de waarde van zingeving voor jouw leiderschap.1920x0

De Waarde Van Zingeving Voor Jouw Leiderschap

Geschreven door René Rensen

Vraag jij jezelf weleens af wat de zin van het leven is? Deze vraag wordt in mijn coaching trajecten nogal eens gesteld. De een praat er makkelijker over dan een ander maar steeds blijkt dat praten over zingeving en het er bij stilstaan enorme voordelen heeft.

Onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig stil staan bij de vraag wat de zin van het leven is productiever zijn dan anderen die dit niet doen. Wat doet zingeving met jouw leiderschap? Hoe beïnvloeden de voor jou belangrijke waarden jouw leiderschap?
In dit blog ga ik vooral in op de praktische kant van zingeving. Hoe kun jij de zin van het leven vinden en wat merk je ervan in je prestaties?

Heeft zingeving effect?

Het belangrijkste effect van het praten over de zin van het leven is dat je gemotiveerder bent. Als jij weet dat hetgeen je dagelijks doet een bijdrage levert aan een doel dan zul je zien dat je handelingen de  moeite waard zijn. Je bent gedrevener wanneer je je werk waardevol vindt en je weet dat wat je doet belangrijk is voor jezelf of anderen in je omgeving. En dat belang komt dan vaak voort uit één van deze elementen: financiën, gezondheid, vrije tijd of relaties.

Daarnaast is het zo dat de zingeving er voor zorgt dat je meer plezier in je werk ervaart. Dat je vitaler bent en vaak ook een betere gemoedstoestand. Door de zin van je leven helder te hebben ben je ook veel minder vatbaar voor werkdruk, stress en burn-out

De waarde van zingeving voor jouw leiderschap

Het woord zingeving impliceert al dat het een actief proces is. Jij geeft zin aan iets. In dit betoog geef jij zin aan het leven. Maar de vraag “Wat is de zin van het leven” zal waarschijnlijk nooit echt beantwoord worden. Je kunt jezelf de vraag stellen of ons aardse bestaan wel een hoger doel dient.

Toch komen we er niet onderuit dat iedereen sommige aspecten in zijn of haar leven zinvoller vindt dan andere. Over het algemeen wordt drie uur TV kijken per dag minder zinvol gevonden dan bijvoorbeeld een avond met je partner of kinderen doorbrengen. Dat brengt me op de vraag hoe je nu een beter inzicht krijgt in de vraag wat jij daadwerkelijk zinvol vindt.

Daar kun jij op een aantal manieren achter komen. Het is aan jou om te kijken wat je het beste past. En als je er hulp bij wilt dan ben ik beschikbaar voor je.

Ontdek wat jij zinvol vindt

Methode 1: Ontdek wat jij zinvol vindt. Hoewel het niet echt vrolijk klinkt blijkt wel uit onderzoek dat we beter contact maken met wat we waardevol vinden wanneer we beseffen dat we sterfelijk zijn. Als jij herinnerd wordt aan je eigen dood dan is het eenvoudiger om zicht te krijgen op de voor jou echt belangrijke waarden.

De oefening waarmee dit meestal gebeurt is al geruime tijd bekend maar staat de laatste jaren weer meer in de belangstelling. Er is zelfs een wetenschappelijke onderbouwing voor gevonden.
Ik heb het dan over het schrijven van een speech voor je eigen begrafenis. Als er iets is wat je confronteert met je sterfelijkheid is het wel het schrijven van een speech bij je begrafenis. Sta eens stil bij vragen als:

  • Voor wie ben ik belangrijk geweest in dit leven?
  • Wat heb ik bijgedragen aan deze wereld?
  • Hoe zal ik herinnerd worden?
  • Door wie zal ik herinnerd worden?
  • Heeft mijn leiderschap er toe gedaan?

Het gedwongen stil staan bij dit soort vragen dwingt je om heel bewust bij je eigen waarden stil te staan. Door het opschrijven blijft het ook beter hangen en weet je het vaak lang te herinneren.

Schrijf je eigen verhaal

Methode 2: Ik noem deze manier altijd “Je eigen verhaal schrijven” In tegenstelling tot het schrijven van de speech voor op je eigen begrafenis gaat deze manier veel meer in op het hier en nu. Deze manier is belangrijk voor mensen die de kern van hun leven uit het oog verloren zijn. Voor mensen die altijd maar druk zijn. Druk met werk, met de kinderen en met van alles.

Daardoor verlies je vaak je kernwaarden uit het oog terwijl deze toch enorm belangrijk voor je zijn. Je verliest de grote vragen uit het oog. Het schrijven van je eigen levensverhaal helpt om deze waarden weer opnieuw tot leven te brengen waardoor jij je er ook bewuster naar kunt gedragen. Het wordt opnieuw helder voor je.

Dit verhaal kun je met enige regelmaat herschrijven. Bijvoorbeeld als het verhaal je niet meer bevalt of wanneer de doelen die je jezelf hebt gesteld niet meer passend zijn. Een manier om dat aan te pakken is om de gebeurtenissen die belangrijk zijn voor je op een andere manier te gaan interpreteren.

We zijn nu eenmaal mensen en vooral gefocust op wat we niet goed kunnen of wat er niet goed gaat. Hier op een andere manier naar kijken helpt vaak al enorm. Verander de vaak overdreven negativiteit eens in iets meer positiefs. Moet je eens kijken wat er gebeurt en hoe jij anders naar je verhaal kijkt.

Nog een andere manier om je levensverhaal te herschrijven is om je bewust anders te gaan gedragen. Door vanaf vandaag ander gedrag te laten zien neemt je leven als vanzelf een andere richting. Veranderen van gedrag is echter vaak lastig. Hier heb ik al eens eerder over geschreven. Maar het helpt wel enorm. Door echt vanuit je drijfveer je gedrag aan te pakken levert een wereld van verschil op.

Zelf zingeving vinden?

Ik start al mijn trajecten en programma’s altijd met het helder maken van je drijfveer en je waarden. Dat biedt een meer dan solide basis om samen op verder te bouwen. Ook kun je dit formulier invullen.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template