Maskers Af!

Maskers Af!

Geschreven door René Rensen

Toen ik gisteren bezig was met het schrijven van de LinkedIn post over het belang van het (her)kennen van je eigen échte drijfveren ontstond er in mijn hoofd de vraag hoeveel leidinggevenden niet zichzelf zijn in hun rol als leidinggevende. Hoeveel leidinggevenden verschuilen zich dagelijks achter een masker en zetten dat pas weer af wanneer ze in hun eigen vertrouwde omgeving zijn?

Niet authentiek

Hoeveel leidinggevenden zijn niet authentiek omdat ze gedrag laten zien dat misschien wel past bij hun rol of functie maar dat absoluut niet past bij wie die leiders zijn. Gedrag dat niet goed voelt maar wat toch wordt gebruikt omdat het nodig is in het werk dat ze doen. Echt heel chargerend gezegd: hoeveel leidinggevenden lopen nu eigenlijk een soort van schizofreen te zijn op hun werk?

Ik durf het niet eens hardop te zeggen maar ik denk dat het er best de nodige zijn. Leiders die dag in dag uit niet zichzelf kunnen of durven zijn. Die hun ware ik diep verborgen houden achter een masker van niet authentiek gedrag. Van niet zichzelf zijn. Leidinggevenden die op hun werk steeds verder van zichzelf vervreemden zodat ze uiteindelijk ook zichzelf kwijtraken en daarmee ook ieder helder perspectief op wie ze zijn.

Weet jij wie je bent?

Weet jij wie je bent? Weet jij wie je bent als mens en als leider? Ben je daarin congruent of ben jij op je werk ook een ander mens dan thuis? Weet jij hoe je reageert in bepaalde situaties? Reageer je steeds op dezelfde manier of zit daar mogelijk verschil in?

Waar ben jij nu eigenlijk goed in? Wat doe je zonder er bij na te denken? Wat gaat jou gemakkelijk af?  Heb je daar inzicht in? Ken jij jezelf zo goed?

Leadership Paradise

Als je werkt vanuit je sterke punten dan is het voor jou niet zo ingewikkeld om effectief en ontspannen leiding te geven. Dan is het niet zo ingewikkeld om jouw persoonlijke Leadership Paradise te construeren. Ik zie jouw Leadership Paradise als dé ultieme manier waarop jij echt en authentiek leiding geeft.  Ontspannen, vanuit rust komen tot resultaat en focus. Vanuit jezelf dus.

Toch gaat het vaak niet zo eenvoudig. Het inzetten van en werken vanuit je sterke punten alleen is niet voldoende om jouw Leadership Paradise te bereiken. Het helpt wel, dat zeker. Als jij werkt vanuit je talenten en die talenten ook optimaal kunt inzetten dan ben je goed op weg naar jouw persoonlijke Leadership Paradise.

Zelfinzicht

Weten waar je goed in bent vraagt zelfinzicht. En helaas is dat niet bij iedere leidinggevende voldoende ontwikkeld. Zelfinzicht of Persoonlijk Leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden en te sturen. Dat moet je eerst kunnen voordat je überhaupt stappen kunt zetten in de richting zoals ik hierboven schreef.

Weet jij waar je niet goed in bent? Weet jij wat voor jou dagelijkse of in ieder geval regelmatige struggles zijn? Zaken waar je tegenop ziet omdat je er niet goed in bent.

In mijn online trainingen maak ik gebruik van de drijfveren van Jung. Daarmee krijg jij snel inzicht in jezelf en dus ook in je kwaliteiten en uitdagingen.

Werkdruk

Een van de aspecten die hand in hand gaat met leiderschap is werkdruk. Voor de een prima te handelen maar voor de ander een gedrocht dat als een soort zwaard van Damocles over het hoofd blijft hangen.

Hoe reageer jij dan? Wat doe je als er veel stress is? Vaak laat je dan gedrag zien dat niet effectief is. En bij het woord stress denken weinig mensen aan ontspanning. Hard werken is echt geen garantie voor succes. Hard werken brengt je niet automatisch verder in de richting van jouw Leadership Paradise.

En ik weet uit ervaring dat veel leidinggevenden hard werken. Voeg daarbij dat leidinggevenden druk ervaren in hun werk en je begrijpt dat er meer komt kijken dan een goed voornemen om effectief en ontspannen leiding te geven.

Erkennen

Erkennen dat er zaken zijn waar je niet zo goed in bent helpt jou een heel eind op weg naar effectief en ontspannen leiderschap. Naar jouw Leadership Paradise. Je kunt nu eenmaal niet in alles goed zijn. Het is helemaal niet erg om toe te geven dat zelfs jij zwakke kanten hebt. Dat jij ontwikkelpunten hebt.

Weet wel dat het ontwikkelen van jouw talenten belangrijker is dan het werken aan je ontwikkelpunten. Iemand functioneert nu eenmaal beter vanuit zijn sterke kanten.

Wat zou het voor deze leidinggevenden betekenen als ze geholpen worden bij het ontdekken van hun ware “ik”? Als ik je help bij het uitvinden wie je werkelijk bent. Wat jouw drijfveer is zodat je overtuigd een volgende stap zet in de ontwikkeling van jouw leiderschap. Een stap in de richting van jouw Leadership Paradise.

Identiteit

Allemaal open vragen voor mij. Maar ik realiseer me wel dat als mijn aannames juist zijn er veel “onechte” leidinggevenden aan het werk zijn. Leidinggevende die zich verschuilen achter een masker. Dagelijks. De hele week door. Ook in het onderwijs. Ik gun iedereen rust, focus en resultaat.

Maar daar moet je wel iets voor doen. Daarvoor is écht passende kennis over je drijfveer noodzakelijk doordat er op identiteitsniveau iets gebeurt. Dat gun ik iedere leidinggevende. Want pas als er op identiteitsniveau iets gebeurt kun je gedrag veranderen. Dan komt jouw Leadership Paradise dichterbij.

De FR2-Methode

De eerste module van mijn FR2-methode heet “Wie ben jij als leider?”. Deze module gaat helemaal over wat ik hierboven heb geschreven. We ontdekken jouw échte drijfveer en we koppelen daar jouw kernwaarden aan. Zo weet je wie je bent als mens en als leidinggevende. Van daaruit kun jij heel eenvoudig alles gaan duiden. Vooral wat de impact van jouw drijfveer is op jouw leiderschap.

Wil je ervaren hoe het voelt om bezig te zijn met het werken aan jouw Leadership Paradise? Klik dan hier en bekijk de websitepagina over deze unieke leiderschaps beleving. Ik ga graag samen met jou op reis.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template