leiding geven aan cultuurverandering.1920x0

Leiding Geven Aan Cultuur Verandering

Geschreven door René Rensen

Leiding geven aan cultuur verandering komt niet bij iedere leidinggevende op zijn of haar pad. Maar gebeurt het wel dan heb je steun aan dit blog.
Hoe je als leidinggevende de cultuur in je organisatie positief beïnvloedt is best een mooie vraag. Want hoe doe je dat? Is het eigenlijk wel nodig? Wie bepaalt dat dan? Maar één ding is zeker: als het mis zit met de cultuur in je organisatie, dan heb je als leidinggevende een probleem. En een behoorlijk probleem ook.

Dit heeft namelijk zijn uitwerking op het werkplezier van jezelf en je medewerkers en ook op de betrokkenheid en de resultaten van de productie. Je wilt als leidinggevende dus graag de cultuur positief beïnvloeden en wegblijven van een cultuur waar je niet op zit te wachten of zelfs last van hebt.  Hoe kan je de cultuur binnen jouw organisatie positief beïnvloeden?

Waar moet je beginnen en wat is in ieder geval cruciaal? Lees het in dit blog.

Last van de cultuur?

Bij een van de organisaties waar ik regelmatig kom werd het laatst pijnlijk duidelijk: ze hebben last van de cultuur binnen hun bedrijf. Hierdoor wordt er door iedereen aan de lopende band geklaagd, stroomt alle energie weg als je een tijdje rondloopt op deze organisatie, worden de problemen die er legio zijn niet structureel aangepakt en is het werkplezier van iedereen die op deze organisatie werkt ver te zoeken.

Ook de resultaten blijven achter bij de verwachtingen. Dat de cultuur niet in orde is moge duidelijk zijn. Dat dit feit een enorme impact heeft op de organisatie en iedereen die daar bij betrokken is, is ook duidelijk.

Een van de gevolgen is  dat de goede medewerkers, die deze organisatie juist zo hard nodig heeft, de organisatie weer verlaten of dat ze omvallen en zich ziek melden. Het wordt dus van kwaad tot erger. Hoe verder je in deze negatieve spiraal terecht komt, hoe moeilijker het is om het om te draaien.

Maar om te zorgen voor een gezonde organisatie met gezonde medewerkers en met goede resultaten is het noodzakelijk om de cultuur op orde te hebben. En daar heb jij als leidinggevende een bepalende rol in!

Cultuurbeïnvloeding

De staat waarin je organisatie verkeert wordt dus voor een heel groot deel bepaald door de cultuur. Maar hoe wordt deze cultuur dan bepaald? Wie heeft daar de meeste invloed op? Waar begint het allemaal? Juist. Bij jou. Bij jou als leidinggevende. Of anders gezegd: bij jou als Capo di tutti capi.

Jouw mindset en jouw leiderschap dat je laat zien beïnvloedt iedereen. Wat jij doet en uitstraalt heeft zijn uitwerking op iedereen in de organisatie. Dus ben je de grote afwezige, ben je de grote bemoeial, ben je uitgeblust en zie je overal problemen, dan heeft dit onmiddellijk  zijn uitwerking op je team en op de organisatie als geheel.

Je vormt hiermee de cultuur van ‘wat vinden wij hier normaal’. Klinkt best als een verantwoordelijkheid niet? Ben jij je wel bewust van deze verantwoordelijkheid? Wat doe je dan? Of wat heel bewust niet? Sta je daar weleens bij stil?

Maar als je je hier als leidinggevende bewust van bent, dan heb je ook een mooie knop om aan te draaien en het liefst in positieve richting natuurlijk. Hoe je dat dan doet? Daarvoor geef ik je hieronder een aantal tips.

Leiding geven aan cultuur verandering

Er zijn een aantal dingen die je als leidinggevende kunt doen om de cultuur in je organisatie in ieder geval positief te beïnvloeden of weer in de positieve richting te keren. Hoe je dat doet lees je hieronder:

1. Zorg dat je zelf goed in je vel zit

Zoals Tony Robbins altijd zegt: je mentale en je fysieke staat kun je trainen. Dus train jezelf om in de juiste ‘piek staat’ te blijven. Let op je persoonlijk leiderschap. Dit is essentieel voor de cultuur op je organisatie en hiermee beïnvloedt je de medewerkers waarmee je werkt. Zorg dat je weet hoe je het beste uit jezelf haalt, waar je goed in bent en in welke staat jij het beste kan verkeren om de meest positieve invloed te hebben op je team.

2. Wees je bewust van je impact

Wees je bewust van de impact die je hebt op de mensen waarmee je werkt. Als ’baas’, als directeur, als leidinggevende, kijken ze toch naar jou. Je hebt een voorbeeldrol in wat je zegt, maar vooral in wat je doet en met welke energie. Ken je de tegeltjeswijsheid: mensen doen niet wat je zegt, maar ze doen wat jij doet? Dat gaat hier ook op. Wees je bewust van de impact die je hebt door wat je doet, met welke intentie en met welke intensiteit. Daarmee beïnvloedt je de cultuur op je school en hoe de mensen waar je mee samenwerkt zich gedragen.

3. Kies bewust voor wat je wilt bereiken

Wat is voor jullie een cultuur die past bij de organisatie? Waar geloven jullie in om jullie ambities waar te maken? Waar gedijen jullie goed onder? Wat maakt dat mensen enthousiast zijn, er voor willen gaan, dat stapje extra willen doen? Wat zorgt dat het voelt als een tweede familie in plaats van zomaar een werkgever om voor te werken? Reken er maar op dat je mensen dan graag een stapje extra zetten voor de organisatie.

Welke waarden zijn belangrijk voor jouw organisatie?

Houd scherp voor ogen hoe je het graag ziet. Leiding geven aan cultuur verandering vraagt iets van jou als leidinggevende. Bepaal welke waarden je belangrijk vindt en deel dit met je team. Nog beter: bepaal dit samen. En bespreek met elkaar hoe je graag met elkaar samenwerkt, hoe jullie ideale team eruit ziet en hoe jullie werken. Nadat je dit gedaan hebt, checken jullie periodiek met elkaar of jullie goed op weg zijn. Wat gaat er goed, wat kan er beter, welke acties moeten we dan nemen om dat voor elkaar te krijgen en wat is ieders aandeel hierin.

Als de cultuur op een gegeven moment niet is wat je als leidingevende wenst of zich in een verkeerde richting dreigt te ontwikkelen is het vaak lastig om dit terug te draaien. Daarom is het aan te raden in de gaten te houden of je veranderingen merkt en of er ongewenste dingen ontstaan. Pak het dan direct aan. Pak het aan als het nog klein is. Want dan is het nog makkelijk.

Wat merk jij als leidinggevende van jouw impact op de cultuur van je organisatie en ben je daar blij mee of vind je dit soms best lastig? Wat doe je dan? Bijvoorbeeld hier klikken?

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template