Game-changers in Leiderschap: Focus op Werk dat Echt Telt

Game-changers in Leiderschap: Focus op Werk dat Echt Telt

Geschreven door René Rensen

Stel je voor, je bent leidinggevende. Heb je ooit bijgehouden hoeveel van je kostbare tijd wordt besteed aan taken die er echt toe doen? En hoeveel tijd plan je bewust voor dergelijk werk? Is het vorige week gelukt? En de week daarvoor?

Het keerpunt in mijn leiderschap was toen ik me realiseerde dat meer tijd besteden aan het echt belangrijke werk het verschil kan maken.

Leiderschap: Prioriteren wat Echt Belangrijk is

Elke leider zou willen dat hun tijd voornamelijk wordt besteed aan het werk dat er echt toe doet. Het soort werk dat een blijvende impact heeft en waarmee je herinnerd wilt worden. Echter, de realiteit laat vaak een ander beeld zien. Leiders raken verstrikt in een wirwar van taken, nemen te veel hooi op hun vork en denken vaak “Als ik het zelf doe, weet ik zeker dat het goed komt.” De waan van de dag kan voor velen een vertrouwde vriend worden. Maar ik heb die vriendschap beëindigd. Als ik terugkijk, zie ik drie game-changers in mijn leiderschap.

De Eerste Game-changer in Mijn Leiderschap

Mijn eerste leiderschapsdoorbraak kwam met het besef dat ik altijd trouw moest blijven aan mezelf. Dat betekende geen rollen op me nemen of dingen op een manier doen die niet bij me past. Toen ik eenmaal deze waarheid omarmde, werd leiderschap een stuk makkelijker en effectiever. Ik stopte met het aanpassen van mijzelf aan mijn team en liet in plaats daarvan mijn ware zelf zien. Elk team is uniek en functioneert op zijn eigen manier. Daar hoort ook een specifieke aanpak bij.

Leiders hebben vaak de neiging zich aan te passen aan hun team. Maar dit is een valkuil. In je leiderschap is het belangrijk om authentiek te zijn. En wanneer je authentiek bent, zullen je teamleden het waarderen en je graag als leider hebben.

Leiderschap en de Kunst van Structuur

De tweede game-changer in mijn leiderschap was het ontdekken van de kracht van structuur. Duidelijke afspraken en een heldere visie, missie en gezamenlijke ambitie maakten het leiden gemakkelijker. Wanneer iedereen dezelfde kant op kijkt en doelen als teamdoelen worden erkend, is dat een grote stap in de goede richting.

Hoewel ik niet pleit voor een overdaad aan regels, afspraken en protocollen, heb ik ervaren dat structuur bieden je werk als leider vergemakkelijkt.

De Ultieme Doorbraak in Leiderschap

De derde en meest cruciale game-changer in mijn leiderschapsreis was het reserveren van tijd voor het werk dat er echt toe doet. Het werk dat bijdraagt aan de groei van jou en je organisatie. Dit is iets wat ik elke leider toewens: waarde toevoegen aan je organisatie.

Om dit te bereiken, blokkeer ik elke week heel bewust bepaalde momenten in mijn agenda. Dit zijn de momenten waarop ik me richt op het werk dat er echt toe doet. Dit zijn de momenten waarop ik nadenk. Over verandering. Over ontwikkeling. Over verbinding met het team. Over het ontrafelen van de wortels van terugkerende problemen. Dat soort werk.

Je kunt je echter niet op dit soort werk concentreren als je wordt meegesleurd door de waan van de dag, als je dag wordt bepaald door toevalligheden of eisen van anderen. De tijd die eenmaal is verstreken, keert nooit meer terug. Besteed die tijd dus aan werk dat echt belangrijk is. Als je dit doet, voel je de waarde van je werk. Je voelt dat je bijdraagt aan de groei van anderen en je organisatie. Dat je echt een verschil maakt.

Leiderschap en de Kunst van Prioritering

Een cruciaal aspect van leiderschap is de kunst van het prioriteren. Als leider word je geconfronteerd met een veelheid aan taken en uitdagingen. Deze kunnen variëren van het begeleiden van je team en het aansturen van projecten tot het maken van strategische beslissingen die het toekomstige succes van je organisatie kunnen bepalen.

Hoewel al deze taken belangrijk zijn, is het van essentieel belang om te herkennen welke taken echt belangrijk zijn en welke taken je kunt delegeren aan je teamleden. Effectief leiderschap houdt in dat je je richt op taken die een aanzienlijke impact hebben op je team en je organisatie. Dit zijn de taken die de meeste waarde toevoegen en die je helpen om je organisatie vooruit te helpen.

Door te leren prioriteren en je tijd effectief te beheren, kun je ervoor zorgen dat je je richt op het werk dat er echt toe doet. Dit is de kern van effectief leiderschap en dit is waar ik me in mijn eigen leiderschapsreis op heb gericht. Door bewust tijd te reserveren voor dit soort werk, heb ik me kunnen concentreren op wat echt belangrijk is en heb ik mijn impact als leider kunnen maximaliseren.

Slotopmerkingen

Leiderschap draait niet alleen om het beheersen van taken, maar vooral om het maken van een impact. Het gaat erom dat je je tijd zinvol besteedt aan werk dat er echt toe doet. Werk dat je voldoening geeft en je organisatie vooruit helpt. Ik daag je uit, als leider, om de kracht van prioritering te ervaren, om authentiek te zijn in je leiderschap en om structuur te bieden aan je team. Maar bovenal, maak tijd voor het werk dat er echt toe doet. Je zult verrast zijn door de resultaten.

Artikel delen: