grip krijgen op de waan van de dag.1920x0

Grip Krijgen Op De Waan Van De Dag

Geschreven door René Rensen

Grip krijgen op de Waan van de Dag. Veel leidinggevenden worstelen ermee: voor het gevoel zijn ze de hele dag brandjes aan het blussen, waardoor ze niet toekomen aan de dingen die voor hen echt belangrijk zijn. Ze zijn bezig met al die dingen die de hele dag door op hen af komen. Toch hebben ze aan het einde van de dag geen voldoening van hun werk.

Want ze hebben weer niet gedaan wat ze hadden willen doen. Dat levert hoge werkdruk en stress op. Als de Waan van de dag regeert is het ook lastig om je persoonlijk leiderschap te pakken. Dit vraagt het nodige van een leidinggevende. Hoe ga je grip krijgen op de Waan van de dag?

De Waan van de Dag

“Meer tijd voor de dingen die er echt toe doen”, is dan ook de meest gehoorde wens van de leidinggevenden die ik spreek. Ze hebben een goed beeld van die zaken die er voor hen echt toe doen. Alleen ze komen er niet toe. En helaas is dit ook een hardnekkige wens die maar niet realiseerbaar lijkt, omdat de leidinggevende steeds weer in zijn of haar actiestand schiet en de waan van de dag regeert.

Hoe zorg je er nu voor dat je dit waan-van-de-dag-patroon doorbreekt, zodat je wél datgene doet wat voor jou echt belangrijk is en waarmee jij het verschil maakt? Hieronder reik ik je drie mogelijke stappen aan:

Stap 1: Het goede gevoel

Veel leidinggevenden klagen over de druk van de waan van de dag, maar slagen er niet in om dat patroon te doorbreken. Hoe komt dat nu?
Druk zijn, van hot naar her rennen en je laten leiden door alles wat er gebeurt, heeft vaak onbewust een functie. Het levert je namelijk veel op.

Als je als leidinggevende continu klaar staat voor de vragen en problemen van anderen en ‘druk’ bent geeft dat menig leidinggevende het gevoel dat hij of zij ertoe doet en dus iets voor een ander betekent. Het geeft dus energie en vaak ontlenen we er ook een gevoel van eigenwaarde aan.

Zeg eens eerlijk

Want zeg eens eerlijk… wat gebeurt er met jou als je merkt dat het team jou niet meer nodig heeft voor alledaagse problemen? Als ze hun zaakjes zelf regelen? Dat roept vaak onbewust de angst op dat je overbodig bent en dat je misschien onvoldoende toevoegt in de organisatie.

Deze angst en onbewuste gedachten houden de dynamiek waarin jij je als leidinggevende laat leiden door anderen in stand. Het is dus belangrijk dat je heel goed bekijkt wat voor jou het echte verlangen is om de waan van de dag te overwinnen. Wat levert het je op en is het intrinsiek en sterk genoeg om de kick die je krijgt van ‘druk’ zijn te doorbreken?

Vraag jij jezelf weleens af waarom  jij als leidinggevende de waan van de dag wilt doorbreken?

Een antwoord

Een mogelijk antwoord is: Ik wil dat doorbreken omdat ik meer tijd en aandacht wil steken in mijn medewerkers waardoor ik hen kan helpen om zich verder te ontwikkelen om nog beter te worden. Een ander voordeel is dat ik door de waan van de dag te doorbreken in staat ben om mijn persoonlijk leiderschap beter te pakken waardoor ik zelf ook groei in mijn leiderschap

Hoeveel is het je waard dat je echt tijd en aandacht hebt voor je mensen in je team?

Veel, want nu kost mijn werk mij te veel energie en ervaar ik een hoge werkdruk en soms ook stress. Daardoor haal ik weinig echte voldoening uit mijn werk. Ik ontwikkel mij ook niet verder en ik stagneer in mijn rol daardoor verlies ik steeds meer het plezier in mijn werk als leidinggevende.

Stap 2: Wat is je doel?

Je weet goed wat je NIET meer wilt; namelijk je laten leiden door de waan van de dag. De kans is groot dat je door je te focussen op wat je niet wilt, dat juist wel blijft doen. En dat wil je niet. Toch?

Beter is dan om te bedenken wat je WEL wilt; namelijk regisseur zijn van je eigen agenda, doelen en functioneren. Het helpt je enorm om een positief doel wat je wilt bereiken vast te stellen en te vertalen in concreet gedrag wat je iedere dag kunt toepassen.

Focus

Als leidinggevende wil je leiding geven vanuit focus, rust en ruimte. Maar dat gaat niet zomaar. Daar is wel wat voor nodig. En jij moet vanuit je persoonlijk leiderschap daar je verantwoordelijkheid in pakken.

Want als jij als leidinggevende het doel hebt om je medewerkers te laten groeien zodat ze vanuit energie beter worden en zich blijven ontwikkelen, dan is de Waan van de dag je grootste vijand. Want dat gaat je dan echt niet lukken. Dan ga jij geen grip krijgen op de Waan van de Dag.

Plan dus heel bewust momenten waarop je met je medewerkers gaat zitten om ontwikkeldoelen te bepalen. Plan vervolgens ook iedere week een moment waarop je samen de voortgang bespreekt. Dan kun je als leidinggevende ook meteen helpen als dat nodig is.

Stap 3: Weet wat je wilt en ga ervoor

Als je jezelf een doel stelt, ben je vaak geneigd om in 1 grote stap van A naar B te gaan. Gek eigenlijk want een marathon loop je ook niet in 1 dag. Dat vraagt maanden consequent trainen, vaak wel vier keer in de week. Dat heb ik zelf ervaren toen ik nog marathons liep. Trainen is de enige manier waarop je je doel bereikt zonder vroegtijdig af te haken of uit te vallen met blessures.

Dat geldt ook bij een gedragsverandering en je verdere ontwikkeling. Als je gedrag wat vaak al een hele tijd bestaat wilt doorbreken, vraagt dat vaak kleine stappen, die te realiseren zijn en die je consequent kunt volhouden. Je brein is dol op zichtbare progressie zodat je gemotiveerd blijft om door te gaan.

Stel voor jezelf dus kleine stappen vast die je kunt halen. Niets is zo frustrerend dan doelen stellen en vervolgens te moeten vaststellen dat ze niet gehaald zijn. Maak voor jezelf iedere dag een to do list voor de volgende dag. En realiseer je dat het belangrijk is om de belangrijkste taak eerst te doen, totdat deze klaar is. Wijk daar ook niet van af en je zult zien dat het werkt.

De Waan van de Dag de baas

Bovengenoemde drie stappen vragen van jou als leidinggevende het lef om een echte keuze te maken. Vervolgens een concreet doel te bepalen en een strategie om je doel te halen. Dit moet direct ingevoerd worden in je dagelijkse planning waarbij je stap voor stap je doel realiseert. Alleen dan zal er iets veranderen. Dan ga jij grip krijgen op de Waan van de Dag.

En bedenk jezelf: succes is gewoon 1 keer vaker opstaan dan je gevallen bent!

Begin hier als jij aan de slag wilt met jouw Waan van de Dag

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template