Meer focus, minder Waan van de Dag: Tips voor leidinggevenden

Meer focus, minder Waan van de Dag: Tips voor leidinggevenden

Geschreven door René Rensen

Grip krijgen op de Waan van de Dag is voor veel leidinggevenden een uitdaging. Het lijkt alsof ze de hele dag bezig zijn met het blussen van brandjes en zich niet kunnen concentreren op de belangrijke zaken. Aan het einde van de dag voelen ze zich vaak onvoldaan, omdat ze niet hebben kunnen doen wat ze wilden doen. Dit kan leiden tot hoge werkdruk en stress. Het is moeilijk om persoonlijk leiderschap te tonen wanneer de Waan van de Dag regeert. In dit artikel leer je hoe je grip krijgt op de Waan van de Dag en je persoonlijk leiderschap versterkt.

De Waan van de Dag

“Meer tijd voor de dingen die er echt toe doen”, is de meest gehoorde wens van de leidinggevenden die ik spreek. Ze weten wat belangrijk is voor hen, maar hebben het gevoel dat ze er niet aan toekomen. De Waan van de Dag regeert en het lijkt onmogelijk om dit patroon te doorbreken. De druk van het constant oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen van anderen kan echter onbewust een functie hebben. Het kan leiden tot een gevoel van eigenwaarde en het idee dat je als leidinggevende iets voor anderen betekent.

Maar wat gebeurt er als je merkt dat je team jou niet meer nodig heeft voor alledaagse problemen en hun zaken zelf kan regelen? Dit kan onbewust de angst opwekken dat je overbodig bent en niet genoeg bijdraagt aan de organisatie. Het is belangrijk om te onderzoeken wat het echte verlangen is om de Waan van de Dag te overwinnen. Is het intrinsiek en sterk genoeg om de kick van druk zijn te doorbreken?

Vraag jezelf af waarom jij als leidinggevende de Waan van de Dag wilt doorbreken. Een mogelijk antwoord is: “Ik wil meer tijd en aandacht besteden aan mijn medewerkers, zodat ik hen kan helpen zich verder te ontwikkelen en nog beter te worden. Ik wil mijn persoonlijk leiderschap versterken, zodat ik zelf ook kan groeien in mijn leiderschap.” Hier volgen een aantal stappen die je kunt volgen.

Stap 1: Het goede gevoel

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je jezelf laat leiden door de Waan van de Dag. Het kan zijn dat het je onbewust een goed gevoel geeft. Maar als je als leidinggevende wilt groeien, moet je dit patroon doorbreken. Stel jezelf de vraag wat je echt wilt bereiken en hoeveel het je waard is om echt tijd en aandacht te besteden aan je medewerkers en je persoonlijk leiderschap. Dit kan je motiveren om je gedrag te veranderen en te focussen op de belangrijkste zaken.

Stap 2: Wat is je doel?

Het is belangrijk om je te focussen op wat je wel wilt, in plaats van op wat je niet wilt. Als leidinggevende wil je leiding geven vanuit focus, rust en ruimte. Om dit te bereiken moet je regisseur zijn van je eigen agenda, doelen en functioneren. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk om een positief doel vast te stellen en dit te vertalen naar concreet gedrag dat je dagelijks kunt toepassen.

Bedenk wat je precies wilt bereiken en wat ervoor nodig is om daar te komen. Focus je bijvoorbeeld op het laten groeien van je medewerkers, zodat zij vanuit energie beter worden en zich blijven ontwikkelen. Plan bewust momenten waarop je met je medewerkers gaat zitten om ontwikkeldoelen te bepalen. Plan vervolgens ook iedere week een moment waarop je samen de voortgang bespreekt. Dit geeft structuur en zorgt ervoor dat je niet wordt overweldigd door de dagelijkse hectiek.

Stap 3: Weet wat je wilt en ga ervoor

Het stellen van een doel is een belangrijke eerste stap, maar het is niet genoeg. Het vraagt om kleine stappen, die te realiseren zijn en die je consequent kunt volhouden. Dit is de enige manier om je doel te bereiken zonder vroegtijdig af te haken of uit te vallen met blessures. Maak voor jezelf een to-do lijst voor de volgende dag en begin met de belangrijkste taak. Wijk hier niet van af en je zult zien dat het werkt.

Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te wennen aan je nieuwe gedrag en gewoontes. Verwacht niet dat je in één dag alle problemen oplost en de Waan van de Dag volledig kunt overwinnen. Blijf gefocust op je doel en blijf kleine stappen zetten. Het brein is dol op zichtbare progressie, dus het is belangrijk om jezelf te blijven motiveren. Als je merkt dat je vooruitgang boekt, zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om grip te krijgen op de Waan van de Dag.

Hoe de Waan van de Dag invloed heeft op leidinggevenden

Leidinggevenden ervaren dagelijks de druk van de Waan van de Dag. Ze zijn voortdurend bezig met het blussen van brandjes en het oplossen van problemen die zich voordoen. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze niet toekomen aan de zaken die er echt toe doen, zoals het ontwikkelen van hun medewerkers en het versterken van hun persoonlijk leiderschap.

De Waan van de Dag kan leiden tot hoge werkdruk, stress en het verlies van het plezier in het werk als leidinggevende. Door grip te krijgen op de Waan van de Dag, kunnen leidinggevenden meer tijd en aandacht besteden aan de zaken die er echt toe doen en zichzelf verder ontwikkelen in hun rol.

Conclusie

Grip krijgen op de Waan van de Dag is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk. Het vraagt om het maken van een bewuste keuze, het bepalen van een concreet doel en het nemen van kleine stappen om dit doel te bereiken. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te wennen aan je nieuwe gewoontes en om te blijven focussen op je doel. Door het toepassen van deze drie stappen, kan je als leidinggevende meer tijd en aandacht besteden aan je medewerkers en je persoonlijk leiderschap versterken. Zo kan je de Waan van de Dag de baas worden en meer voldoening halen uit je werk.

Als je als leidinggevende wilt groeien in je rol en jezelf verder wilt ontwikkelen, dan is het belangrijk om de Waan van de Dag te overwinnen. Door bewust te zijn van je eigen gedrag en gewoontes, kan je kleine veranderingen aanbrengen die uiteindelijk grote impact hebben. Het is belangrijk om te weten wat je wilt bereiken en welke stappen je daarvoor moet zetten. Door te blijven focussen op je doel en kleine stappen te zetten, kan je grip krijgen op de Waan van de Dag en je persoonlijk leiderschap

Artikel delen: