leiderschap en intuitie.1920x0

Leiderschap En Intuïtie

Geschreven door René Rensen

Leiderschap en intuïtie gaat vooral over het inschakelen van je onderbuikgevoel bij het nemen van beslissingen.
Toen ik in 1993 als basisschooldirecteur begon kreeg ik van een van de toenmalige leraren die werkte op de school een van de meest waardevolle tips die ik ooit heb mogen krijgen. Dat realiseerde ik me toen absoluut niet maar gedurende het vorderen van mijn leidinggevende jaren ging ik deze tip steeds meer waarderen. Hier heb ik altijd veel aan gehad en het werkte altijd: gebruik je intuïtie ook bij je beslissingen, intuïtie liegt niet!

Lang leve ons hoofd

Tal van leidinggevenden laten zich in deze tijd vooral leiden door cijfers. Daar is op zich niets mis mee en ik heb al eens eerder een vurig pleidooi gehouden voor het meer en vaker gebruiken van data voor jouw leiderschap. Feiten, cijfers en rationele argumenten geven vaak de input aan onze acties en beslissingen. We leven vooral met ons verstand. Besluiten worden vooral op basis van ons verstand genomen.

We beredeneren zo veel als mogelijk de kans op succes van wat we beslissen. Hierdoor laten we onze intuïtie nog al eens ondersneeuwen. Terwijl dit je juist heel erg kan helpen, zeker in je leidinggevende rol. Het gebruiken van je intuïtie oftewel je onderbuikgevoel kan je als leidinggevende erg van dienst zijn. Mijn advies is om er ook gebruik van te maken.

Spiritueel leiderschap

In mijn blog ´Spiritueel Leiderschap` dat ik enige maanden geleden schreef ben ik dieper ingegaan op wat spiritualiteit met mij en mijn leiderschap heeft gedaan. Hoe ik het ben gaan gebruiken en waarderen .Het gebruiken van je intuïtie lijkt hier sterk op. Ik schreef toen onder andere: “Gisteravond ben ik samen met mijn vrouw naar de film geweest. “The Secret: dare to dream.” Beiden hebben we het boek van Rhonda Byrne gelezen maar ik had geen idee dat er ook een film over dit boek was gemaakt.

Wel dus. Ik zal jullie de details van de film besparen maar het hoofdthema heeft sinds een paar jaar sterk mijn aandacht. Spiritueel Leiderschap. Spiritueel Leiderschap als een antwoord op onze huidige tijd. Een tijd waarin alles sneller, beter en succesvoller moet. En oppervlakkiger. En dat geldt ook voor onze organisaties.

En voor onze medewerkers die langzaam aan, beetje bij beetje, verder weg komen te staan bij de kern van hun vak. En dat geldt ook voor ons leiderschap. Hebben wij wel de focus op de goede dingen of zijn we met zijn allen veel te veel bezig met de dingen die moeten?

Wat is spiritualiteit?

Voor mij is spiritualiteit een verzamelnaam voor de ontwikkeling van- en de connectie met JEZELF als onderdeel van het geheel. Voor dat geheel wordt ook de term universum gebruikt. Als jij er in slaagt om op een goede manier contact te hebben met het universum dan is er zoveel dat je kunt leren. Dan is er zoveel dat je kunt begrijpen over jezelf en je leven. En het is allemaal goed!
En daar hoort je intuïtie helemaal bij.

Even terug naar het nu

Even terug naar het nu. Als de druk hoog wordt, en dat ervaren we als leidinggevenden geregeld in ons werk, zijn we geneigd beslissingen te nemen op rationele wijze en kijken we naar feiten en analyses die voorhanden zijn. Of we gaan onderzoeken en feiten verzamelen en beslissen dan. Intuïtie komt er nog maar weinig aan te pas. Dat zien we ook als soft en onbetrouwbaar. Maar zo gebruiken we een van onze beste vermogens niet!

De Polynesische zeevaarders hebben de zee in kaart gebracht zonder apparatuur en metingen, maar puur door te luisteren en kijken naar de zee, de lucht en het land. Wij kunnen ons daar nu niks meer bij voorstellen. Natuurlijk is je verstand hartstikke belangrijk, maar is het niet belangrijk om ook je intuïtie in de gaten te houden?

De rol van intuïtie

Een van de eerste dingen die ik geleerd heb toen ik als leidinggevende begon, was een hele waardevolle tip die ik altijd gebruikt heb. Ik heb hem hierboven met jullie gedeeld. Dit heeft mij enorm geholpen.

Zelf ben ik een redelijk rationeel ingesteld persoon, maar heb inmiddels wel geleerd dat het juist goed is om te letten op wat er om je heen plaatsvindt. Wat er 1 op 1 juist niet gezegd wordt, wat iemand uitstraalt, wat je voelt dat er in een groep speelt, maar waar niet over gepraat wordt, enzovoorts.

De belangrijkste les die ik leerde, was: je intuïtie liegt niet! In mijn leiderschap bleek dit telkens weer waardevol. Ik heb het gebruikt bij grote veranderingen, bij gesprekken die je hebt en waar je uitloopt en denkt ‘nu hebben we het over van alles gehad, maar er is nog iets anders aan de hand’.

Luisteren

Ik heb geleerd hier naar te luisteren en op te acteren en echt, wat ben je dan veel voor. Dan kun je onvrede bespreken als het nog klein is, dan kun je bijsturen bij veranderingen, dan kun dingen bespreekbaar maken. Allemaal door naar je onderbuikgevoel te luisteren. Naar je intuïtie.

Ook al heb je geen harde bewijzen of feiten, luister naar je buikgevoel en handel ernaar. Een vraag stellen kan namelijk altijd. Misschien heb je het mis, maar meestal niet. We hebben 100-en neuronen in onze buik die onze beslissingen beïnvloeden. Daarom voel je soms ook die ‘knoop in je buik’ als je zenuwachtig bent of iets spannends moet doen of ‘vlinders in je buik’ als je verliefd bent. Het is letterlijk je buikgevoel.

Wat is intuïtie?

Intuïtie is de eigenschap dat je iets aanvoelt zonder erover te denken. Andere woorden voor intuïtie zijn ingeving of instinct. Letterlijk vanuit het Latijn betekent intuïtie -innerlijk zien. Dat is de omschrijving die ik krijg als ik Google op het woord intuïtie.

Leiderschap en Intuïtie 

Dus let op signalen. Mensen zeggen meer met hun houding en lichaamsuitdrukking, dan met hun woorden. Wanneer je daar iets opmerkt, vraag ernaar. Benoem wat je merkt of ziet in de uitdrukking (letterlijk, dus geen interpretatie van wat je denkt te zien) en stel hierover je vraag. Je zult zien dat er ineens veel duidelijk wordt.

En met groepsdynamiek werkt het net zo. Dat wat juist niet wordt uitgesproken, maar wat je in de ruimte voelt hangen dat is essentieel. Voel het niet alleen, maar doe er ter plekke iets mee. Gebruik het. Dit zorgt voor doorbraken en dat besproken wordt waar het echt om gaat. En geloof me: het werkt!

Durf te luisteren

Als je hier ook naar durft te luisteren, dan heb je mogelijke issues en problemen meestal al in de kiem gesmoord als ze nog klein zijn. En dat is veel makkelijker voor jou als leidinggevende dan wanneer je te laat in actie komt en iets gegroeid is tot een lastige en onaangename situatie.

Het kost je dan vaak meer tijd en energie om tot een oplossing te komen. Bespaar je dat gedoe en doe een beroep op je intuïtie. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Hier moet je zijn voor een afspraak met mij. Volg je intuïtie.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template