De Waan van de Dag de baas: Tips voor meer rust en focus

De Waan van de Dag de baas: Tips voor meer rust en focus

Geschreven door René Rensen

Als leidinggevende ervaar je waarschijnlijk dagelijks de “waan van de dag” in je werk. Werkdruk en stress komen regelmatig voor. Gelukkig is het mogelijk om meer grip te krijgen op jouw dag en minder geleefd te worden. Maar hoe doe je dat?

Verander je gedrag

Niets is zo moeilijk als het veranderen van ingesleten gedrag. Het is daarom belangrijk dat je zelf in actie komt om gedragsverandering te bereiken. Dit betekent dat je oude gedragspatronen moet doorbreken en nieuw gedrag moet aanleren.

Vervolgens is het van belang dat je een concreet doel formuleert waarom je iets wilt veranderen. Waarom belemmert de “waan van de dag” jou? Formuleer dit doel niet te groot en deel het met mensen in je omgeving, zodat zij je kunnen aanmoedigen als je vooruitgang boekt.

Blijf gemotiveerd

Het is essentieel om gemotiveerd te blijven bij gedragsverandering. Alleen op motivatie veranderen is echter niet voldoende. Na verloop van tijd neemt je motivatie namelijk af. Als je in die tijd geen nieuw gedrag hebt aangeleerd, val je weer terug in je oude gedrag.

Meer grip op jouw dag begint dus bij het veranderen van je eigen gedrag. Jouw gedrag zorgt er namelijk voor dat je patronen in stand houdt. Door een concreet en haalbaar doel te formuleren en jezelf gemotiveerd te houden, kan je de “waan van de dag” achter je laten en meer grip krijgen op jouw dag.

Start met een veranderingstraject.

Het is belangrijk om jezelf te blijven motiveren en te herinneren aan het doel waar je naartoe werkt.

Daarnaast is het ook belangrijk om realistisch te blijven. Het veranderen van gedrag is niet gemakkelijk en kost tijd. Het kan handig zijn om kleine stapjes te zetten in plaats van grote sprongen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het plannen van je dag en het prioriteren van taken om meer grip te krijgen op je dag.

Het kan ook helpen om te werken aan het creëren van nieuwe gewoonten en routines. Door bijvoorbeeld elke dag op een vast tijdstip te beginnen met het plannen van je dag, kun je een nieuwe gewoonte aanleren en op den duur meer structuur aanbrengen in je dagelijkse werkzaamheden.

Tot slot is het belangrijk om te blijven evalueren en bij te sturen waar nodig. Kijk regelmatig terug op je doel en de stappen die je hebt gezet om dit doel te bereiken. Vraag jezelf af wat er goed gaat en wat er beter kan. Op die manier kun je blijven groeien en meer grip krijgen op jouw dag.

Conclusie

Als leidinggevende wil je graag meer grip krijgen op jouw dag en minder geleefd worden door de waan van de dag. Het veranderen van gedrag kan echter lastig zijn en vraagt om een duidelijk doel, realisme en het creëren van nieuwe gewoonten en routines. Door kleine stappen te zetten, regelmatig te evalueren en bij te sturen waar nodig, kun je meer grip krijgen op jouw dag en de waan van de dag beter onder controle krijgen.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template