starten met het einde voor ogen.1920x0

Starten Met Het Einde Voor Ogen

Geschreven door René Rensen

Starten met het einde voor ogen is een bekende kreet geworden in leiderschapsland. Ken jij de Netflix serie “The Queen’s Gambit?”. Sinds kort kijk ik deze serie samen met mijn  vrouw. Wat een fantastische serie! In de serie is te zien hoe een jonge vrouw die helemaal in de ban is van schaken opklimt naar schaakkampioene. De serie speelt in de jaren 50/60 en in die tijd was het heel ongewoon dat vrouwen schaakten. Schaken was toen echt een mannenbolwerk.

Indrukwekkend om te zien hoe ze er uiteindelijk in slaagt om zo goed te worden dat ze zelfs mannen verslaat.
Ze laat zich in het geheel niet van de wijs brengen en heeft lak aan bestaande regels die haar in de weg staan. Ze heeft een duidelijk doel voor ogen: ze wil de beste worden

Duidelijk doel voor ogen

Het is echt een prachtige serie. En waarom kom ik daarmee als ik een blog over leiderschap schrijf?
Ook jij als leider hebt als het goed is een duidelijk doel voor ogen. Of zoals Covey het formuleert: je start met het einde voor ogen. Je weet waar je naar toe wilt. Je doel is helder dus je kunt aan de slag met de stappen die nodig zijn om je doel te bereiken. Want dat is leiderschap. Doelen stellen, er aan werken en de successen vieren. Volgens mij heeft Covey het ook zo bedoeld.

Toch nog even terug naar de serie. De hoofdrolspeelster verliest op jonge leeftijd haar ouders en wordt opgenomen in een weeshuis. Daar groeit ze verder op en leert er schaken van de conciërge. Die ziet al snel dat ze talent heeft en zorgt er ook voor dat ze zich verder bekwaamt in het schaken. Beth(de hoofdrolspeelster) bewandelt haar eigen weg naar de top. Ze is een enorme doorzetter en ondanks alle tegenslagen bereikt ze uiteindelijk haar doel.

Herkenbaar?

Volgens mij moet dit welhaast herkenbaar zijn voor jou als leidinggevende. Ook jouw pad naar jouw doel gaat zelden of nooit over rozen. Ook jij komt onderweg van alles tegen. Een team dat gaat tegenstribbelen, jouw leidinggevende die vraagt of het allemaal niet sneller kan, dat soort zaken. Ondanks dat is het voor jou wel zaak om door te zetten op de ingeslagen weg en je niet van de wijs te laten brengen door alles wat je onderweg tegenkomt. Houd je doel voor ogen en werk daar gestaag naar toe.

Beth groeit op in een omgeving die weinig warmte uitstraalt. Een weeshuis in die tijd was nou niet de eerste plek waaraan gedacht wordt als het gaat om gezelligheid en liefde. Beth moet het eigenlijk alleen hebben van de conciërge die haar ook het schaken heeft geleerd. Ze is alleen en staat er ook alleen voor. Maar ondanks dat lukt het haar om gestaag de weg naar de top te vinden. Ze schaakt tegen alleen maar jongens en later mannen. In plaats van zich hierdoor uit het veld te laten slaan is het voor haar juist een stimulans om steeds beter te worden.

Hoe zit het met jou?

Hoe zit het met jouw omgeving? Kun jij je leiderschap etaleren in een omgeving die je goed gezind is? Of moet je, net als Beth, opboksen tegen van alles en nog wat om je weg te vinden? Ik weet dat er de nodige leidinggevenden zijn voor wie dit laatste van toepassing is. Die tegengewerkt worden (soms heel bewust) en die veel in de weg wordt gelegd om te voorkomen dat doelen worden bereikt.

Hoe ga jij hier mee om? Geef je de pijp dan aan Maarten of geeft dit jou juist energie om het anders te doen en toch verder te kunnen op de weg die jij voor ogen hebt? Is jouw wil dan zo sterk dat je ondanks alle tegenwerking toch de regie kunt blijven houden? Houd je dan voor ogen dat succes zelden over goed geplaveide wegen gaat? Weet je dat succes vaak gepaard gaat met hobbels? Dat het doorzettingsvermogen vraagt van jou als leidinggevende?

Ik hoop oprecht niet dat het bovenstaande op jou van toepassing is. Want dat is best tragisch. Bijna net zo tragisch als de situatie waarin Beth verkeerde. Het schaakbord is voor Beth eigenlijk een ontsnapping. Een ontsnapping uit de triestheid van het bestaan in het weeshuis. Aan de andere kant houdt het schaakbord haar ook gevangen want het is het enige waarvoor ze leeft. Iets anders heeft ze eigenlijk niet.

Voor jou is er waarschijnlijk meer in het leven dan alleen je leiderschap. Ik kan volledig begrijpen dat je leidinggeven een belangrijke plaats inneemt in je leven. Maar houd in de gaten dat er meer is dan alleen leiderschap.

Mijn bedrijf

Daarbij kijk ik ook naar mezelf. Mijn bedrijf is gericht op leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Leidinggevenden in korte tijd van A naar F brengen neemt een belangrijke plaats in in mijn leven. Ik doe het verschrikkelijk graag en ben trots op de resultaten die ik boek. Maar ik realiseer me iedere dag weer dat er meer is. Op dit moment vooral mijn herstel van Corona maar je begrijpt vast wat ik bedoel. In dat kader is mijn bedrijf een middel om het leven te leiden dat ik voor ogen heb. Zorg er voor dat er voor jou ook meer is dan alleen je leidinggeven. Geniet daar ook volop van want dat is ook beginnen met het einde voor ogen.

In je leiderschap gaat het vaak ook over doorzettingsvermogen en je doel duidelijk voor ogen hebben. Strategisch naar je leiderschap en de ontwikkeling daarvan kijken hoort daar ook bij. De zetten die jij gaat doen al vooruit denken, om maar even in schaaktermen te blijven. Dat helpt om te beginnen met het einde voor ogen.

Stuurloos aan het dobberen

Ik zie echter vaak dat leidinggevenden helemaal niet zo vooruit denken en geen duidelijke doelen voor zichzelf hebben bepaald. Ze hebben wel een idee, een gevoel van over hoe hun leiderschap zich moet ontwikkelen, maar dit wordt vaak genoeg niet door vertaald naar concrete doelen en een plan. En als je niet weet waar je naartoe aan het bewegen bent, dan ben je dus zoals ik het zie stuurloos aan het dobberen in het water. Richtingloos.

Het is het ultieme doel van Beth in de serie om te schaken tegen de beste schakers van de toenmalige Sovjet-Unie. Weet jij wat jouw Sovjet-Unie is?

Heb je hier weleens over nagedacht? Waar wil je naartoe? Heb je een plan? Kun jij starten with the end in mind?

Als jij hulp wilt bij jouw leiderschap of leiderschapsontwikkeling weet dan dat ik graag met je aan de slag ga. Klik dan hier en maak rechtstreeks in mijn agenda een telefonische afspraak.

Zodat jij aan de slag gaat volgens jouw eigen Queen’s Gambit

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template