bulky waste g2dd333fce 1920

Lekker Opruimen

Geschreven door René Rensen

Vorige week overleed mijn vader. Zijn gezondheidstoestand ging in een paar dagen tijd heel hard achteruit. Zo hard dat hij zelf de dood verkoos boven meer pijn en benauwdheid. Zijn overlijden zorgde voor behoorlijk wat chaos in mijn hoofd. Net op het moment dat ik dacht lekker in een flow te zitten gebeurde er iets waardoor diezelfde flow direct verdween. Onverwacht en niet gepland werd de situatie totaal anders. En daar moest ik mee omgaan. In dit blog “Lekker opruimen” ga ik hier dieper op in.

Ik was bezig met het werken aan mijn nieuwe online training “Duurzaam Leiderschap” die ik op 1 mei aanstaande lanceer. Ik had een mooi schema wanneer ik welke onderdelen klaar wilde hebben in mijn online leeromgeving. Maar ineens was die deadline niet meer zo reëel want er kwam even iets tussen. Iets wat veel belangrijker was.

De chaos in mijn hoofd werd vooral veroorzaakt door alles wat er ineens geregeld moest worden. Iedereen die weleens met het overlijden van een dierbare te maken heeft gehad weet wat er dan op je afkomt. Als kinderen wilden wij de uitvaart van pa ook nog zoveel als mogelijk zelf doen. Maar naast dat deel van het overlijden moest er ook een appartement worden leeg geruimd. En dat droeg veel meer bij aan de chaos in mijn hoofd. Dat betekent afscheid nemen van nog meer spullen die dierbaar zijn. Gewoon niet fijn.

Gewoon accepteren

Toch had de lichte paniek van het niet halen van mijn deadline de overhand. Als dat gebeurt dan ga ik me  vragen stellen als: “Wat maakt dat je het dan af wil hebben”, “Wat zou er gebeuren als het wat langer duurt”, “Wat is het ergste dat je kan overkomen”, etc. Al die vragen beantwoorden, leidt vervolgens al snel tot het besef dat ik vanuit angst aan het handelen was.

Op het moment dat ik dat punt bereik, dat ik weet dat ik uit angst aan het handelen ben, ben ik snel in staat om daarin te schakelen. Dan neemt het vertrouwen weer de overhand en dat zorgt er weer snel voor dat de chaos in mijn hoofd verdwijnt en ik weer enige vorm van gevoel in mijn handelen krijg. Want het maakt helemaal niet uit dat het wat langer duurt. Het is belangrijker dat ik het goed neerzet dan dat ik onderdelen afraffel. En nog belangrijker is het om heel bewust stil te staan bij het overlijden van een dierbare want die kans krijg je maar 1 keer.

Uitbesteden

Inmiddels ben ik het stadium dat ik alles alleen wil doen voorbij. Ik besteed steeds meer zaken uit en dat voelt prima. Dingen waar ik niet goed in ben, ik niet blij van word en waar mijn energie bij weglekt. Dingen waar een ander wel goed in is, wel blij van wordt en juist energie van krijgt. Dat zorgt er ook voor dat steeds meer zaken worden zoals ik wil dat ze worden. Daardoor groeit mijn tevredenheid.

Mijn gedrevenheid in mijn werk is een kwaliteit, maar het zorgt er ook af en toe voor dat ik mezelf niet serieus neem en teveel doe. Dan loop ik mezelf voorbij. Dit was weer zo’n moment. Aan de ene kant het overlijden van mijn vader en daarbij het geregel van het leeghalen van zijn woning. Het mooie is wel dat ik me er veel sneller dan een paar jaar geleden bewust van ben. Dan grijp ik in en ga eerst eens kijken wat er gebeurt. Pas als dat duidelijk is handel ik verder. Naar wat nodig is. Niets meer en niets minder.

De Waan van de Dag

Die bewustwording is een proces. Ik noem zo’n proces ook weleens de Waan van de Dag. Want deze kan ook voor chaos in jouw hoofd als leidinggevende zorgen. Ontwikkelen in bewustwording is de enige manier om hierin verandering te krijgen. Jij moet je als leidinggevende bewust worden van jouw handelen en de effecten daarvan op jouzelf en anderen. De ruimte voelen en nemen om je kwetsbaarheid te laten zien, geeft zoveel kracht. Ik ben namelijk echt niet de enige die af en toe een rotweek heeft.

Lekker opruimen

Wat ik vervolgens dit weekend ben gaan doen is opruimen. Letterlijk opruimen. De spullen van mijn vader die ik graag wil bewaren hebben een plekje gekregen. Een paar dingen moeten nog geprobeerd worden maar dat komt goed. Ook zijn appartement is compleet leeg en staat klaar voor een nieuwe bewoner. Opruimen helpt me ook om de chaos in mijn hoofd op te ruimen. Om ruimte te maken voor nieuwe dingen die mijn leven kunnen instromen, nieuwe ideeën, nieuwe kansen, nieuwe mensen, nieuwe ontwikkeling en meer flow.

Stuur me een email op rene@renerensen.nl of reageer op social media om me te laten weten hoe jij omgaat met chaos in je hoofd en hoe je dat opruimt.

Ik ben weer klaar voor de nieuwe week!

Heb jij jezelf al ingeschreven voor de lancering van mijn nieuwe training? Tot en met 30 april koop je deze training met 40% korting voor een bedrag van 59 euro. Na 1 mei gaat de prijs omhoog naar 97 euro. Profiteer dus nu van deze lanceringskorting. Klik hier om je in te schrijven.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template