Mensen die in het onderwijs werken zijn vaak gedreven mensen die hard werken om die resultaten te bereiken met hun groep of met de school die ze graag willen bereiken. Vanuit visie en focus werken met name de leidinggevenden doelgericht aan de ontwikkeling van zichzelf en hun school. In het blog “Tijd voor jezelf” leg ik uit waarom het verstandig is om ook aan jezelf te denken.
De praktijk
Tenminste, zo zou het idealiter moeten zijn. Toch gaat het in de praktijk regelmatig anders. Dan zie ik leidinggevenden in het onderwijs die lange dagen maken. Die weinig of te weinig slapen en die niet of nauwelijks tijd hebben voor een sociaal leven. Kortom: het leidinggeven gaat ten koste van henzelf.
En ik weet het omdat ik het zelf ook heb gedaan en heb meegemaakt. Ook ik was zo’n schoolleider die dacht dat alles kon en mocht. Ook ik maakte lange dagen en deed van alles voor anderen(lees voor mijn team en voor mijn school) zonder daarbij een moment aan mezelf te denken. Dat gaat best lang goed.
Ook ik negeerde lichamelijke en psychische signalen dat ik verkeerd bezig was. Ook ik dacht dat het mij nooit zou overkomen. Stress en hoge werkdruk was iets voor anderen. Daar kon ik toch geen last van hebben? Tot het moment daar is dat het ineens niet meer gaat. En je wel gedwongen een pauze moet nemen.
Tijd voor jezelf
Vraag jij je weleens af wanneer het de laatste keer is geweest dat je echt heel bewust tijd voor jezelf hebt ingepland? Dat je de ruimte nam om je partner en/of kinderen te laten voor wat ze zijn en eens alleen maar aan jezelf te denken? Door heel bewust tijd voor jezelf te plannen. Tijd waarin niets hoeft en eigenlijk alles mag?
Als ik alleen af moet gaan op mijn eigen praktijk dan zie ik het niet veel schoolleiders doen. Of dat volledig representatief is, weet ik niet maar wat ik vooral tegen kom en hoor als ik er met schoolleiders over in gesprek ben is dat het niet kan. Dat er dan allerlei blokkades zijn die tijd voor jezelf inplannen onmogelijk maken.
Het kan niet
Altijd is er wel iets dat er voor zorgt dat het niet kan. Als ik dan vraag wat er voor nodig is om het wel te doen blijft het vaak angstvallig stil. Of er komen argumenten die dan mij moeten overtuigen dat het echt niet kan. Of zijn die schoolleiders dan vooral bezig om zichzelf te overtuigen? Wie zal het zeggen.
Eigenlijk mag het helemaal geen vraag zijn. Eigenlijk zou iedere leidinggevende in het onderwijs de overtuiging moeten hebben dat het wel kan. Dat je zomaar tijd voor jezelf plant. Zonder jezelf af te hoeven vragen of het wel kan. Want uiteindelijk kan het altijd. Het moet alleen een bewuste keuze zijn en jij moet er van overtuigd zijn dat het goed voor je is. Dat het plannen van tijd voor jezelf bijdraagt aan meer rust in je hoofd en in je lijf.
Te lang doorgaan
Mocht je toch te lang door blijven gaan en door de stress in een burn-out terecht komen dan kan het ineens wel. Dan is het voor iedere leidinggevende ineens wel mogelijk om die tijd voor jezelf vrij te maken.
Want dan MOET het ineens. Dan is er wél de urgentie om goed naar je hoofd en naar je lijf te luisteren. Als jij het maar écht wilt. Als het maar écht nodig is.
Wil jij het echt?
Stel jij jezelf weleens de vraag of jij het wilt? Of jij de behoefte voelt om tijd voor jezelf vrij te maken. Gewoon omdat je goed voor jezelf wilt zorgen. En door goed voor jezelf te zorgen, zorg je automatisch ook goed voor je omgeving en voor je school.
Realiseer je dat maar eens goed: want door jezelf bewust de ruimte te geven om uit de Waan van de Dag te stappen omdat je even wilt opladen is niet egoïstisch. Dat moet gewoon van tijd tot tijd gebeuren. Anders houd je het niet vol. Anders houdt niemand het vol.
Denk vaker aan jezelf
Eigenlijk zou iedere schoolleider veel vaker veel meer aan zichzelf moeten denken. Je bent de hele dag bezig voor anderen. Je draagt heel veel aapjes van anderen de hele dag, de hele week, op je schouders mee. Is dat druk zijn met en voor anderen een excuus om niet druk bezig te hoeven zijn met en voor jezelf?
Denk eens wat vaker aan jezelf. Gewoon omdat het kan. Want iedereen weet dat wanneer je goed voor jezelf zorgt je ook in andere aspecten van je leven leuker bent. je bent vaak zelfs een betere schoolleider. Omdat je jezelf de tijd en de gelegenheid geeft om goed aan jezelf te denken. Hoe eenvoudig kan het zijn?
Dus doe jezelf en heel veel anderen een lol. Denk vaker aan jezelf en accepteer alles wat er aan consequenties aan vastzit. Gun het jezelf en doe het vervolgens ook. Negeer al die redenen die onmiddellijk in je opkomen om het niet te doen. De belangrijkste reden is en blijft altijd dat jij voelt en zeker weet dat het goed voor jou is. Dat is alles wat telt
Hoe ga jij vandaag tijd voor jezelf inplannen?
Voel jij je onmisbaar?
Voel jij dat je onmisbaar bent op je werk? Dan heeft de Waan van de Dag jou echt helemaal in zijn greep. Denk dan eens hoeveel rust het jou geeft in je hoofd en in je lijf als je stopt met leidinggeven op deze manier en in plaats daarvan duurzaam leiding geeft. Dan geef je leiding vanuit focus, visie, verbinding en vertrouwen. Dan geef je ruimte aan je intuïtie en ben je een andere leidinggevende. Voor jezelf en voor je team..
Wil je weten hoe je dat doet en welke stappen jij vandaag nog kunt zetten om duurzaam leiding te geven? Kijk dan eens hier en we bespreken de mogelijkheden voor jou.