spiritueel leiderschap.1920x0

Spiritueel Leiderschap

Geschreven door René Rensen

Spiritueel leiderschap. Heel lang voor mij een no go. Geen terrein waarop ik me met vertrouwen bevond. Tot er een jaar of drie geleden iets gebeurde in mijn leven. Iets dat mijn kijk op het leven en ook op mijn leiderschap compleet en definitief veranderde.

Wat er gebeurde doet eigenlijk niet ter zake maar de gebeurtenis deed me wel inzien dat de manier waarop ik tot dan mijn leven en mijn leiderschap invulling gaf aan een herijking toe was. En dat heb ik gedaan. En ik voel me er anders en beter door! Ook in mijn leiderschap!

Focus

Gisteravond ben ik samen met mijn vrouw naar de film geweest. The Secret: dare to dream.” Beiden hebben we het boek van Rhonda Byrne gelezen maar ik had geen idee dat er ook een film over dit boek was gemaakt. Wel dus. Ik zal jullie de details van de film besparen maar het hoofdthema heeft sinds een paar jaar sterk mijn aandacht. Spiritueel Leiderschap.

Spiritueel Leiderschap als een antwoord op onze huidige tijd. Een tijd waarin alles sneller, beter en succesvoller moet. En oppervlakkiger. En dat geldt ook voor onze organisaties en voor onze medewerkers die langzaam aan, beetje bij beetje, verder weg komen te staan bij de kern van hun vak. En dat geldt ook voor ons leiderschap. Hebben wij wel de focus op de goede dingen? Of zijn wij ook teveel bezig met zaken die moeten?

Wat is spiritualiteit?

Voor mij is spiritualiteit een verzamelnaam voor de ontwikkeling van- en de connectie met JEZELF als onderdeel van het geheel. Voor dat geheel wordt ook de term universum gebruikt. Als jij er in slaagt om op een goede manier contact te hebben met het universum dan is er zoveel dat je kunt leren. Dan is er zoveel dat je kunt begrijpen over jezelf en je leven. En het is allemaal goed!

De ontwikkeling van spiritualiteit

Spiritualiteit laat zich ontwikkelen. Het is iets dat in ieder mens aanwezig is. Alleen de een leert het te ontwikkelen en een ander niet. En daar start een verschil. Daaraan kun je de vraag koppelen waarom de ene mens succesvoller is dan de andere. Of waarom de ene leidinggevende meer succes heeft dan de andere.

Waarom de ene organisatie prachtige ontwikkelingen doormaakt en een andere minder of niet. We kennen allemaal het gezegde “Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”. Ik heb dat ook heel lang geloofd en het ook vaak genoegd hardop gezegd. Sinds een paar jaar weet ik dat dit gezegde echt niet waar is.

Spiritueel leiderschap

Ik noem er een aantal die voor jou als leidinggevende interessant zijn maar die eigenlijk universeel opgeld doen.

– Mentale rust

– Inlevingsvermogen

– Compassie

– Creativiteit

– Focus

– Geloof in jezelf en anderen

Vertrouwen in jezelf en anderen

Het ontwikkelen van spiritualiteit lijkt vandaag de dag een voorwaarde geworden voor succes. Neem de tijd om naar jezelf en je organisatie te kijken. Hoe drukker je als leidinggevende bent, hoe meer aandacht spiritualiteit nodig heeft. En hoe meer je kunt verwachten als je spiritualiteit een plaats geeft in jouw leiderschap.

Vertrouwen

In een eerder blog van mij heb ik al eens betoogd dat in jouw leiderschap alles start met vertrouwen. Ongetwijfeld heb jij weleens de slogan: ‘Vertrouwen is goed, maar controle is beter’ gehoord. Voor mij is dat steeds meer de vraag aan het worden. In gesprekken stel ik dat ook aan de orde. Wat zou er gebeuren als ik alles vanuit vertrouwen ga benaderen en de controle laat voor wat deze is.

Ik zeg het vaak op de organisaties waar ik een opdracht mag doen. Het is vaak een van de eerste dingen die ik aan een team meegeef. Het maakt mij niet uit waar jij je werk doet. Hier of thuis. Medewerkers kijken me dan vreemd aan. Hoef ik dan niet tot 17.00 uur te blijven? Nee, dat hoef je van mij niet. Ik heb er vertrouwen in dat jij je werk goed doet. Waar maakt mij dan niet uit.

Ook jij kunt dan als leidinggevende een gevoel ontwikkelen dat je medewerkers er de kantjes vanaf lopen. Maar is dit wel zo? Heb je vertrouwen in je medewerkers? Of gaat je medewerker juist minder presteren omdat je niet echt in die persoon gelooft? Zet vertrouwen in je leiderschap voorop, dan is controle overbodig.

Leiderschap vanuit liefde

Als je het leiderschap van president Trump bekijkt is dat te kenmerken als ‘management by fear’. Trump focust heel sterk op angst. Hij creëert angst en zaait angst. Hij denkt in tekorten in geld voor het Amerikaanse volk in plaats van mondiale overvloed. Bekijk ook als leidinggevende alles eens met een spirituele bril. Dus veel meer vanuit liefde en vertrouwen en vanuit eenheid en overvloed voor iedereen.

Dan zul jij ook ervaren dat dit veel beter voelt en werkt dan je leiderschap vanuit controle en wantrouwen of angst inhoud te geven.

Energie in balans

Probeer in je organisatie ook zo veel als mogelijk mannelijke en vrouwelijke energie in balans te brengen. Mannelijke energie staat voor daadkracht, ondernemerschap en duidelijke grenzen stellen. Terwijl vrouwelijke energie staat voor het inzetten van intuïtie, wijsheid en zorgzaamheid. Dit verschil zit hem trouwens niet in de sexe. Ik ken genoeg vrouwen met een overvloed aan mannelijke energie. Ook het omgekeerde trouwens!

Kwetsbaar opstellen

Als jij je als leidinggevende open en kwetsbaar op durft te stellen vanuit je hart dan zul je zien dat je medewerkers dat ook doen. Doe zelf eens mee met je team als er tijdens een trainingsdag oefeningen gedaan worden. Stel je daarbij kwetsbaar op. Daar straalt heel veel kracht uit. Laat zien dat jouw leiderschap gebaseerd is op liefde. Je zult zien dat iedereen gaat groeien!

Wil je dat iedereen gaat groeien? Begin dan hier.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template