is leidinggeven ingewikkeld.1920x0

Is Leidinggeven Ingewikkeld?

Geschreven door René Rensen

Is leidinggeven ingewikkeld?  Is leidinggeven aan een organisatie of bedrijf ingewikkeld? Dat kan zeker zo voelen als je er als leidinggevende zomaar inrolt. Maar gelukkig is er ook een oplossing. Waardoor je juist helemaal comfortabel gaat voelen in je leiderschap en er ook nog eens voor zorgt dat je team tot topprestaties in staat is. In dit blog vertel ik je alles over deze simpele oplossing.

Vind je leidinggeven ingewikkeld?  Je bent niet de enige. Ineens al die verantwoordelijkheid voor al die mensen. Voor je medewerkers, voor je klanten en voor nog heel veel anderen Je wilt dat ze het naar hun zin hebben en je probeert zo vriendelijk mogelijk te zijn. Maar tegelijkertijd wil je als leidinggevende wel aan het roer staan en de koers uitzetten. Soms merk je dat wat je zegt en doet juist averechts werkt in je team. Het voelt als lastig en niet onder controle en straks kost het je alleen maar geld en levert het niet op wat je verwacht had. Het wordt een steeds zwaardere last voor je en daar zit je niet op te wachten. Ik geef je helemaal gelijk. Want hoe kom je hieruit?

Kan ik dit wel?

Die eerste nieuwe medewerkers aannemen vond je al een dingetje, maar nu mag je ook nog leidinggeven. En dat heb je dus nog nooit gedaan! Wie heeft ooit bedacht dat leidinggevenden dit er ook nog even bij doen? En dat je een natuurtalent moet zijn? De meeste leidinggevenden hebben twijfels of ze het wel kunnen. En ervaren, zeker in het begin, de nodige hobbels op hun leidinggevende pad.

Overigens zijn die twijfels gewoon een natuurlijk fenomeen. Zeker aan het begin van je carrière.

Geen geboren leiders

Om je gerust te stellen, de meeste leiders zijn geen geboren leidinggevenden. En gelukkig maar, want dat managen, daar ga je nooit gelukkig van worden en je team ook niet, dus vergeet dat. Wat alleen wel belangrijk is, is dat je gaat leiden. En ook dat zit er bij de een meer in dan bij de ander, maar wees niet ongerust, dit kun je leren. Alleen zie je dat veel leidinggevenden er niet voor kiezen om hier in te investeren. En vaak maar wat aan lopen “rommelen”.

Ik zoek het zelf wel uit

Alleen gaan veel leidinggevenden eerst aanmodderen en zelf proberen. De meeste leidinggevenden die ik ken (en dat zijn er aardig wat…)hebben een flinke dosis eigenwijsheid. Met de daarbij horende overtuiging dat ze het zelf wel kunnen uitvogelen. En eerlijk? Dat is natuurlijk een van de wegen. Ga het maar doen. Ga het maar ervaren. En als je dan regelmatig reflecteert, leer je er elke keer van en gaat het beter. Maar dan moet je wel de tijd nemen om te reflecteren en te leren. Want anders stap je elke keer weer in dezelfde valkuil. Daarnaast duurt deze weg erg lang en heeft het meestal dure consequenties. En het blijft maar ingewikkeld voelen en energie zuigen. En je blijft maar achter de feiten aanlopen. Je team wordt ontevreden en vindt dat er wat moet gebeuren. En jij? Jij werkt keihard maar blijkbaar ben je niet met de goede dingen bezig.

Is er dan wel een oplossing om dat leidinggeven niet meer zo ingewikkeld te laten zijn? Wat maakt dat het makkelijk en relaxt voelt?

Word competenter

Alle succesvolle ondernemers, sporters, artiesten enz. hebben een ding in ieder geval met elkaar gemeen. Ze weten dat als ze succesvol willen zijn, ze enorm competent moeten zijn in wat ze doen. Het komt ze niet aanwaaien. Je moet er echt wat voor doen.

Een andere overeenkomst is dat al die succesvolle ondernemers, sporters en artiesten allemaal hun eigen coach hebben. Iemand met wie ze kunnen sparren en waar ze op terug kunnen vallen als ze ergens mee zitten of een probleem ervaren..

Hoe competenter, hoe beter.

Hoe competenter je wordt in dat wat je doet, hoe zekerder je je voelt, hoe makkelijker het wordt, hoe prettiger je je voelt, hoe minder energie het je kost, hoe meer je team doet wat je verwacht, hoe blijer en productiever je team is, hoe meer plezier jullie hebben.

Het begint namelijk allemaal bij jou. Als leidinggevende heb jij een cruciale rol. Je team is altijd een weerspiegeling van hoe jij het doet als leider. Hoe beter jij wordt, hoe makkelijker dit is voor jezelf maar hoe beter je team ook presteert. Dus hoe meer je met je organisatie kan bereiken.

Investeer in je ontwikkeling

Word dus competenter. Ben niet eigenwijs en investeer zo snel mogelijk, als je met een team gaat werken, in je kennis en skills. Leidinggeven is een vak en het is voor je organisatie cruciaal dat je het goed beheerst. Gun jezelf dat het makkelijk gaat, dat je weet wat je doet en dat je je zeker voelt. Gun jezelf dat je met het leukste en beste team werkt en dat je er uithaalt wat erin zit.

Zorg dus dat je tijd en geld investeert om te leren, te oefenen, te leren en te doen. Hierdoor wordt het elke keer makkelijker en voorkom je allerlei dure valkuilen.

Dan is het op zich best vreemd dat ondanks alles wat hierboven staat geschreven, het fenomeen coach in het Nederlandse bedrijfsleven nog zo weinig voorkomt. Het stukje over het eerst zelf maar uitvogelen en uitproberen zie en hoor ik veel vaker.

Maar toch

Met mijn ruim 29 jaar leidinggevende ervaring weet ik wat er speelt als het gaat over leiderschap. Als leidinggevende geef je leiding aan een heel team van medewerkers. Best een grote verantwoordelijkheid. Er komt heel veel op jouw bordje terecht en eigenlijk wordt er van jou als leidinggevende verwacht dat je op al die vragen een antwoord hebt. Onmogelijk, maar toch doen we allemaal keihard ons best.

Er zijn weleens momenten dat het werk je te veel is. Dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Ook kan het zijn dat er gedoe is in het team, waar je maar geen vat op krijgt. Groepsdynamische processen kunnen er heftig aan toe gaan.

Een organisatie is altijd in ontwikkeling. Zeker als je samen met jouw team werkt aan een goed product. Ik help leidinggevenden bij het maken van keuzes ten aanzien van leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Indirect gaat het dan ook om organisatieontwikkeling. Ik bied een luisterend oor en kijk graag met je mee. Ik bied je een nieuw perspectief. Jij staat aan het roer, en ik sta als coach naast je en denk met je mee.

Is leidinggeven ingewikkeld?

Je krijgt inzicht in je belemmeringen, aannames en overtuigingen en leert hoe je deze positief kunt ombuigen:

  • Ik geef je inzicht in je drijfveer;
  • Je weet wat je te doen staat en pakt dit daadkrachtig op;
  • Je geeft leiding op jouw manier en bent in contact met jezelf:
  • Je geeft het team meer verantwoordelijkheid en laat de controle los:
  • Je gaat voor goed leiderschap en schept de juiste voorwaarden voor jouw team;
  • Je hebt plezier in je werk en straalt dit ook uit;

Wil je weten wat je nog meer aan mij als coach hebt?

Neem dan vooral contact met me op. Dan kan ik je meer vertellen en kunnen we samen bekijken of een coach wat voor je is.

Word dus competenter en daarmee de succesvolle leidinggevende die je organisatie nodig heeft.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template