hoe maak jij impact als leider.1920x0

Hoe Maak Jij Impact Als Leider?

Geschreven door René Rensen

Hoe maak jij impact als leider? Je bent als leidinggevende verbonden aan een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor de hele organisatie of anders voor een deel ervan. Jij hebt een goed beeld over waar je heen wilt. De visie en de missie van jouw organisatie zijn helder en worden onderschreven. Als het dan gaat over impact is dat al heel wat. In dit blog ga ik het hebben over impact. Wat impact is, wat de invloed is van impact en waar je het aan herkent. Deze en nog enkele andere vragen komen in dit blog aan de orde.

Wat is impact?

Als jij impact moet omschrijven, hoe zou je het dan doen? Wat zou jouw definitie zijn van het begrip impact? Een veel gehoorde omschrijving is de volgende: Impact is datgene wat er niet is als jij er niet zou zijn. Impact is dus feitelijk wat er gebeurt door jouw aanwezigheid in de organisatie. Maar ook wat er gebeurt in je team, met en bij individuele medewerkers.

Ook in je privéleven heb je impact. Een ding staat als een paal boven water. Impact kan zowel positief als negatief zijn. Wellicht is dat voor jou een open deur maar ik kom er verderop in dit blog op terug.

Wat betekent impact?

Ik ga er van uit dat jij als leider een positieve en duurzame impact wilt hebben op de organisatie waar je werkzaam bent. Misschien wil je wel dat de mensen 10 jaar na je vertrek nog over je praten. Ik roep maar even wat. Wat jij doet als leider is een positieve systematische verandering op gang brengen. Niet alleen voor jouw impact op de korte termijn maar vooral bedoeld voor de langere termijn. Want ook op de langere termijn wil jij het verschil maken voor jouw organisatie.

Heb jij enigszins zicht op de impact die je op dit moment maakt? Heb je het idee dat je voldoende positieve impact maakt? Of ervaar je jouw impact vooral als negatief? Het kan soms nodig zijn om zicht te krijgen op je impact. Ook al is deze negatief. Voor een leider vaak niet leuk. Of heb je eigenlijk helemaal geen idee of en in hoeverre jij impact maakt op dit moment?

Hoe merk je dat je impact maakt?

Het kan heel goed dat je jouw impact ervaart doordat je feedback krijgt. Dat mensen die goed zicht hebben op jouw team of jouw organisatie jou teruggeven hoe zij het zien. Hoe ze vinden dat het gaat. En wat jouw rol daarbinnen is. Maar je kunt het ook merken aan heel concrete resultaten die je met je team bereikt.  Dat je ziet en merkt dat jouw team ineens veel zelfstandiger en professioneler aan het werk is. Onder jouw leiding.

Dat is dus een duidelijk voorbeeld van de impact die jij maakt. Wanneer jij je bewust bent van jouw impact kun je ook een steeds breder beeld van jouw impact vormen. Door jouw beeld te toetsen met de werkelijkheid van iemand anders (een medewerker, een collega leidinggevende) krijg je ook van die kant de nodige informatie over jouw impact.

Hoe maak jij impact als leider?

Voor jou als leidinggevende is het een belangrijke taak om visie, missie en strategie voor je organisatie te ontwikkelen. Jij hebt goed voor ogen waar je organisatie naar toe gaat en waarom. Het is een teken van goed leiderschap om dat helemaal vanuit jezelf te doen en je in dit proces niet te verschuilen achter een MT of een directie.

Als het jou lukt om de boodschap rondom visie, missie en strategie vanuit jezelf te brengen dan doet dat iets met jouw impact. Het maakt je sterker. Je moet eens weten hoeveel leidinggevenden zich in dit soort trajecten juist wel verschuilen achter een directie of een MT. ”Ja, ik weet het. Het is voor ons team niet zo gunstig maar het is de opdracht van de directie.”. Herken je dit soort zinnen?

Het is zoveel sterker om dan te zeggen: “Ik weet dat het een lastige keuze is maar ik vind wel dat we hem moeten maken. Het is goed voor ons team en goed voor de organisatie”. Zie je het verschil?

Over impact gesproken.

Wat maakt impact?

Leiderschap is vaak de weg wijzen. De richting aangeven aan je medewerkers. Maar ook luisteren en zien wat een ander nodig heeft hoort bij leiderschap. Je kunt een enorme impuls aan je impact geven als het je lukt om steeds de juiste positie in te nemen.

Door in staat te zijn om te schakelen tussen de verschillende aspecten van je leiderschap en van daaruit te beoordelen wat ieder individu nodig heeft. Wat je team nodig heeft en hoe dat zijn impact heeft op de hele organisatie. Dan werk je heel bewust aan impact.

Heb jij weleens stil gestaan bij de huidige impact van jouw leiderschap? Houd je je vooral bezig met leiderschapsfacetten als de richting bepalen, visie en missie. Ben jij je medewerkers in hun ontwikkeling aan het faciliteren en daarvoor in dialoog met je mensen? Of besteed je je kostbare tijd aan managementzaken. Misschien moet je zelfs wel veel micro managen?

Dan is je leiderschap ver te zoeken en dat merk je onmiddellijk aan de impact die je maakt. Voor jou als leider is het belangrijk dat je je realiseert dat je op verschillende manieren impact kunt maken. Werk daar systematisch aan en je impact zal blijven. Zoals ik wel vaker zeg: “Be a leader, not a manager”

Wil jij meer weten over hoe je jouw impact meet? Kijk dan eens hier en maak kennis met de theory of change. Dat zal je vast helpen.

Als je het prettig vindt dan kan ik je ook helpen en wegwijs maken in het model van de theory of change. Vul dan hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template