Hoe je als leidinggevende grip krijgt op de Waan van de Dag

Hoe je als leidinggevende grip krijgt op de Waan van de Dag

Geschreven door René Rensen

Als leidinggevende heb je vast wel eens de vraag aan jezelf gesteld: hoe overleef ik de Waan van de Dag? Het kan soms moeilijk zijn om grip te krijgen op alle taken en verantwoordelijkheden die op je afkomen. Gelukkig heb ik als expert op dit gebied de nodige kennis en ervaring om jou te helpen. In dit artikel deel ik mijn tips en strategieën om de Waan van de Dag de baas te worden.

Wat is de Waan van de Dag?

De Waan van de Dag is een veelvoorkomend fenomeen waarbij je als leidinggevende overladen wordt met urgente taken en problemen die je aandacht opeisen. Het kan moeilijk zijn om prioriteiten te stellen en grip te krijgen op jouw dagelijkse werkzaamheden. Als je hier geen weerstand aan biedt, raak je snel overweldigd en verlies je focus op wat echt belangrijk is. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de Waan van de Dag en de strategieën toe te passen om deze te overwinnen.

De impact van de Waan van de Dag

De Waan van de Dag kan een grote impact hebben op jouw dagelijkse werkzaamheden. Zoals ook bij mij wel eens gebeurt, kun je afgeleid worden door allerlei zaken die eigenlijk niet jouw prioriteit hebben. Maar hoe voorkom je dat je in deze valkuil stapt en zorg je ervoor dat je focus houdt op wat echt belangrijk is?

Hoe overleef je de Waan van de Dag?

Het is essentieel om te beseffen dat persoonlijk leiderschap de sleutel is tot het overleven van de Waan van de Dag. Hieronder vind je mijn tips om de grip te krijgen en te behouden op jouw dagelijkse werkzaamheden.

Creëer focus

Het hebben van focus is cruciaal voor het plannen van jouw dagelijkse werkzaamheden en om de Waan van de Dag te overwinnen. Focus is gebaseerd op bewustwording van een aantal facetten, waaronder:

  • Persoonlijke visie en missie
  • Doelen en ambitie
  • Persoonlijke kwaliteiten
  • Verantwoordelijkheid jegens jezelf en de organisatie

Deze vier punten wijzen je de weg als je merkt dat de Waan van de Dag jou te pakken krijgt. Ga even rustig zitten, reflecteer op deze punten en stel jezelf de vraag: “Waar is mijn focus?”.

Bewustwording van persoonlijke visie en missie

Het maakt niet uit hoe je visie en missie eruitzien, van belang is dat jij je er bewust van bent en er naar handelt. Het hebben van een persoonlijke visie en missie is de basis voor al jouw handelen en de start om grip te krijgen op de Waan van de Dag.

Bewustwording van doelen en ambitie

Iedereen heeft doelen in zijn of haar leven en ook een ambitie. Als jij je bewust bent van jouw doelen en ambitie, kun je er ook naar handelen. Zo kun je voorkomen dat je in de Waan van de Dag belandt. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om deze planperiode de doelen te realiseren, dan weet je dat je niet tot het laatste jaar moet wachten met het in actie komen.

Bewustwording van persoonlijke kwaliteiten

Iedereen weet wat zijn of haar sterke punten zijn, maar niet iedereen weet wat zijn of haar ontwikkelpunten zijn. Het is echter belangrijk om hier bewust van te zijn. Vaak moet je tijdens de Waan van de Dag al je persoonlijke kwaliteiten aanspreken om deze te overwinnen. Wees je bewust van jouw kwaliteiten en probeer deze optimaal te benutten om jouw doelen te bereiken.

Bewustwording van verantwoordelijkheid naar jezelf en de organisatie

Iedere dag draag je de verantwoordelijkheid naar jezelf en de organisatie met je mee. Wees brutaal eerlijk naar jezelf en kijk zo af en toe eens waar je staat en hoe je erin staat. Niemand is gebaat bij een leidinggevende die de Waan van de Dag leidend laat zijn in zijn of haar doen en laten. Neem verantwoordelijkheid naar jezelf en de organisatie en laat je niet afleiden door zaken die niet belangrijk zijn.

Overwin de Waan van de Dag

Als je de bovenstaande tips toepast in de praktijk, kun je een flinke stap zetten om de Waan van de Dag de baas te worden. Houd er rekening mee dat het niet van de ene op de andere dag zal lukken. Als je langere tijd in een bepaalde structuur werkt, duurt het ook langer om hieruit te komen en je gedrag te veranderen.

Hulp nodig?

Heb je nog moeite met het toepassen van deze tips of wil je graag hulp bij het overwinnen van de Waan van de Dag? Laat dan een reactie achter en ik help je graag op weg.

Artikel delen: