leiderschap is vaak ook gewoon loslaten.1920x0

Leiderschap Is Vaak Ook Gewoon Loslaten

Geschreven door René Rensen

Leiderschap is vaak ook gewoon loslaten. Als leider geef je leiding aan een team. Maar misschien merk je zelf soms ook wel dat je het liefst zo veel mogelijk, zo niet alles zelf doet. Gewoon omdat je perfectionistisch bent en niemand het zo goed kan als jij. Of omdat je het ook wel makkelijk vindt, anders moet je zo vaak en in jouw beleving soms zo onnodig alles uitleggen. Of omdat je als leidingevende gewoon in control wilt zijn. Herkenbaar?

Maar als jij persoonlijk wilt groeien in je leiderschap en ook als je wilt dat je team en dus je organisatie groeien en wil je dat je team verantwoordelijkheid neemt, dan zul je als leider ook moeten loslaten. Anders bereik je nooit een volgend niveau en zet je jezelf ook nog eens klem.

Controle houden

Ook jij kent dat stemmetje vast wel: “ik kan het zelf beter”. Soms is dat misschien ook zo. Maar als het goed is, werk je met gekwalificeerde mensen in je team en heb je ze niet voor niks op die plek in jouw  organisatie. En er zijn nou eenmaal meerdere wegen die naar Rome leiden. Waarom is jouw manier de beste?

Maar je wilt het beste voor je medewerkers, je wilt zeker weten dat het goed gaat, dat iemand meedenkt, doorvraagt, doet wat is afgesproken enz. Je wilt 100%, wat zeg ik 200%, weten dat het goed zit en dat het goed gaat op jouw organisatie. En als je het zelf doet weet je het zeker. Of je doet het niet zelf, maar controleert alles wat er op jouw organisatie gebeurt en je wilt alles weten, waardoor je, mocht het nodig zijn, tijdig kunt ingrijpen en de zaken zo kunt laten lopen als je zelf wilt.

Gevolgen

Maar dit heeft toch ook wel vervelende gevolgen. Ten eerste ben je zelf enorm druk. Met controleren. Je hebt een uitpuilende mailbox, mensen komen steeds vragen aan je stellen en je komt niet toe aan JOUW taken. Je bent immers leidinggevende en verantwoordelijk voor de hele organisatie. Ten tweede voelen je teamleden zich niet serieus genomen.

De consequentie hiervan is dat je teamleden steeds passiever worden. Ze doen op een gegeven moment alleen nog dat wat ze moeten doen, maar laten de rest over aan jou. Dit kan je ze op een later moment echt niet meer kwalijk nemen, want zo heb je de ‘situatie’ in je organisatie zelf gecreëerd. Door te doen wat je doet. En wat nog erger is: als je dit volhoudt dan gaat er niets veranderen.

Dit is alles behalve dat wat je wilt. En dit gaat je op de lange termijn veel kosten: in je eigen werkgeluk en energie én in de resultaten van je team als geheel. En daarbij komt dat als iets eenmaal een gewoonte is, het veel moeilijker is om het af te leren dan als je het gelijk goed doet vanaf het begin.

Wat maakt loslaten moeilijk?

We zijn als mensen nu eenmaal graag in control. Dus zijn veel leidinggevenden dat ook. We houden van zekerheid en eigenlijk niet zo van verrassingen. Nou ja, we houden van verrassingen die we graag willen, maar niet van die die we niet willen. Die noemen we problemen of uitdagingen en die hebben we liever niet. Op de korte termijn lijkt controleren en de touwtjes stevig in handen houden dan ook de oplossing.

Het is een menselijk mechanisme. Dan gaat alles zoals we willen dat het gaat en zorg je er ook als leidinggevende voor dat je de onzekerheid beperkt. Alleen op de lange termijn is dit absoluut niet wenselijk. Zoals ik hierboven al beschreef, werkt het juist gedrag en een situatie in de hand die je niet wilt en waar je minder succesvol mee bent dan wanneer je vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid geeft.

Als mensen op directieve wijze worden aangestuurd, gaan ze zich hier ook naar gedragen. Ze gaan in de afwachtende modus en nemen geen eigen initiatief laat staan verantwoordelijkheid Ook voor jouw team geldt: Laat ze doen waarvoor je ze hebt aangenomen en laat ze fouten maken (en ze zelf herstellen en ervan leren).

Gewoon loslaten

Ik ga het niet moeilijker maken dan het is: eigenlijk is er nooit een geschikt moment. Dus merk je dat loslaten je moeite kost, ga er dan vandaag mee starten! Ja, je hoort het goed: gewoon DOEN! Nou hoor ik je denken “ja daag, maar dat gaat niet gebeuren in mijn organisatie” Dus om het met een geruster hart te doen, geef ik je hierbij 5 tips die jou als leidinggevende gaan helpen. Want ook jij kan dit echt!

Tip 1: Zeg wat je anders doet

Snap je dat loslaten noodzakelijk is maar heb je dit tot nu toe weinig gedaan? Realiseer je dat dit voor jou maar zeker ook voor je team best een (grote) gedragsverandering is en meestal ook niet zo gemakkelijk. Hier ben je zeker niet de enige in, dat is heel normaal.

Het betekent anders denken en anders doen, terwijl je het altijd anders gewend was. Doe in ieder geval de volgende 6 dingen wel om de kans op succes enorm te vergroten. En dan beperk ik me in eerste instantie tot jouw gedragsverandering. De impact die dat op je team gaat hebben bespreek ik daarna.

Tip 2: Neem je team mee

Neem je team mee in wat je anders gaat doen! Betrek hen vanaf het begin in je goede voornemens.  Anders wordt het chaos. Ze moeten weten wat er vanaf nu anders gaat, anders zijn ze volledig verrast en gaan er dingen mis (‘Dat zou jij toch doen???’). Vertel wat je van plan bent en waarom, vertel hoe je het graag wilt hebben en wat je verwachtingen zijn. Dan kun je van start

Tip 3: Stuur op resultaten

Vertel niet wat, hoe en wanneer, maar geef een opdracht en vertel wat je aan resultaat verwacht. Laat aan degene die het gaat doen over HOE hij/zij het gaat doen. Je kan bijvoorbeeld ook eerst vragen of diegene vooraf nog het best mogelijke voorstel doet en dat jij alleen nog ja of nee hoeft te zeggen. En daarna kan de ander dus lekker aan de slag. Vraag af en toe wel even, uit interesse, hoe het gaat. En geef altijd je waardering als iets is afgerond!

Tip 4: Fouten maken mag

Ook al hou je niet van fouten maken, ik weet er alles van, toch moet je het laten gebeuren. Er gaan dingen mis de komende tijd. En het komt ook weer goed. Tip voor jou: neem het niet over omdat je dat zo gewend bent. Laat het ook als het mis gaat bij degene die het moet doen.

Geef feedback, stel vragen, ondersteun de ander, maar neem de aap niet op je schouder. Geef diegene het vertrouwen en ben duidelijk in wat je verwacht. En laat diegene zelf leren. Dan gaat het de volgende keer namelijk wel goed.

Tip 5: Geef de verandering de tijd

Als je het als leidinggevende tot nu toe echt lastig vond om los te laten, dan is dit niet alleen voor jou een hele omslag die je moet maken, maar ook voor je team. Het gaat over een gezamenlijke gedragsverandering en dat kost TIJD. We willen het liefst altijd morgen alles anders als we de beslissing hebben genomen om het anders te doen. Dit gaat alleen niet gebeuren. Dus geef het de tijd en neem de hordes die je moet nemen. Dat hoort er bij. Blijf volhouden!

Als je als leidinggevende durft los te laten, levert het je veel op, namelijk: weer meer vrijheid voor jezelf om bezig te zijn met jouw taken en waar jij goed in bent. Dit geeft je weer meer energie! En je geeft je team echt verantwoordelijkheid en vrijheid waardoor ze zich serieus genomen voelen. Ze voelen meer toegevoegde waarde en zullen ook meer plezier in hun werk hebben. Hierdoor zul je als team veel meer kunnen bereiken!

Jij wilt ook aan de slag met het loslaten? Laat hier een bericht achter en we gaan aan de slag

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template