kun jij anders kijken

Kun Jij Anders Kijken?

Geschreven door René Rensen

Het blog “Kun jij anders kijken?” gaat vooral over het belang voor jou als leidinggevende om een situatie vanuit meerdere perspectieven te bekijken.
Jij maakt het vast ook weleens mee. Een situatie waar je helemaal niets van snapt. Je begrijpt niet wat er nu eigenlijk gebeurt en misschien voel je jezelf wel wat gefrustreerd. In het slechtste geval ben je met deze situatie dagenlang bezig in je hoofd. Omdat het je niet los laat. Hoe hard je er ook over denkt, het lijken wel cirkeltjes waar je doorheen draait. Verder dan `wat stom wat er nu gebeurt` kom je vaak niet en wanneer je er met iemand anders over in gesprek gaat merk je dat je die ander probeert te overtuigen van jouw gelijk. Gevolg is dat je over het algemeen leeg loopt qua energie. Het voorval raakt je en je wordt er niet blijer van.

Veel gedachten

Bedenk maar eens dat een volwassen persoon minimaal 10.000 verschillende gedachten heeft per dag. Bedenk ook dat van al die gedachten minimaal 90% ook nog eens niet waar is. Een ook nog eens 90% van die gedachten zijn terugkerende gedachten. Deze heb je dus al eens eerder gehad. Als er iets duidelijk maakt hoe het komt dat wij mensen vaak in cirkeltjes ronddraaien met onze gedachten dan komt het daardoor. En dat we daar maar lastig van los komen lijkt me ook duidelijk.

Kun jij anders kijken?

Je kunt pas anders gaan denken als je anders gaat kijken. Maar dat is moeilijker dan het lijkt. Want hoe zorg jij er voor dat je ergens anders naar gaat kijken? Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een nieuw en ander inzicht krijgt. Of doordat je met iemand praat en die neemt je mee in zijn of haar zienswijze. Dat kan jou opleveren dat je ergens op een andere manier naar kijkt. Soms is het nodig om er een tijd overheen te laten gaan om jouw inzicht te veranderen.

Je hebt een keuze

Maar wat in dit proces van belang is, is dat je altijd een keuze hebt. Je kunt altijd een keuze maken hoewel het soms onmogelijk lijkt om dat te doen. Je hebt immers te dealen met een situatie en daar kun jij niets aan veranderen. Lijkt het. Vaak is dat ook zo en is de situatie zoals die is. Die keuze is namelijk altijd gelegen in de manier waarop jij als leidinggevende reageert op de situatie. Hoe jij omgaat met de situatie. Daarin kun je echt wel keuzes maken. Ga je misschien bij de pakken neerzitten? Kruip je het liefst weg in de meest diepe kast zodat niemand je meer ziet? Of geef je jezelf een schop onder je kont en ga je op zoek naar een oplossing voor die onbevredigende situatie? Welk verhaal vertel jij aan jezelf en welke mindset kies je daarbij?

Is het waar wat ik denk?

Begin eens met jezelf de vraag te stellen of het waar is wat je denkt of dat het feitelijk waar is. Dat maakt nogal een verschil. Als je bijvoorbeeld denkt dat een van je medewerkers jou niet mag als leidinggevende is het maar de vraag of dat feitelijk waar is. Heb je dat al bij diegene nagevraagd? Wat was zijn antwoord toen? In principe zijn er maar twee mogelijkheden. Of het klopt en wat je denkt is feitelijk waar of wat je denkt klopt helemaal niet en je loopt je druk te maken om niets.

Vraag jezelf eens af over wie dat nu eigenlijk iets zegt. Dat jij zulke gedachten hebt. De conclusie kan niet anders zijn dan dat jij alleen maar denkt dat de ander jou niet mag. Vraag jezelf vervolgens eens af wat er voor zorgt dat die ander zulke gedachten bij jou naar boven laat komen. Waar komen die vandaan?

Voorbeeld schema

Daniël Ofman heeft dat als volgt in een schema gezet:

kernkwadrant afbeelding
Kernkwadrant van Ofman.

Als je de situatie met die ander dus met nieuwsgierigheid gaat bekijken en je realiseert jezelf dat het iets zegt over jou, dan kan je ervoor kiezen om er zelf iets mee te doen in plaats van het de ander te blijven kwalijk nemen. Kijk dan eens een keer goed in de spiegel en probeer door zelfreflectie anders naar de situatie te kijken.

Invloed

Natuurlijk kan het ook gewoon écht zo zijn dat de ander zegt dat hij jou niet zo mag. Dat kan, daar heb je feitelijk op dat moment geen invloed op. Je hebt het daar dan maar even mee te doen. Natuurlijk heb je wel invloed op de manier waarop jij hier mee omgaat. Je kunt zelf bepalen hoeveel zo’n opmerking jou raakt. Als je de keuze maakt dat je het jou laat raken dan heeft dit andere gevolgen dan wanneer je denkt dat het alleen de mening van één andere persoon is. Jij bepaalt hoe je je voelt. Jij maakt de keuze. Niemand anders. Je kunt je wel steeds afvragen wat jij anders kunt doen. Als jij dat dan een volgende keer doet dan kan het zomaar een ander resultaat hebben.

Inzicht

Voor jou als leidinggevende is het belangrijk dat jij een goed inzicht hebt in de manier waarop jij reageert op een bepaalde situatie. Door zelfreflectie en daardoor een steeds beter inzicht in jezelf ontwikkel jij jezelf en je leiderschap.

In de online training “Duurzaam Leiderschap” die ik aan het ontwikkelen ben komt zelfreflectie en zelfwaardering nadrukkelijk aan de orde. Grondslag voor deze online training is mijn stellige overtuiging dat je pas leiding kunt geven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf. Leiding geven aan je gedachten en je gevoelens maakt dat je een betere leidinggevende bent. Je geeft dan leiding vanuit je intuïtie en je zelfverworven wijsheid zodat je meer impact maakt op anderen en de ander ook inspireert. 

Kijk hier voor meer informatie over deze nieuwe online training

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template