Duurzame verandering komt niet vanzelf. Misschien doe jij het ook wel. Het nieuwe jaar starten met goede voornemens. Om dan na een paar weken te moeten vaststellen dat een voornemen om iets te veranderen wéér niet gelukt is. Hoe komt dat toch? Waarom is veranderen voor ons vaak zo moeilijk? Wist je dat Nederlanders hun goede voornemens gemiddeld al na 2,5 week uit het raam gooien? De discipline om er echt mee aan de slag te gaan ontbreekt en vaak is daarmee ook de verandering weg. En vallen we terug naar het oude patroon want dat voelt toch wel erg lekker en vertrouwd. Eigenlijk is dat zonde want zo hoeft het echt niet te gaan. Kijk hieronder naar de drie stappen en pas deze aanpak toe op een volgende verandering. Gegarandeerd dat je dan wel tot een duurzame verandering komt.
Duurzame verandering komt niet vanzelf
Neem maar eens een voorbeeld. Je wilt gewicht verliezen en zoekt een gezondere levensstijl, je wilt minder werkdruk of stress of je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. De verandering die je wilt komt niet vanzelf. Je moet er moeite voor doen en er energie in steken. Zeker als je wilt dat het een duurzame verandering wordt. Bij een duurzame verandering zijn drie aspecten cruciaal: verandering ontstaat alleen wanneer iemand het eigen gedrag herkent en erkent, daarbij weet dat elke gedragsverandering iets betekent en heel graag bereid is om te investeren in de verandering.
Drie voorwaarden
Als aan deze drie voorwaarden wordt voldaan dan is nieuw gedrag niet iets wat van iemand anders moet. Nee, dan is nieuw gedrag iets wat jij zelf graag wilt. Iets wat je écht graag wilt. De kans dat je dan niet na korte tijd terugvalt in je oude gedrag en gewoontes is vele malen groter. De verandering komt dan van binnen en leidt als vanzelf tot ander en nieuw gedrag.
Stap 1. Ken je eigen gedrag
Iedere verandering start met het kennen en erkennen van jouw eigen gedrag. Wie ben je? Weet je waar je sterke punten liggen? En je minder sterke? Wat vind je belangrijk? Als mens? Als leidinggevende? Als je weet wat je doet en waarom je iets doet, kun je je gedrag allereerst herkennen en vervolgens erkennen dat een verandering van je gedrag nodig is om iets te bereiken. Dan ga je wellicht andere keuzes maken of je gaat anders reageren. Neem maar weer het voorbeeld van afvallen. Je weet dat dat patatje niet goed is voor je gewicht. Door het niet te eten erken je dat feit. Je erkent eventuele gezondheidsrisico’s en past je gedrag aan.
Stap 2. Je weet wat nodig is
Mensen zijn soms best vreemde wezens. Mensen willen pas écht veranderen als ze de (vaak negatieve) consequenties van hun gedrag gaan ervaren. Als die consequenties niet volledig duidelijk zijn dan is er geen enkele noodzaak om dingen anders te doen. Mensen willen pas écht veranderen, als ze de (negatieve) consequenties van hun gedrag gaan ervaren. Zolang de impact niet duidelijk is, is er ook geen noodzaak om dingen anders te doen. Waarom zou je gezonder gaan leven? Je hebt er nu toch geen last van? Of waarom zou je met dat ene teamlid dat altijd komt met een “ja maar” gaan praten? Pas wanneer die “ja maar” gaat leiden tot vervelende gevolgen komen mensen in actie. Dan worden de gevolgen ineens merkbaar en groeit de behoefte om er iets aan te doen. Dan weet je niet alleen dat je in actie moet komen, dan voel je het ook!
Stap 3. Investeer in verandering
De derde stap is het daadwerkelijk investeren in verandering. Je moet een verandering wel kúnnen realiseren. Weet dan ook dat je op sommige factoren geen invloed hebt. Je kunt patat niet ineens gezond maken. Maar er zijn wel manieren om het minder ongezond te maken. Als de urgentie om tot een verandering te komen hoog is dan vind je wel een weg. Dan lukt het vaak om iets helemaal op eigen kracht te doen. En dat is wat ik bedoel met investeren in verandering. Meestal raken mensen gemotiveerd om te veranderen als ze de consequenties van hun gedrag ervaren. Gaat het niet linksom dan wel rechtsom of dwars door het midden. Maar komen zul je er! Die intrinsieke wil om te veranderen zorgt er voor dat de motivatie enorm hoog is.
Waarom gaat het vaak niet goed?
Veel mensen vallen erg snel weer terug in oude patronen. Dat komt omdat het proces om te komen tot een verandering verkeerd wordt aangepakt. Ze beginnen met de derde stap. Dan missen ze het inzicht in hun gedrag en weten ze niet wat er echt nodig is om te veranderen. Dan is een verandering niet duurzaam. Dan wordt het een kortstondig trucje. Zoals die goede voornemens bij de start van het jaar. Wil jij komen tot een duurzame verandering bij jezelf of bij je organisatie dan is het wijs om bij het begin te beginnen.
Wil je ook aan de slag met persoonlijke ontwikkeling? Begin dan hier