Van manager naar leider: groei als schoolleider

Van manager naar leider: groei als schoolleider

Geschreven door René Rensen

Als leidinggevende kun je ervoor kiezen om te managen of om te leiden. Maar wat is het verschil? In dit artikel gaan we in op het belang van leiderschap en hoe je bewust kunt kiezen voor deze rol.

Wat is het verschil tussen een manager en een leider?

Vaak zien we dat leidinggevenden die net beginnen met hun rol zich vooral bezighouden met managen. Dit betekent dat ze voornamelijk bezig zijn met het regelen van zaken en het oplossen van problemen die zich voordoen. Hierdoor is hun to-do lijst vaak eindeloos en hebben ze het gevoel dat hun tijd altijd gevuld is.

Maar wat is dan een leider? Een leider is planmatig en doelgericht bezig met het verbeteren van het onderwijs en heeft een geformuleerde visie en missie die dagelijks wordt uitgedragen. Het is belangrijk dat deze visie leidt tot waarneembaar gedrag gericht op het realiseren van de visie. Een levende en breed gedeelde visie kan het verschil maken in een school en de werkzaamheid ervan is sterk afhankelijk van de schoolleider.

Het belang van een visie

Een visie moet leiden tot waarneembaar gedrag gericht op het realiseren van de visie. Nelson Mandela zei hier eens over “actie zonder visie is slechts tijdverspilling, visie zonder actie is vooral dagdromen, visie met actie verandert de wereld”. Het gaat erom dat de schoolleider samen met zijn leraren het dagelijkse handelen op de visie gaat richten, zo de visie leven inblazen en tot een levende visie maken.

Zeker in tijden van verandering is de school aangewezen op een funderende overtuiging om het gedrag van de teamleden te stimuleren in een nieuwe richting. Maar….de werkzaamheid ervan is sterk afhankelijk van de schoolleider. Hij of zij moet niet alleen volledig achter de visie staan, maar deze ook schragen en dagelijks uitdragen. Het is geen activiteit die je jaarlijks even afvinkt op een checklist voor leidinggevenden. Goede leidinggevenden hebben oog voor wat een gedeelde visie in de school kan zijn en dat is in hun handelen dagelijks herkenbaar:

  • Dagelijks de visie en de waarden van de school verwoorden op een uitdagende en toegankelijke manier.
  • Vaak spreken over wat belangrijk en minder belangrijk is.
  • Het bevorderen van een “samen kunnen we het” gevoel in de school.
  • Optimisme over de toekomst en het realiseren van de visie stimuleren.
  • Het regelen van een permanente dialoog in de school over de vertaling van de visie in handelen.
  • De visie in gedrag voorleven, waardoor het werkt via de lijn voordoen-nadoen en het gevoel in de school dat de visie er echt toe doet.

Als je begint met leidinggeven

Als je net begint met leidinggeven, is het begrijpelijk dat je het naar beste eer en geweten doet. Maar het is belangrijk om bewust te kiezen voor leiderschap en te weten wat er voor nodig is om een succesvolle leider te zijn.

Succesvolle leiders hebben oog voor mensen in hun team en in de hele school. Jouw handelen en bedoelingen zijn enorm belangrijk om succes te bereiken. Hiermee beïnvloed je alles en iedereen in de school. Dus hoe zit jij hierin? Laat je de waan van de dag regeren en neem je genoegen met managen of kies je bewust voor het leiden, coachen en inspireren van de mensen die het moeten doen en het meest waardevol zijn voor je school?

Waarom kiezen voor leiderschap de sleutel is tot succes

Leiderschap gaat over het stellen van doelen, visie en een plan van aanpak. Het gaat over inspireren en motiveren van mensen en het creëren van een omgeving waarin mensen kunnen groeien en zich ontwikkelen. Een succesvolle leider is iemand die begrijpt dat de school meer is dan alleen een verzameling van individuen. Een school is een gemeenschap van mensen die samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Als je kiest voor leiderschap, dan kies je voor een aanpak die gericht is op de lange termijn en waarbij je mensen in je team stimuleert om hun volledige potentieel te benutten. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het onderwijs, maar ook op de schoolcultuur en de betrokkenheid van het team.

Hoe je leiderschap kunt ontwikkelen

Het goede nieuws is dat leiderschap ontwikkeld kan worden en dat iedereen het op zijn of haar manier kan doen. Het begint allemaal met bewustwording. Denk na over je eigen leiderschapsstijl en hoe je deze verder kunt ontwikkelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van trainingen, cursussen en coaching gesprekken om je leiderschapskwaliteiten te verbeteren. Het is ook belangrijk om regelmatig feedback te vragen aan je team en te luisteren naar hun suggesties en ideeën. Door te blijven leren en groeien als leider, kun je een nog grotere impact hebben op je team en je school.

Conclusie

Kortom, het verschil tussen een manager en een leider is de focus op de lange termijn en het stimuleren van mensen om hun volledige potentieel te benutten. Leiderschap gaat over het stellen van doelen en het inspireren en motiveren van mensen om deze doelen te bereiken. Door bewust te kiezen voor leiderschap, kun je een succesvolle schoolleider worden en een positieve impact hebben op de schoolcultuur en het onderwijs.

Artikel delen: