Jouw coaching doet er toe. Voor iedere leidinggevende is het coachen van medewerkers een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Ik krijg behoorlijk veel vragen over hoe je dat nou het beste aanpakt. Waar je op moet letten zodat je coaching het meeste effect sorteert. Voor jou als leidinggevende maar ook voor je medewerker. In dit blog geef ik je een paar tips waar je op kunt letten als je start met coachen en ga ik dieper in op een aantal technieken die je kunt gebruiken tijdens het coachen.
Waar let je op als je gaat coachen? Wat zijn dan belangrijke zaken?
Stel het doel centraal
Het belangrijkste doel voor beide partijen is om je medewerker te laten groeien in zijn of haar ontwikkeling en indirect in zijn of haar functie. Je medewerker staat centraal in het gesprek en jij bent er als leidinggevende vooral om je medewerker door zijn of haar leerproces heen te (bege) leiden. Jij helpt je medewerker om tot belangrijke inzichten te komen. Je helpt hem of haar in zijn leerproces. Je helpt om vaardigheden te verbeteren en om zaken te bespreken die op dit moment voor hem of haar nog buiten bereik liggen.
Luisteren, samenvatten, doorvragen
Als je als leidinggevende aan het coachen bent is het goed om jezelf te realiseren dat je vooral aan het luisteren bent tijdens een gesprek. Jij bepaalt het verloop van het gesprek en daarvoor kun je de LSD techniek inzetten. LSD staat dan voor luisteren, samenvatten en doorvragen. In dit rijtje staat luisteren niet voor niets als eerste vermeldt. Goed luisteren is een essentiële vaardigheid voor jou als je gaat coachen. Goed luisteren stelt je in staat om een adequate samenvatting van het gesprek te maken en op basis daarvan kun je weer nieuwe vragen stellen.
Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat jij veel goedbedoelde adviezen over iemand uitstort. Neem je voor om zelf zo min mogelijk aan het woord te zijn. Focus op het luisteren en doorvragen. Dat helpt je coachee om zelf tot inzichten en tot leren te komen. En dat is de essentie van coachen. Help je medewerker om het zelf te doen. Maria Montessori zou het gezegd kunnen hebben.
Goede vragen bepalen de kwaliteit van het gesprek
Maar wat zijn dan goede vragen? Voor mij zijn goede vragen die vragen die open zijn en eenvoudig te beantwoorden. Hierbij ga ik er gemakshalve van uit dat je het verschil kent tussen open en gesloten vragen. Gesloten vragen zijn vragen waar je met een simpel ja of nee op kunt antwoorden. Dit soort vragen brengen jou als leidinggevende niet zo heel veel verder. Open vragen zijn vragen die beginnen met een vragend voornaamwoord als wie, wat, waarom, wanneer, waar of hoe. Deze vragen dwingen je medewerker vaak tot enig nadenken en dat helpt iemand om tot inzicht te komen. Deze open vragen voorzien jou van informatie.
Maak het niet te ingewikkeld
Aanvullend op het bovenstaande vind ik het belangrijk om de vragen die je stelt niet te ingewikkeld te maken. Twee vragen stellen in één vraag gebeurt nog weleens en maakt het voor je medewerker moeilijker om een antwoord te geven. Denk hierbij aan vragen als “Hoe ervaar je de samenwerking met X en waarom vind je dat? Dit kan voor je medewerker lastig worden. Ook onze hersenen zijn fan van simpele vragen. Van simpele vragen worden we blij en van moeilijke vragen lijken onze hersenen soms op slot te gaan. Ook worden ingewikkelde vragen vaak als een soort van bedreiging gezien.
Met eenvoudige vragen bereik je dus meer. Voorbeelden van eenvoudige vragen zijn:
Welke kleine stap kun je vandaag al zetten?
Welke kleine stap kun je nu zetten om X te verbeteren?
Wat is één ding dat er goed of minder goed gaat?
enzovoorts…