Wat doe jij aan stress? Je bent de grip op je werk helemaal kwijt. Je weet het echt niet meer. Je voelt je opgejaagd en komt niet van je werk los. Dag en nacht ben jij met je werk bezig. In jouw hoofd is het één grote warboel. De waan van de dag is baas over jou. Jij leidt niet jouw werk, maar jouw werk leidt jou. Kortom, je voelt je gestrest en geleefd. Je bent jezelf niet meer. Lees in dit blog hoe je stress kunt herkennen en hoe je stress weer de baas wordt. Zodat jij ook weer effectief en ontspannen leiding kunt geven aan of binnen jouw organisatie.
Wat is stress?
Stress, dat woord kan ik inmiddels bijna niet meer horen. Het hele internet staat er vol mee. En er zijn veel mensen die je kunnen helpen als het over stress gaat. Of die zeggen er iets van te weten. Maar toch is het van belang om je bewust te blijven van de oorzaken van stress, wat dit dan met je doet en hoe je het kunt oplossen. Hoewel er een grote negatieve lading om het woord stress hangt, heeft het ook positieve kanten.
Het houdt je scherp en zorgt dat je adequaat kunt handelen indien het van je verlangd wordt. En realiseer je ook dat iedereen stress ervaart. En dat stress feitelijk niets negatiefs is. Pas als de balans in jouw leven doorslaat naar de verkeerde kant wordt stress een negatieve factor. Daarom is het voor jou van belang dat je weet wat stress is. Wat stress met je doet en welke gevolgen stress heeft.
De woorden overspannenheid en burn-out zullen ook jou niet onbekend in de oren klinken. Je bent dan geen leider meer van je eigen leven. Je bent de grip kwijt. Daarom is het belangrijk dat je stress gaat herkennen. Om gezond te blijven. In je privésituatie maar ook op als leidinggevende op je werk.
Hoe herken je stress?
Weinig dingen zijn zo lastig als het herkennen van stress. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat stress tegenwoordig als normaal wordt beschouwd. Ik schreef het hierboven al: iedereen heeft last van stress. Daarom wordt stress vaak pas herkend als het al te laat is. Soms zijn de signalen – in elk geval voor de buitenwereld – goed herkenbaar, maar vaak zijn het zogenaamde vage klachten.
We hebben allemaal wel eens een pijntje hier en daar en maken ons dan niet direct zorgen. Toch is het belangrijk dat we naar ons lichaam gaan luisteren en al onze klachten serieus nemen. Je lichaam is immers een ingenieus systeem en een grote bron van wijsheid. Jouw lichaam liegt nooit en zal je ook nooit voor de gek houden. Luister daarom naar je lichaam en neem klachten serieus. Wellicht ben je er dan nog bijtijds bij en kun je aan de slag met de aanpak van jouw stress.
Signalen van stress
En hoewel we allemaal anders reageren op stress, komen de volgende fysieke en mentale signalen vaker voor:
- (over)Vermoeidheid
- Prikkelbaarheid
- Slecht slapen of niet in slaap kunnen komen.
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Buikklachten
- Overmatig zweten
- Neerslachtigheid
- Geen zelfvertrouwen
- Snel aangebrand zijn
Heb jij eigenlijk enig inzicht waarvan jij in de stress schiet? Weet je eigenlijk wat jouw stressoren zijn? Is dat de medewerker die van de vijf werkdagen er twee te laat komt of is het een collega leidinggevende die een vergadering uit de hand laat lopen? Levert je relatie je stress op of die verhuizing die er aan staat te komen? Of raak je verhit van in de file staan? Het is fijn als je deze stress kunt herkennen op het moment dat het voorkomt. Want met het herkennen van de zaken die jou stress opleveren start de weg naar herstel.
Wat doe jij aan stress?
Weet je ook wat je doet op het moment dat je stress hebt? De meeste mensen hebben een soort “verslaving” om met hun stress te dealen op dat moment. Dit kan bijvoorbeeld een eetverslaving zijn, drank of drugs, maar ook tv kijken of de verslaving aan onze mobiele telefoon kunnen een overlevingsstrategie zijn. Andere mensen storten zich nog meer op hun werk of bijten zich vast in een probleem.
Weer anderen zoeken naar andere zaken op het moment dat stress wordt ervaren. Veel slapen bijvoorbeeld. Omdat heel veel mensen om ons heen wel een of meerdere verslavingen hebben, vinden we dit steeds meer normaal gedrag. Maar onze overlevingsstrategie leidt ons af van ons (slechte) gevoel van dat moment en daardoor lijkt het misschien op de korte termijn wel een oplossing. Je haalt op dat moment voldoening uit hetgeen je doet. Kortdurend. Op de lange termijn word je er in elk geval niet gelukkiger van en ben je stress zeker niet de baas. Daarvoor moet je van betere huize komen.
Sport en ontspanning
Goed voor jezelf zorgen doe je ook door tijd te maken voor sport en ontspanning. Tijdens het sporten ben je met je lichaam bezig en zit je minder in je hoofd. Het geeft voordelen op zowel fysiek, emotioneel als mentaal vlak. Toch is sporten alleen niet voldoende als je stress wilt bestrijden. Ik heb hier al eens een blog over geschreven. Kijk hier maar eens.
Als je sporten te lastig vindt of er geen tijd voor wilt maken dan kun je ook leren ontspannen door ontspanningsoefeningen. Voorbeelden van ontspanningsoefeningen zijn o.a.mindfulness, mediteren en ademhalingsoefeningen.
Dit zijn zomaar drie voorbeelden maar er zijn nog tientallen anderen. Kijk en probeer eens waar jij je goed bij voelt. Want daar gaat het om: het moet jou ontspanning geven. Het doel van ontspanningsoefeningen is meestal dat je jezelf meer bewust wordt van gevoelens, emoties en gedachten, waardoor je ze vervolgens weer los kunt laten. Doen dus! Zowel sport als ontspanningsoefeningen leveren een wezenlijke bijdrage aan jouw welbevinden.
Ook praten met vrienden, je partner of eventueel een psycholoog of andere hulpverlener, kan je helpen om je meer inzicht te krijgen in jezelf en de manier waarop je op dingen reageert. Nadat je dat inzicht hebt opgedaan kun je dan in actie komen en aan je welbevinden gaan werken.
Ben jij stress de baas of kun je nog wat hulp gebruiken? Een vast onderdeel in mijn coaching traject is het (leren) omgaan met stress. Ook bij mij kun je terecht.
Vind je de inhoud van dit blog de moeite waard? Deel het gerust binnen je netwerk.