Spreek jij je teamleden aan op gedrag? Iemand aanspreken op zijn of haar gedrag hoort onlosmakelijk bij jouw leiding geven. Dat kun je vervelend vinden en er niet op zitten te wachten maar soms is ingrijpen gewoon nodig. Doe je namelijk helemaal niets als iemand zich niet gedraagt dan wordt het vaak van kwaad tot erger. Mijn tip in deze situatie is dan ook: beter voorkomen dan genezen. Zoals ik al schreef zit niet iedere leidinggevende er op te wachten om iemand uit zijn team aan te spreken op zijn of haar gedrag. In dit blog geef ik je drie tips hoe je hier mee om gaat.
Zomaar wat voorbeelden
Een teamlid is altijd te laat bij een vergadering, iemand komt zijn afspraken steeds niet na, iemand spreekt vaak negatief of iemand verzuimt regelmatig zonder een voor jou duidelijke reden. Allemaal voorbeelden die je waarschijnlijk ook uit jouw praktijk herkent. Op zich kan het natuurlijk gebeuren dat iemand een keer te laat aanschuift of te laat op school is maar wanneer zeg je hier iets van? Wanneer wordt het gedrag echt zo storend dat je als leidinggevende er wel iets van moet zeggen?
Je intuïtie zegt je vaak al voor. Die geeft wel aan wanneer je echt aan de slag moet met dat teamlid. Vooral om te voorkomen dat het gedrag zich herhaalt en wordt overgenomen door anderen. Dan ben je nog veel verder van huis. Het gedrag is dan een voorbeeld van wat je niet wilt hebben. Jij wilt niet dat jouw team zo werkt. Het gaat ten koste van het werkplezier en uiteindelijk ook van de prestaties. Voor jou als leidinggevende kan dit gedrag zorgen voor de nodige stress en andere kopzorgen. En dat wil je niet.
Spreek jij je teamleden aan op gedrag?
Misschien ben jij zo’n leider die alles over heeft om de lieve vrede in het team te bewaren. Misschien denk je dan “een paar keer te laat komen of afspraken niet nakomen, hoe erg is dat nou?” Op zich is dat juist. In het begin lijkt dit helemaal niet erg. Maar ook in jouw praktijk geldt simpelweg dat je krijgt wat je tolereert. Veel leidinggevenden denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Ze vragen zich af waar het nou eigenlijk over gaat. Dit gedrag lijkt zo onbelangrijk als je kijkt naar alles wat er in je team gebeurt.
Een andere belangrijke reden waarom er vaak niets aan dit gedrag wordt gedaan is dat aanspreken op gedrag niet iets is wat we als leidinggevenden graag doen. Hoewel sommigen het als automatisch doen is er voor veel leidinggevenden sprake van een drempel om dit gedrag bespreekbaar te maken. En die drempel wordt met de dag hoger als jij het maar blijft uitstellen.
Niet aanpakken
Door vervelend en afwijkend gedrag niet aan te pakken geef je als leider eigenlijk vrij spel aan allerlei ander gedrag dat zich na verloop van tijd tegen je gaat keren. Dan gaat het ineens niet alleen maar om die ene persoon maar om meerdere teamleden. Dan verspreidt dit gedrag zich als een onkruid in je team. Slecht voorbeeld doet slecht volgen en daarmee wordt dit gedrag vele malen groter en lastiger te bestrijden dan bij de start. Pak gedrag dus meteen aan als je het signaleert. Wacht niet, daar doe je jezelf een groot plezier mee. En je team ook.
Hoor jij bij de groep leidinggevenden voor wie het aanspreken op gedrag niet zo voor de hand ligt? Dat je je afvraagt hoe je dat dan doet. Hieronder vind je drie tips die je vanaf morgen kunt gebruiken in je praktijk. Doe er je voordeel mee.
Tip 1: accepteer het niet
Accepteer het niet. Nooit. Never. Kom meteen in actie als je iets opmerkt over afwijkend gedrag. Ook al kan je duizenden argumenten bedenken waarom je er nu niks mee moet doen. Het moet wel. Waarom heb ik hierboven al beschreven. Ook al kijk je er tegen op, doe het wel. De beloning voor je aanpak volgt later.
Iemand aanspreken wanneer het nog iets kleins is gaat nu eenmaal eenvoudiger dan wanneer er al sprake is van een conflict. Een ander bijkomend voordeel is dat door gedrag meteen aan te pakken er ook een signaal naar je overige teamleden gaat. Dat duidelijk wordt waar jouw grenzen liggen. Want als jij duidelijk maakt wat je wel en niet accepteert dan geef je meteen een voorbeeld naar de rest van je team. Je aanpak werkt dus door en heeft meer effect dan je wellicht van te voren denkt.

Spreek jij je teamleden aan op gedrag?
Tip 2: Benoem waarneembaar gedrag
Wanneer je besluit om iemand meteen aan te spreken vlucht dan niet in algemeenheden. Zeg dus niet “Je bent altijd te laat” of ”je bent altijd over anderen aan het roddelen”. Dat is in een lastige situatie die gedrag vaak al is niet wenselijk. Je verzandt dan in een discussie omdat de ander zich meteen aangevallen voelt. En die discussie levert niets op. Alleen frustratie bij je gesprekspartner en waarschijnlijk ook bij jou.
Wat in zo’n geval beter is om te doen is het helemaal bij jezelf houden en het gedrag dat je hebt gezien concreet benoemen. Bijvoorbeeld: “Ik zag dat je vanmiddag 5 minuten te laat bij de vergadering aanschoof. Dat is al de derde keer in twee weken”.
Of een ander voorbeeld: “Ik hoorde je net zeggen tegen collega X dat je het allemaal er wel heel onprofessioneel aan toe vindt gaan hier. Klopt dat?” Geef de ander dan even de tijd om te reageren en wees vervolgens duidelijk dat jij dit gedrag niet accepteert en geef meteen het voorbeeld van gedrag dat je wel verwacht. Dus bijtijds bij een vergadering zijn en niet roddelen over collega’s.
Laat voor de uitvoering van de verwachtingen de verantwoordelijkheid wel bij de ander. Zeg bijvoorbeeld “En nu, wat ga jij doen?” Als jij de geboden oplossing acceptabel vindt dan maak je een eind aan dit gesprek nadat de oplossing duidelijk is besproken. Dan kun je, mocht dit nodig zijn, daar later nog eens op terugkomen.
Tip 3: Geef aan wat je verwacht
Mijn derde tip ligt meer op het gebied van het voorkomen van afwijkend gedrag. Door duidelijk te zijn over jouw verwachtingen als leidinggevende kun je al veel voorkomen. Bespreek dit ook gewoon met je team. Het zijn geen zaken die hen vreemd in de oren klinken. Gewoon menselijk gedrag en de afspraken daaraan koppelen. Als er een nieuwe medewerker komt in je team deel dan duidelijk en uitgebreid je verwachtingen. En houd vooral de belangrijkste tip in de gaten. Jij bent het voorbeeld voor je team. Dus je eigen gedrag is maatgevend voor hen. Je team doet niet wat je zegt, ze doen wat jij doet. Gedraag je dus zoals je van je teamleden verwacht. Dit geeft een goed voorbeeld, zet de toon en je team neemt dit gedrag als automatisch over.
Hoe vaak spreek jij medewerkers aan op gedrag wat je liever niet ziet? En als je dit niet doet, wat zijn daar dan de gevolgen van? Wat merk je dan in jouw praktijk?
Vind je het fijn wanneer je teamleden aanspreken een tweede natuur wordt van jou? Als je dat gemakkelijk afgaat en het je geen zweethanden meer oplevert en het je geen slapeloze nachten meer bezorgt. Begin hier en we gaan samen aan de slag om dit werkelijkheid te laten worden.