persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke Ontwikkeling

Geschreven door René Rensen

Persoonlijke Ontwikkeling is van alle tijden en belangrijk. Succesvolle mensen hebben een aantal overeenkomsten. Een daarvan is dat ze zich altijd persoonlijk blijven ontwikkelen. Misschien ken je deze bekende quote van Warren Buffett wel: “The most important investment you can make, is in yourself”.

Natuurlijk geldt dit ook voor jou als leidinggevende. Ook voor jou is het van belang om in ontwikkeling te blijven. Vooral omdat alles om je heen in sneltreinvaart aan het veranderen is. Daar zul jij als leidinggevende in mee moeten gaan en op in moeten spelen. Investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling is daarbij essentieel.

Persoonlijke Ontwikkeling

In mijn artikelen schrijf ik vaak dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van je leven. Ik geloof dat geluk en succes voor een heel groot deel zelf gecreëerd worden. Daar ben jij dus helemaal zelf verantwoordelijk voor. Door de verantwoordelijkheid te nemen over je leven zorg je ervoor dat je werkt aan het enige waar je echt invloed op hebt – jezelf.

Je hebt misschien niet alles in de hand, maar toch kun je een groot deel van je leven positief beïnvloeden door te werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Lees in dit artikel hoe persoonlijke ontwikkeling voor mij de snelste en enige weg is naar succes. Dus ook naar succes in je werk als leidinggevende.

Pak je kansen

Persoonlijke ontwikkeling is al tijden een begrip. Er zijn inmiddels boeken vol mee geschreven en het aantal coaches dat ingeschreven is bij de KvK bereikte afgelopen jaar een hoogtepunt. En eerlijk gezegd vind ik dit terecht. De wereld om je heen verandert snel en vraagt om medewerkers die mee veranderen, dus misschien is het wel eens goed om zelf ook weer eens in de spiegel te kijken en te bepalen wat jij graag zou veranderen.

Op welk vlak je ook aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken, het zorgt altijd voor nieuwe kansen en het vergroot je keuzemogelijkheden. En ik hoop van ganser harte dat het niet blijft bij alleen in de spiegel kijken. Hopelijk koppel je er ook een actie aan waardoor je echt aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling. Je merkt al snel de vele voordelen die daar aan gekoppeld zijn.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Wat houdt het begrip persoonlijke ontwikkeling nu eigenlijk precies in? Volgens Wikipedia verstaan we onder persoonlijke ontwikkeling alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in zakelijke omgeving.

Persoonlijke ontwikkeling kan allerlei doelen hebben. Sommigen gaan voor materiële groei (geld, macht & bezittingen), anderen voor geestelijke en emotionele ontwikkeling (liefde, geluk & compassie). Deze twee richtingen kunnen worden gecombineerd, maar meestal bereik je het één dan wel het ander, simpelweg omdat het één het ander vaak in de weg staat.

Geen tijd en geld

Veel leidinggevenden nemen zich wel voor om iets te gaan doen met persoonlijke ontwikkeling, maar vaak blijft het hangen in een goed voornemen. Ook leidinggevenden nemen vaak (te) weinig tijd voor zichzelf, laat staan dat ze tijd vrijmaken voor hun eigen ontwikkeling. Vaak geven zij als reden dat ze er geen tijd of geld voor hebben. Maar vraag jij jezelf als leider weleens af wat er gebeurt als je niets doet.

Als je geen tijd, energie en geld steekt in je persoonlijke ontwikkeling. Wat gebeurt er dan voor jou op het gebied van financiën, gezondheid, relaties, tijd? Sta je daar weleens bij stil? Het meest nijpende voorbeeld is je gezondheid. Wat gebeurt daarmee als je niets doet aan je ontwikkeling. Wat doet dat met je werkdruk bijvoorbeeld. Om maar niet te spreken over stress en burn out.

Ontwikkelen

Bij mij ging het exact zo. Ik had wel de behoefte om mezelf te blijven ontwikkelen, maar gunde mezelf de tijd en ruimte niet om dat te doen. Ik bleef maar aan het werken. Jaar in en jaar uit want van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan zei mijn moeder altijd. Persoonlijke ontwikkeling schoot er dus bij in, terwijl ik wist dat dit belangrijke voeding voor mezelf was. Ik heb altijd veel in mezelf geïnvesteerd. Dat ik feitelijk niet zonder kon.

Toen ik in 2017 met een burn-out thuis kwam te zitten, wist ik meteen dat het roer om moest. Dat was mij erg snel duidelijk. Min of meer gedwongen door de situatie ging ik met mezelf aan de slag. Elke cursus of training die ik in die tijd gedaan heb, heeft mij geholpen om mezelf te ontwikkelen. Het inschakelen van een coach deed wonderen. En elke keer kwam er weer meer energie vrij. Het voelt zo goed om voor jezelf te kiezen en in jezelf te investeren! Het maakt niet uit of je leidinggevende bent, ondernemer of wat dan ook.

Met persoonlijke ontwikkeling zeg je “ja” tegen jezelf, maak je tijd voor jezelf en investeer je in de toekomst. Eigenlijk doe je niets anders dan jezelf serieus nemen. Tegen jezelf zeggen: “Ik doe er toe, ik ben het waard om goed voor mezelf te zorgen”. Er is weinig wat kostbaarder is dan wat hierboven staat. Maar waarom doen we het dan zo weinig?

Persoonlijk budget

De meeste organisaties investeren maar beperkt in hun mensen. Ze willen dat je meer kennis krijgt om bijvoorbeeld een taak beter uit te kunnen voeren of dat je beter leert communiceren. Iedere medewerker en iedere leidinggevende heeft een eigen scholingsbudget.

Eigenlijk een persoonsgebonden budget, waarin je zelf kunt bepalen wat jou op dit moment verder kan helpen. Misschien is dat voor de één een betere fysieke gezondheid, terwijl de ander meer gebaat is bij een persoonlijke coach of mentor om het zelfbewustzijn te vergroten.

Of voor jou als leidinggevende een coach die je helpt om je tijd zo effectief mogelijk te besteden en eindelijk grip te krijgen op de Waan van de Dag.

De snelste weg naar geluk en succes

Persoonlijk heb ik gemerkt dat groeien erg belangrijk voor me is. Ik word onrustig als ik voor mijn gevoel te lang stilsta. Persoonlijke ontwikkeling is nu een van mijn belangrijkste waardes. Ik investeerde in mezelf en leerde mezelf steeds beter kennen.

Dit alles kan ik nu overbrengen op anderen. Ik leer, ik groei en ik deel. En dat alles in vrijheid en met veel plezier. En omdat dit een heel bewuste keuze is merk ik ook dat ik door andere leidinggevenden te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling, zelf ook weer leer en groei. Een geweldige ervaring.

Maar het begint allemaal met de keuze om jezelf serieus te nemen. Om te kijken naar waar je nu staat en te accepteren dat ontwikkeling mogelijk is. Niemand is ooit uitgeleerd. Jij als leidinggevende dus ook niet. Als je bereid bent te werken aan je eigen ontwikkeling zul je je al snel realiseren dat je veel meer kunt dan je denkt.

Je kunt meer

Dat je veel meer in huis hebt dan je dacht. Dat je veel meer resultaten boekt en meer uit het leven haalt dan je had verwacht. Vaak merk  je ook dat dingen ineens veel makkelijker gaan dan eerst.
Zelfontwikkeling is de snelste weg naar geluk en succes.

Hoeveel tijd maak jij vrij voor jezelf en hoeveel investeer jij in persoonlijke ontwikkeling?

Artikel delen: