spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Spiegeltje, Spiegeltje Aan De Wand…

Geschreven door René Rensen

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…. Ik maak me sterk dat niet iedere volwassen Nederlander deze zin kan afmaken. Het sprookje waaruit deze zin komt is niet voor niets wereldberoemd. Toch heeft deze bekende zin wat mij betreft nog een andere betekenis.

Mijn blogs

Zoals jullie weten blog ik vooral over leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Op mijn website www.eduqliq.nl staan inmiddels ruim 110 blogs die met enige regelmaat gelezen worden. Niet allemaal zijn ze even populair maar dat vind ik logisch. Zelf heb ik ook een sterke voorkeur voor wat ik wel en niet lees.

Alle blogs hebben op de een of andere manier iets met leiderschap en leiderschapsontwikkeling te maken. Soms is die relatie duidelijk en soms moet je er even over nadenken. Mijn blog van vorige week bijvoorbeeld. Daarin trok ik de vergelijking tussen skiën en leiderschap. Niet direct voor de hand liggend, maar wel een blog dat veel gelezen is en nog wordt.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Voor iedere vorm van leiderschap is het goed om van tijd tot tijd naar jezelf te kijken. Goed kijken naar jezelf is nodig om vast te stellen waar je staat in je leiderschap. Een tweede reden om naar jezelf te kijken is om te beschouwen wat een logische volgende stap in jouw leiderschapsontwikkeling is.

Ben jij daar mee bezig als leidinggevende? Sta jij weleens stil bij waar jij nú staat als leider? Bedenk je dan in het verlengde ook waar je over 5 jaar wilt staan? En wat er voor nodig is om daar te komen?
Dan neem je verantwoordelijkheid over je eigen ontwikkeling. Dan ben je heel actief bezig met persoonlijk leiderschap.

Niet voor iedereen

Ik ken ook meer dan genoeg schoolleiders die volstrekt tevreden zijn met de werkomgeving die ze nu hebben. Deze schoolleiders zullen niet of veel minder bezig zijn met hun eigen ontwikkeling. Of ze doen dat op een andere manier. Op zich is dat natuurlijk prima. Tegen deze schoolleiders wil ik zeggen dat het heel verfrissend kan zijn om zo nu en dan eens in de spiegel te kijken.

Van nature zijn mensen geneigd om te leren. Om zichzelf te ontwikkelen en deze ontwikkeling in te zetten in hun werk. “Stilstaan is achteruitgang” wordt er ook weleens geroepen. Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat ik het daar roerend mee eens ben. En daarom preek ik vandaag vooral voor mijn eigen parochie.

Online training

Iedere online leiderschapstraining die ik aanbied start met een module om eens goed naar jezelf te kijken. Omdat het waar je nu staat van invloed is op de doelen die je voor jezelf formuleert en de stappen die je van daaruit gaat zetten. Het “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…” kom je dan vanzelf tegen.

Die eerste module van mijn online training “Duurzaam Leiderschap” vormt de basis van de gehele training. Vanuit jouw persoonlijk leiderschap zet jij de stappen die passen bij waar jij nu staat. Wat voor de ene schoolleider gesneden koek is, is voor de andere schoolleider een enorme uitdaging.

Ik noem in deze context alleen maar het Onderwijskundig Leiderschap. Ik merk steeds meer dat dit onderwerp voor veel schoolleiders vragen op roept. Vragen die ik natuurlijk graag beantwoord.

Jouw drijfveer en kernwaarden

Andere facetten van jouw leiderschap die in de eerste module aan bod komen zijn bijvoorbeeld jouw drijfveer en je kernwaarden. Wat drijft jou eigenlijk? Wat drijft jou als mens? Wat drijft jou als schoolleider? Vanuit welke kernwaarden handel jij? Ben je jezelf daarvan bewust of ligt hier nog een ontwikkelingskans?

Allemaal vragen die jou een stevige basis geven. Een basis die jou als vanzelf verder helpt in deze online training. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens hier voor een overzicht van de gehele training. Wil je eerst informatie? Kijk dan hier en vraag een Focusgesprek aan.

Kom in actie

Ik hoop je snel te ontmoeten in deze training. Volledig online dus jij voert de regie over je eigen leerproces. Daar waar het nodig is ben ik er om je te ondersteunen en verder te helpen.

Jij bepaalt op welke device, op welk moment en waar jij de training volgt. Heerlijk toch?

Tot snel!

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template