Succesvol veranderen in 4 cruciale stappen

Succesvol veranderen in 4 cruciale stappen

Geschreven door René Rensen

Veranderen is niet gemakkelijk. Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens, maar na een paar weken falen ze vaak. Waarom is veranderen zo moeilijk? Nederlanders gooien gemiddeld al na 2,5 week hun goede voornemens uit het raam. Maar het kan anders. In dit artikel ontdek je vier stappen om duurzame verandering te bereiken.

Stap 1. Ken je eigen gedrag

Om te veranderen, moet je eerst je eigen gedrag leren kennen en erkennen. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wat is belangrijk voor jou als persoon of als leidinggevende? Ken jij bijvoorbeeld jouw eigen drijfveer? Weet je doordat je jouw drijfveer kent wat écht belangrijk is voor jou als leidinggevende?


Als je je eigen gedrag begrijpt en erkent, kun je zien waar je moet veranderen. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen, weet je dat je dat patatje moet laten liggen omdat het niet goed voor je is.

Stap 2. Begrijp wat nodig is

Mensen veranderen pas als ze de negatieve gevolgen van hun gedrag ervaren. Als de impact niet duidelijk is, is er geen noodzaak om dingen anders te doen. Waarom zou je bijvoorbeeld gezonder gaan leven als je er nu toch geen last van hebt? Maar als de gevolgen van je gedrag duidelijk worden, groeit de behoefte om er iets aan te doen. Het is dan tijd om in actie te komen.

Stap 3. Investeer in verandering

Je moet bereid zijn om te investeren in verandering. Dit betekent dat je een verandering moet kunnen realiseren. Soms heb je geen invloed op bepaalde factoren, maar als de urgentie om te veranderen hoog is, vind je wel een manier. Als je intrinsiek gemotiveerd bent om te veranderen, kun je het meestal op eigen kracht doen.

Stap 4. Blijf veranderen

Veranderen is een continu proces. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de eerste drie stappen, maar ook om na het bereiken van duurzame verandering te blijven werken aan verdere verbetering. Door te blijven veranderen, kun je groeien en jezelf en/of je organisatie naar een hoger niveau tillen.

Houd daarbij in gedachten dat kleine veranderingen kunnen leiden tot grote resultaten op de lange termijn. Het is een kwestie van discipline en motivatie om deze veranderingen door te voeren en vast te houden.

Waarom gaat het vaak niet goed?

Veel mensen vallen snel terug in hun oude patronen. Dit komt doordat ze de verandering verkeerd aanpakken. Ze beginnen bij stap 3, terwijl het juist belangrijk is om bij stap 1 te beginnen en je eigen gedrag te begrijpen voordat je gaat investeren in verandering.

Conclusie:

Als je duurzame verandering wilt bereiken, moet je eerst je eigen gedrag kennen en erkennen, begrijpen wat nodig is en bereid zijn om te investeren in verandering. Door deze vier stappen te volgen, kun je de verandering maken die je wilt en ervoor zorgen dat het ook op de lange termijn standhoudt.

Artikel delen: