambities. Zelf wist ik al heel jong wat ik wilde worden. Eerst was ik helemaal gefascineerd door bussen en wilde ik buschauffeur worden. Dit werd vast ingegeven door het feit dat ik bijna ieder weekend met mijn ouders met de bus naar Nijmegen ging. Naar mijn opa en oma.

Wat later is mijn fascinatie voor het onderwijs ontstaan en wilde ik meester worden. Deze drang was zo sterk dat ik zelfs na de lagere school naar de HAVO ben gegaan en niet naar het VWO zoals mijn schooladvies was.

Passie

Dus na de HAVO naar de toenmalige Pedagogische Academie. Want dat was mijn passie. Ik was niet zo’n wereldverbeteraar en hoefde niet zo nodig van alles van de wereld te zien. Een hele bewuste keuze dus die PA. Dat was mijn duidelijke strategie. Ik heb daar een leuke tijd gehad en ook best wel wat geleerd. Maar het echte leren. Dat begon pas in de praktijk.

Zowel op de lagere school en ook later op de HAVO zaten genoeg kinderen die geen idee hadden wat ze wilden worden. Die met vragen rondliepen als waar ligt mijn passie? Waar ben ik goed in? Wat is eigenlijk mijn ambitie? Deze kinderen zijn vast allemaal goed terecht gekomen. Maar hoe ziet je wereld er uit als je geen idee hebt welke kant je op wilt?

Hoe zit dat met jou?


Hoe zit dat met jou als leidinggevende? Hoe ziet jouw wereld er uit? Weet jij wél welke kant je op wilt?  Weet jij wat jouw ambitie is? Je ambitie voor jezelf en voor je organisatie? Want hoe kun je eigenlijk je impact vergroten als je niet weet waar je naar toe wilt? Het is zo simpel want als je je stip op de horizon niet helder hebt, dan heb je geen richting.

En dan is de kans om uiteindelijk je doel te bereiken ook niet groot. Je kunt dan namelijk geen bewuste keuzes maken want waar zet je die dan tegen af? Je gaat overal en nergens naar toe en feitelijk ben je aan het dolen. Je tijd wordt heus wel gevuld. 

De Waan van de Dag

Maar met wat eigenlijk? En dan ben je ineens een willig slachtoffer van “de waan van de dag”. Je bent stuurloos en dingen zullen je vaak overkomen.

Als je af wilt van geleefd te worden en alleen maar druk zijn met van alles en nog wat vraag jezelf dan eens af of jij je ambitie helder hebt. Ambitie mag je hier lezen als je grote droom maar het mag evengoed iets kleiners zijn wat je wilt bereiken of wilt behouden. Het antwoord op de “wat wil ik” vraag kan van alles zijn en dat is ook goed. Als het jou maar een duidelijke richting geeft

De ambitie van een leidinggevende

Heb je op dit moment je ambitie even niet helder? Dat is helemaal niet zo vreemd. Dat gebeurt iedereen wel eens in zijn leven. Er is misschien van alles gebeurd of je bent in een nieuwe levensfase aangekomen. Dat kan je leven soms helemaal in de war schoppen en dan is het tijd om eens even stil te staan. Om te herijken. Om opnieuw te kijken wat je doel is. Zei Johan Cruijff ooit niet: “Zonder doel kun je niet scoren”. Als jij jezelf persoonlijk wilt blijven ontwikkelen en meer impact wilt hebben als leidinggevende dan zul je moeten weten wat je wilt bereiken.

Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Weten wat je wilt? Als leidinggevende weet je het maar al te goed. Een organisatie zonder richting geeft chaos. Als je medewerkers doen wat ze denken dat goed is. Maar de vraag is of dit ook bijdraagt aan het bereiken van het uiteindelijke doel. In zo’n situatie is het lastig om besluiten te nemen en je medewerkers missen het gevoel om gezamenlijk ergens naar toe te werken. Het is eigenlijk als schieten met hagel: op goed geluk naar goede resultaten toewerken.

Hoe het werkt

Voor jou persoonlijk werkt het eigenlijk niet anders. Als jij niet weet waar je naar toe wilt dan doe je van alles en heb je een druk leven. Dan leef je in die waan van de dag. Maar je maakt geen bewuste keuzes en het geeft je minder voldoening. En dat is zonde.

Als jij namelijk weet wat je wilt dan kun je gericht stappen zetten. Je bepaalt makkelijker waar je je tijd aan besteedt en je krijgt positieve energie van het behalen van de tussenstappen die je dichter bij je uiteindelijke doel brengen. En dat draagt er weer aan bij dat jij je ambitie ook echt realiseert.

Hulp nodig

Vaak weten we diep van binnen wel wat we willen maar hebben we even hulp nodig om het boven tafel te krijgen. Wat drijft ons nou eigenlijk? Waar zijn we goed in en waar krijgen we energie van? Het is de kunst om dicht bij jezelf te blijven, jezelf goed te kennen en de moed te hebben om te doen wat je altijd al wilde. Maar hoe doe je dat? Waar start je als je je persoonlijke doel of ambitie op dit moment niet helder voor ogen hebt?

Wat wil ik?

Het eerste wat je doet is zorgen voor inzicht in jezelf. Inzicht in je drijfveren. Waar krijg jij energie van en wat zijn energievreters voor jou? Zet dat voor jezelf eens op een rijtje

Wie ben jij eigenlijk? Welke rollen (vader, moeder, partner, vriend(in) Wat zijn je talenten?

Wat zijn je waarden die je belangrijk vindt?

Wat is jouw persoonlijke missie?

Wat zijn de vijf belangrijkste doelen van jou?

Wat wil je zeker nog bereiken in je leven?

Waar wil jij impact hebben en het verschil maken?

Als je weet wat je op persoonlijk vlak belangrijk vindt en in je leven nog wilt bereiken, wat wil je dan in je werk bereiken? Waar ga jij je op richten? Wat vind  je belangrijk in je werk?

Zullen we samen eens kijken naar de antwoorden op bovenstaande vragen? Laat hier een reactie achter

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template