leiderschapsontwikkeling in 3 redenen.1920x0

Leiderschapsontwikkeling In 3 Redenen

Geschreven door René Rensen

In het blog ‘Leiderschapsontwikkeling in 3 redenen’ ga ik in op het belang van ontwikkeling voor jou als leidinggevende.
Als klein kind was het heel normaal dat je steeds aan het leren was. Je leerde zitten, liggen, huilen, praten, fietsen, lopen en nog veel meer dingen. Hiervoor ging je niet naar een cursus of naar school. Je leerde met vallen en opstaan. Soms letterlijk. Je ervaring maakte je iedere keer een stukje beter.

Als je eenmaal volwassen bent heb je al heel wat schooluren achter de rug. En dan ga je werken. Soms ga je dan nog weleens naar een training of een cursus. Zo af en toe. Misschien één keer per jaar. Als het meezit is zo´n training een inspiratie. Het is in ieder geval vaak wel lekker om even van je organisatie weg te zijn. In dit blog geef ik je 3 redenen waarom in ontwikkeling blijven als leidinggevende van belang is.

Leiderschapsontwikkeling

Toch is op deze manier jezelf ontwikkelen helemaal niet effectief. Hoe komt dat nou?

Ten eerste is het vaak een eenmalige gebeurtenis. Het is vaak een losstaande activiteit die niet is ingebed in je ambitie en waar je dusje focus op hebt. Als er al sprake is van focus dan is deze vaak kortstondig en gerelateerd aan je cursus.

Ten tweede is er vaak na afloop geen sprake van een follow up of coaching. Je gaat terug naar je werkplek en je leven is vaak meteen weer business as usual. Je wordt direct weer opgeslokt door de waan van de dag. Je moet het geleerde zelf in de praktijk brengen en is er geen vangnet voor als het helemaal niet gaat zoals je zou willen. Ook gaat het meestal om een gedragsverandering en dat is in de praktijk niet zo eenvoudig. Ondanks je goede voornemens en motivatie verval je snel weer in je oude patronen en blijft het zoals het was.

Ten derde zijn je persoonlijke doelen of is je eigen ambitie vaak niet de reden bij het starten van een training of opleiding. Over het belang van het hebben van doelen en ambitie schreef ik in een eerder blog. Vaak is het voor jouw leidinggevende helemaal niet relevant wat je hebt geleerd. Ook jouw leidinggevende heeft te weinig tijd om hiernaar te vragen.

Waarom leiderschapsontwikkeling?

Voor jou als leidinggevende is het van belang om bij te blijven. Dat je jezelf blijft ontwikkelen. Bijna iedereen in je omgeving verwacht dat. Er wordt van je verwacht dat je mee kunt blijven groeien met alle veranderingen die de maatschappij van je organisatie vraagt. Dat je kansen blijft zien om bijvoorbeeld het financiële tekort te lijf te gaan. Zo zijn er nog veel meer uitdagingen voor jou als leidinggevende.

Het is dus van belang dat je continu blijft leren.

Persoonlijke ambitie

Laat je persoonlijke ambitie altijd het vertrekpunt zijn van je ontwikkeling. Laat         het ook de gewoonste zaak van de wereld zijn om jezelf bewust te zijn van deze ambitie en hem hardop te delen met je omgeving.

Zoek een goede coach en spreek hem of haar regelmatig. Iemand waar je van kan leren. Iemand die samen met jou kijkt naar hoe jij je ambitie waar kunt maken en je continu laat groeien. Realiseer je dat coaching iets is voor de langere termijn.

Reflecteer zelf regelmatig. Dit helpt je om constant te verbeteren en te groeien. Het kan kort en krachtig. Zelf lig ik dagelijks een kwartier “met de benen op tafel”. Mezelf afvragend hoe het gaat en waar ik sta.

Samen met de benen op tafel? Begin hier.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template