waarde n vol leiderschap iets voor jou.1920x0

Waarde(N)Vol Leiderschap

Geschreven door René Rensen

Waardenvol leiderschap. Volgens mij heeft de mens een natuurlijke behoefte om te groeien. Om te groeien als mens en als je leiding geeft om te groeien als leidinggevende. Om dat te kunnen is het belangrijk dat jij zicht hebt op jepersoonlijk leiderschap. Onmisbaar in dit persoonlijk leiderschap zijn voor mij jouw persoonlijke visie en missie. In coaching gesprekken of tijdens trainingen simplificeer ik dit weleens tot waar ga ik voor? (visie) en waar sta ik voor? (missie). Die training en coaching geef ik om jou als leider te laten groeien. Om leiding te leren geven vanuit jouw visie en missie. Om jou als leider te laten excelleren en te leren om leiding te geven in snel veranderende tijden. Zeker in het onderwijs.

Wil je meer uit jezelf, uit het team en uit de organisatie halen? Worden al je capaciteiten nog niet volop benut en kun je meer floreren? Ben je jezelf voldoende bewust van je eigen kernwaarden en handel je vanuit deze waarden? Ben jij in staat om je visie te leven en in de praktijk te brengen?

Leiderschap

Allemaal vragen waar ik regelmatig over in gesprek ben. Al deze vragen gaan over leiderschap. Er wordt regelmatig gesteld dat leiderschap je gegund moet worden. Dat je jouw leiderschap moet verdienen en dat het niet zomaar een uitgemaakte zaak is dat jij leider bent. Dat heeft alles te maken met de leidinggevende kwaliteiten die jij hebt. Met de kwaliteiten die jij denkt te hebben en met wat anderen in jou en jouw leiderschap zien.

Het is erg fijn wanneer alle drie de kanten bij elkaar komen. In jou. Want dan komen jouw persoonlijk leiderschap, jouw geprentendeerde kwaliteiten en de door anderen aan jou toegedichte kwaliteiten samen. De praktijk is vaak helaas anders. En dat is op zich niet zo vreemd.

Kenmerk van een leider

Een kenmerk van een leider is dat er sprake is van volgers. In de schoolse situatie werken team en directie samen aan de visie en de missie van de school. Dan bepalen de teamleden individueel of ze deze visie en missie uitdragen. Dan gaan ze jou als leider feitelijk volgen. Want jij geeft leiding aan dat proces.

Toch kan er dan ook een ongemakkelijk gevoel bij je volgers ontstaan. Dat gebeurt als de kwaliteiten die je hebt en de kwaliteiten die je pretendeert te hebben niet met elkaar overeenkomen  Dan klopt er iets niet. Vaak is het niet gemakkelijk om dan te benoemen wat er niet klopt. Maar jouw teamleden kunnen zomaar dat gevoel hebben of krijgen. Dat er iets niet klopt.

Als teamleden dat gevoel krijgen dat er iets niet klopt dan nemen ze afstand en in het ergste geval nemen ze afstand van jou en jouw leiderschap en ontstaat er een lastige werksituatie.

Wat dit proces allemaal nog lastiger kan maken is wanneer jij je als leidinggevende de vaak goedbedoelde adviezen van anderen aantrekt. Als je daarnaar gaat handelen en daarmee vaak mijlenver van jezelf terecht komt. Je raakt letterlijk de weg en jezelf kwijt.

waarde n vol leiderschap.1280x0 1024x791 1
Waarde(n)vol Leiderschap ziet er zo uit

Persoonlijke waarden

Dit is de belangrijkste reden dat ik in mijn training en coaching zo hamer op het belang van jouw eigen en persoonlijke waarden. Vaak zijn deze gekoppeld aan jouw drijfveer en vormen beide zaken jou als persoon. En dus ook als leider. Wanneer jij de goedbedoelde adviezen volgt dan is de kans groot dat je steeds verder van jezelf afdrijft en dat het voor je team steeds moeilijker wordt om jou te volgen. Letterlijk en figuurlijk.

Eigenlijk ben jij jezelf niet meer. Je doet dingen en je zegt dingen die niets meer met jouzelf te maken hebben en dat breekt je op een gegeven moment op. De herkenbaarheid van jou als leidinggevende is weg voor je team. Je team (h)erkent je niet meer als leider en volgt je dan ook niet meer. En daardoor wordt het voor jou steeds moeilijker werken en moet je van alles uit de kast halen om nog maar iets voor elkaar te krijgen.

De Waan van de Dag

Ik hoorde afgelopen week dat 1 op de 5 leidinggevenden in het onderwijs actief op zoek is naar een andere baan. Buiten het onderwijs. Voor mij persoonlijk is wat ik hierboven schrijf een belangrijke oorzaak.

Afgelopen vrijdag zei ik het nog in gesprek met een schoolleider. Ik zie zoveel schoolleiders die aan het managen zijn in plaats van aan het leiding geven. Die vooral bezig zijn met randzaken en zonder focus of rust in hun lijf en hoofd totaal afdwalen van hun essentie. Die ten prooi vallen aan de Waan van de Dag, die stress ervaren of nog erger.

Het ambacht van schoolleider is veelomvattend. Wellicht te veelomvattend. Maar dat betekent voor mij nog niet dat zoveel schoolleiders alleen maar aan het managen zijn. Dat steeds meer schoolleiders zichzelf de vraag stellen: “Is dit het nou voor mij” en vervolgens een andere keuze maken.

Het vreemde voor mij is dat schoolleiders dit vaak zelf niet inzien. Die van zichzelf de indruk hebben dat ze er toe doen. Dat hun inbreng ertoe doet. En dat er in hun praktijk geen probleem is. Niet met henzelf en ook niet met het team. Het vereist moed en lef om voor jezelf toe te geven dat het anders moet. Dat realiseer ik me echt wel. Maar waarom gebeurt het zo weinig?

Jouw persoonlijke visie en missie

Jouw persoonlijke visie en missie worden niet aan een tekentafel ontworpen. Die zitten diep in je binnenste en worden zichtbaar in je gedrag en in je communicatie. In wie jij bent. Vaak gebeurt dat onbewust. Dat is jouw eigen, persoonlijke en unieke identiteit. Als mens en als leidinggevende. Het maakt je als mens en als leider alleen maar beter als je anderen vraagt om naar jou te kijken en je ook echt te zien.

Dat betekent voor jou dat je steeds beter doorkrijgt wie jij bent en waar het bij jou om draait. Wat jouw waarden zijn. Wat jij in dit leven belangrijk vindt. Reflectie en feedback zijn dan de zaken die jou hierin als mens en als leider steeds verder brengen. Waarde(n)vol Leiderschap ten voeten uit. En dat gun ik iedere leidinggevende in Nederland. Te beginnen in het onderwijs.

Mijn praktijk

In mijn praktijk zie ik leidinggevenden andere dingen doen. Doordat hun persoonlijk leiderschap (nog) niet helemaal tot wasdom is gekomen en ze onvoldoende zicht hebben op hun persoonlijke visie en missie laten ze zich vaak volstoppen met adviezen van anderen. Dat hen dit echter steeds verder van hun doel brengt dringt lang niet altijd door.

Je gaat als leidinggevende dingen doen die niet van jezelf zijn en die niet bij jou horen. Je wordt onzeker en hebt geen grip meer op wat er daarna gebeurt. Het vertrouwen in je intuïtie is weg en zo word je steeds afhankelijker van alles en iedereen met als meest waarschijnlijke resultaat dat je steeds minder besef hebt wat er echt toe doet en zo steeds verder van jezelf af komt te staan. Dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor je leiderschap laat zich raden.

Keer terug voor het te laat is! Stel je eigen visie en je missie centraal. Weet waar jij voor gaat in dit leven en doe dit vanuit je eigen persoonlijke drijfveer en waarden.

Waarde(n)vol Leiderschap

Neem afscheid van dat ongemakkelijke gevoel dat je eigenlijk doelloos bezig bent. Pak de zaken anders aan vanuit je persoonlijk leiderschap en je natuurlijke leiderschapsstijl. Dat heeft invloed op je gedrag en handelen. Als mens en als leider.

Als jij leiding geeft vanuit je eigen drijfveer en waarden ben jij jezelf. Overal en altijd. Herkenbaar voor je team en dat maakt dat ze je makkelijker volgen. Daardoor wordt je leiderschap een stuk eenvoudiger en kun je vanuit focus, rust en vertrouwen leiding geven.

Als leidinggevende wil jij graag jezelf, jouw team en jouw organisatie op een hoger niveau brengen. Jij wilt zorgen voor het beste onderwijs voor de kinderen. Dat vraagt iets van jouw leiderschap. Dat moet dan ook naar een hoger niveau. Ben jij al zover dat je voor jezelf erkent dat JIJ dan andere dingen moet doen? Ben jij al zover dat je met je leiderschap aan de slag wilt?

Start dan hier en we hebben snel contact. Zorg dat jij niet tot die groep schoolleiders gaat horen die actief op zoek zijn naar een werkkring buiten het onderwijs. Geloof me, het kan écht anders. Ook jij kunt dat bereiken maar je moet wel zelf in actie komen. Zonder actie ook geen resultaat.

Ik kijk uit naar ons contact.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template