Herken en erken jij werkdruk en stress? Je bent leidinggevende. Je hebt een hoop aan je hoofd en je houdt veel ballen in de lucht. Soms komt het zover dat je er last van krijgt. Dan is het tijd om werkdruk en stress te herkennen en te erkennen. Wanneer je als leidinggevende stress ervaart dan is dat niet goed voor jouzelf. En ook niet voor je team.
Als jij merkt dat de stress oploopt in jouw leiderschap dan is het tijd om in actie te komen. In deze situatie is het beter te voorkomen dan te genezen. Pak het aan. Doe er iets aan. Het liefst zo snel als mogelijk. Merk je dus dat de stress groeit maak er dan korte metten mee. In dit blog lees je precies wat je kunt doen.
Teveel stress is voor niemand fijn. Het is niet fijn voor jou maar ook niet voor je team. Stress is sowieso niet goed voor je gezondheid omdat je jezelf constant opgejaagd en niet in control voelt. Je hebt een gevoel alsof je werk nooit ophoudt en af is. En op die manier kun jij never en nooit op je allerbest functioneren. Bij een situatie waarin stress regeert kun jij als leidinggevende niet geven wat je team en je organisatie nodig heeft. Stress bij jou als leidinggevende is slecht voor alles en iedereen.
Ervaar je stress?
Het is belangrijk dat je snel in actie komt wanneer je teveel stress ervaart. Ik schreef hierboven al over de negatieve impact die stress heeft op jou en je organisatie. Misschien roept iedereen wel tegen je dat het belangrijk is om in actie te komen maar weet je even niet waar je moet beginnen. Ook omdat ondanks jouw stress je team en je organisatie gewoon doorgaan. Hoe verminder ik dan de stress? Waar begin ik dan mee? Grofweg zijn er drie dingen die van belang zijn als jij aan de slag wilt met jouw werkdruk en stress. Hieronder ga ik daar dieper op in.
Herken en erken jij werkdruk en stress?
Jij ervaart nu stress. Eigenlijk merk je dat jouw stress iedere dag toeneemt. Weet jij hoeveel jij op dit moment op je bordje hebt? Hoeveel ballen jij als leidinggevende in de lucht houdt? Kijk dan niet alleen naar je werk maar kijk ook eens goed naar je thuissituatie. Stress vindt zelden zijn oorzaak in maar 1 van deze twee factoren.
Heb jij het idee dat je alles zelf moet doen? Wil je ook alles zelf doen omdat je dan zeker weet dat het meteen goed gebeurt? Of denk je bij jezelf dat je geen keuze hebt? Dan loop je gegarandeerd vast en komt er geen eind aan de manier waarop je nu bezig bent. Dat hoop je wel maar dan zie je ineens weer 8 nieuwe dingen waar je mee bezig moet zijn. Van jezelf.
Waar begin je met de aanpak van jouw stress?
Het eerste wat van belang is is dat jij jezelf realiseert wat er aan de hand is. Dat je werkdruk zo hoog is dat je stress ervaart. Dan moet je zelf aan de gang om patronen te doorbreken. Om zaken zo te regelen dat jij jezelf weer prettig voelt en de rust en de ruimte ervaart om dat te doen waar jij goed in bent. Leiding geven. Met onderstaande drie tips doorbreek je jouw huidige situatie.
Neem eens afstand
De Waan van de dag is een factor die er voor zorgt dat het voor jou lastig wordt om helder naar zaken te kijken en op een verantwoorde manier knopen door te hakken. Dan is het belangrijk om eens afstand te nemen en de ruimte die dan ontstaat benut om een doorbraak te realiseren. En die doorbraak die heb jij nu echt nodig want doorgaan op de huidige manier is geen optie.
Dan raak je alleen maar verder van huis en gaan de hoge werkdruk en de stress volledig aan de haal met jouw gezondheid. Dus stop even met rennen. Stop met alle ballen in de lucht houden. Pak heel bewust even die pauze en ga iets anders doen. Ga lekker wandelen. Zet je telefoon uit. Maak ruimte in je agenda en in je hoofd. Juist die ruimte is nodig om stap 2 te zetten.
Stress vraagt om keuzes
Stap 2 is keuzes maken. Duidelijke keuzes maken. En dat vinden we als mensen helemaal niet gemakkelijk. Ook jij als leidinggevende doet het liefst alles om te voorkomen dat je iets mist. Het welbekende FOMO effect. Waarbij FOMO staat voor de Fear Of Missing Out. Vrij vertaald is dat de angst om iets te verliezen. Of iets niet te hebben. We werken liever harder en langer en vaker om maar niets te verliezen.
Om alles maar gedaan te krijgen. Toch zit er voor iedereen maar 24 uur in een dag waarvan je een substantieel deel moet slapen. Je tijd per dag is dus beperkt. Het liefst doen we dus alles en doen we er alles aan om alles voor elkaar te krijgen. Dat is een beetje veel alles. Vind je ook niet?
Niet kiezen
We willen simpelweg niet kiezen uit angst om maar iets te verliezen. De controle bijvoorbeeld. Over hoe iets wordt uitgevoerd. Maar door niet te kiezen kan het niet anders dan dat je van alles maar een beetje doet. En het kan dus niet anders dan dat je op alles verliest. Omdat je geen focus hebt. Omdat je niet wilt en kunt kiezen.
Mijn advies is dus om juist wel te kiezen. Kies voor wat jij het liefste doet. Kies voor waar jij goed in bent. Want daar krijg je energie van. Doe alleen dat en kijk eens wat er met jou gebeurt. Focus en kies. Want die keuze is er namelijk altijd. Altijd en overal heb jij een keuze. Iedere dag opnieuw. Keuzes kunnen maken is voor mij een essentieel aspect van gelukkig zijn. Zet voor jezelf alles eens op een rijtje en beslis waar jij voor kiest. Al het andere doe je niet meer. Laat dat door een ander doen of bedenk een andere oplossing.
Stress betekent loslaten
Mijn derde tip gaat over loslaten. Over minder controle en over vertrouwen. Veel leidinggevenden ervaren stress doordat ze overal bij betrokken willen zijn. Vertel jezelf maar eens goed dat het onmogelijk is om overal een vinger in de pap te hebben. Laat dingen eens los. Geef de mensen in je team het vertrouwen dat ze verdienen. Jouw mensen kunnen dit en verdienen een serieuze kans om dat te laten zien.
Laat los. Laat veel dingen los. Heb het vertrouwen dat het goedkomt. En laat dan los. Laat dingen los. Laat het over aan anderen. Jij hebt vast gezorgd voor goede mensen in je team die je best wat kunt laten doen.. Laat dan met een gerust hart los en kijk eens wat er gebeurt.
Leg de focus op die zaken die jij nog wel kunt en wilt doen. Leer jezelf om het los te laten en laat anderen het doen. Je kunt er echt van overtuigd zijn dat jouw team hun rol pakt en doet wat ze moeten doen. Dat noemen we vertrouwen. Gun het je team. Gun het je organisatie en bovenal: gun het jezelf.
Accepteren
Het begint allemaal bij het accepteren van het feit dat de huidige situatie niet is zoals je wilt. Zeg heel bewust nee tegen die situatie die jou alleen maar meer werkdruk en stress oplevert. Maak voor jezelf duidelijk waar jij echt naar verlangt en neem de tijd om hierin te groeien. Sta er bewust bij stil dat jouw situatie niet van de ene op de andere dag is veranderd.
Weet dat het proces waaraan je begint een proces is dat langere tijd in beslag neemt. Omdat je gaat kiezen. Omdat je gaat loslaten. Omdat je gaat vertrouwen. En vooral omdat je gaat genieten van jouw nieuwe situatie. Zonder Waan van de Dag, zonder hoge werkdruk en vooral zonder stress.
Wil je meer blogs lezen over de Waan van de Dag? Klik dan hier
Wil je meer blogs lezen over Werkdruk en stress? Klik dan hier