Teamontwikkeling is niet soft. Voor de ene leidinggevende staat het bovenaan de agenda en een andere laat het helemaal lopen. Heb jij weleens aan een sloot gestaan en de opdracht gekregen om met te weinig materialen een vlot te bouwen om naar de overkant te varen? Of in een bos met je team de opdracht gekregen om een hut te maken van natuurlijke materialen? Allemaal opdrachten die in het teken staan van teambuilding en waarin vaak ook leiderschap en informeel leiderschap worden getoond.
Teamontwikkeling is niet soft
Dat het ook anders kan las ik vandaag in de Gelderlander. Een regionale krant. “Teambuilding is niet soft, doe het vaker” Met deze kop opent een artikel in de Gelderlander van zaterdag 11 september. Het artikel zelf gaat over de vraag welke factoren een team succesvol maken. Daarvoor volgde James Kerr, een high performance coach een tijdlang het Nieuw-Zeelandse rugbyteam The All Blacks.
Omdat teambuilding voor veel leidinggevenden in het onderwijs ook best een issue is besteed ik er in dit blog aandacht aan.
3 factoren die teambuilding bevorderen
James Kerr onderscheidt een aantal factoren die van belang zijn als het gaat om teambuilding.
Als eerste noemt hij het klimaat. Het is voor een leidinggevende erg belangrijk om het juiste klimaat te scheppen. Daarbij is het top down denken echt geschiedenis en kun je alleen het juiste klimaat scheppen wanneer je het gesprek opent met je leraren en hen bevraagt wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen. In zo’n gesprek kun je als leidinggevende natuurlijk ook je eigen ideeën vertellen en aan je teamleden vragen wat ze ervan vinden. De feedback die je dan van je (individuele) teamleden ontvangt helpt jou als leidinggevende ook weer verder.
Een tweede factor die Kerr in dit artikel onderscheidt is dat je jezelf als leider kwetsbaar op moet durven stellen. Een werkelijk geweldige zin vind ik dat een ego is gebaseerd op successen uit het verleden en dat dit ego niets zegt over de toekomst. Hoe goed je ook bent en welke talenten je ook bezit, iedere leidinggevende en elk team heeft een zwakte. En vroeg of laat zullen anderen die zwakte ontdekken en proberen om er hun voordeel mee te doen. Zeker in de sportwereld kom je dit veel tegen. De zwakte van je tegenstander kennen maakt dat je een wedstrijd kunt winnen.
Samenwerken is de derde belangrijke factor voor teambuilding. Je kunt alle talenten van de hele wereld naar je school halen, als ze niet met elkaar samenwerken dan wordt het nooit iets. De cultuur in je school bepaalt voor een groot deel het succes van je school. En samenwerken is een uiterst belangrijk aspect in die cultuur. Focus daar als leidinggevende op. Bevorder de onderlinge samenwerking.
Nog 5 factoren
Kerr noemt verder nog de volgende voor hem belangrijke aspecten voor teambuilding.
– Selecteer mensen op karakter en neem de tijd om elkaar te leren kennen. Een goede persoonlijke connectie verbetert de sfeer en zorgt ervoor dat teamleden beter samenwerken.
– Succesvolle leiders slagen er in om trots en nederigheid in balans te brengen. Absolute trots tijdens de uitvoering en volledige nederigheid voor de omvang van de taak.
– Leiderschap begint bij jezelf zijn. Het kopiëren van de stijl van andere leiders is het tegenovergestelde. Doe dus aan zelfreflectie en bedenk wie jij bent.
– Gedeelde verantwoordelijkheid zorgt voor gedeeld draagvlak. Als je teamleden het gevoel hebben erbij te horen is er een grotere bereidheid om zichzelf aan een groter doel te geven
– Zorg voor oefening en training. Kerr gelooft dat effectieve training van jezelf en je team intens, regelmatig en repetitief moeten zijn.
Wil je meer lezen en te weten komen over de aanpak van James Kerr? Zijn nieuwe boek “Onverslaanbaar. De Haka en 15 andere krachtige lessen over leiderschap en het leven” verschijnt binnenkort.
Je kunt natuurlijk ook dit formulier invullen. Dan neem ik contact met je op en gaan we in gesprek.