van visie naar focus

Van Visie Naar Focus

Geschreven door René Rensen

Van visie naar focus gaat over Duurzaam LeiderschapDuurzaam Leiderschap gaat over jou. Hoe jij er in slaagt om zo goed voor jezelf te zorgen dat je een stabiele en duurzame factor ben in de ontwikkeling van jezelf en je school.
Ik kom zelf uit een katholiek Brabants gezin. Een gezin waar geen plaats was voor fratsen en waar vooral het adagium heerste van “Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan”. Mijn ouders waren daarin een lichtend voorbeeld. Altijd aan het werk. En daardoor hadden ze minder tijd voor andere dingen. Maar ze redden het wel om 4 kinderen te voeden en op te voeden.

Het kan anders

Dat het ook anders kan aflopen heb ik zelf ondervonden. Door een fikse burn-out die ik opliep omdat ik te lang de signalen van mijn lichaam negeerde. Tot het écht niet langer kon en ik totaal gedesillusioneerd moest toegeven dat ik té lang té hard had gewerkt en teveel van mijzelf en mijn lijf had gevraagd. Ik was in 1 keer klaar en dat vond ik moeilijk te accepteren. Vooral misschien omdat het inging tegen wat ik van huis uit had meegekregen. Dat je van hard werken niet dood gaat.
Natuurlijk, ik was ook niet dood. Maar zo voelde het wel. Op dat moment.

Wat zie ik?

Dat is wel wat ik vaker zie bij leidinggevenden in het onderwijs. Vanuit hun gedrevenheid, betrokkenheid en passie blijven ze gaan. Blijven ze taken uitvoeren. Blijven ze accepteren dat zij het moeten doen. Blijven ze pogingen doen om verbinding te houden met hun team. Terwijl ze zich eigenlijk af moeten vragen hoe ze er voor staan en hoe goed ze voor zichzelf zorgen. Of nog beter: Hoe duurzaam ben ik eigenlijk bezig? Hoe lang kan de wereld om mij heen op mij (blijven) rekenen?

Visie

Wanneer heb jij het laatst stilgestaan bij jouw persoonlijke visie? Wanneer heb jij jouw waarden getoetst? Doe je dat überhaupt weleens? Ik vind dit essentieel voor jou als leider. Omdat je als leider steeds in ontwikkeling bent. Of zou moeten zijn. En ook dat ligt vooral aan je eigen waarden.

Waarden

Jouw visie is gebaseerd op je waarden. Door je waarden heen klinkt dat wat jij belangrijk vindt. Voor jou zelf en ook voor jouw school. Waar ga jij voor de komende jaren? Waar sta jij over een bepaalde tijd?

In jouw ontwikkeling als mens en als (school)leider. Wat vind je daarin belangrijk? Waar stuur je op? Allemaal vragen die voor mij het belang van een visie duidelijk maken. Een visie voor jouzelf als professional en een visie op de ontwikkeling van jouw school.

Waarom vind ik een visie zo belangrijk?

Zoals je in Wikipedia kunt lezen geeft een visie een langetermijnperspectief voor een organisatie aan. Dat houdt in dat over een visie over het algemeen goed wordt nagedacht. Dan maakt het niet uit of het gaat om een visie voor jouzelf (waar wil ik staan over x jaar?) of om een visie voor je school. Ik vind een visie zo belangrijk omdat een visie jou als leidinggevende de focus geeft om planmatig en doelgericht te werk te gaan. Voor jezelf of voor je school. Daarbij zorgt een visie voor focus. Het helpt je om je ogen gericht te hebben en te houden op dat doel dat je wilt bereiken.

Focus

Ik heb ondervonden wat het gevolg kan zijn als je zonder focus te werk gaat. Omdat ik de juiste focus miste en volledig opging in mijn werk. Dan gaat het op enig moment mis. Voor de een erger dan voor de ander maar ik ben er van overtuigd dat focus belangrijk is om je doel te bereiken. Als je dat doel helder voor ogen hebt ben je ook minder te beïnvloeden door de Waan van de Dag. Je kunt je daar dan veel beter voor afsluiten omdat je je doel helder hebt en weet wat je daar brengt. Wat daar voor nodig is. Daar past welke vorm van afleiding simpelweg niet bij.

Besef

Alleen al dat besef helpt jou om een duurzaam leider te zijn. Om juist jezelf belangrijk te maken en vanuit het besef dat jij er echt toe doet de stappen te zetten die zowel jouzelf als je school verder helpen. Want Duurzaam Leiderschap gaat vooral over jou. Hoe jij er als leidinggevende in slaagt om, ondanks alle maatschappelijke en inhoudelijke veranderingen in het onderwijs, overeind te blijven. Omdat je er toe doet. Omdat leiding geven vooral leuk is.

Wil je meer weten over Duurzaam Leiderschap? Via dit formulier vraag je een Focusgesprek aan en gaan we op korte termijn samen in gesprek

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template