wat doe jij nou

Wat Doe Jij Nou?

Geschreven door René Rensen

Een van de doelen voor jou als leidinggevende is dat je team lekker werkt en zo optimaal als mogelijk functioneert. Dat er vertrouwen is in het team en tussen de teamleden onderling en dat jij op je team kunt vertrouwen. Dat is heel wat anders dan de kopzorgen die andere leidinggevenden hebben omdat hun team juist niet functioneert. Waar ze zorgen om hebben en wat stress oplevert. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Ik zeg altijd “Je bepaalt zelf wie je bent”. Ook als leidinggevende. Jij zit aan het stuur en jij hebt de regie. Dus wat kun je loslaten en waar moet je juist meer van doen? Daarover schrijf ik in dit blog “Wat doe jij nou?”

Sinds ik ben gestart als ondernemer in het onderwijs heb ik de nodige schoolleiders mogen begeleiden en coachen. Vooral in de ontwikkeling van hun leiderschap. Als ik dan terugkijk dan zie ik in die coaching een aantal zaken steeds terugkomen. Dat zijn dan vooral zaken die leidinggevenden mogen loslaten of er gewoon minder van doen. Loslaten omdat het hen niet verder helpt maar daar tegenover ook zaken die ze juist meer en vaker moeten doen.

Lekker werken met je team

Zoals gezegd is een van jouw doelen als leidinggevende dat je team lekker aan het werk is en dat jij op een prettige manier leiding geeft aan dat proces. Dat maakt jouw leiderschap een stuk eenvoudiger. Dan is er weer rust en vertrouwen en ontstaat er als vanzelf meer plezier bij jou en je teamleden. Dan hoef je minder hard te werken en heb je minder last van een (te) hoge werkdruk en stress. Want dat is wat je heel graag wilt?

Zorg jij goed voor jezelf?

Als jij op dit moment hard aan het werk bent als leidinggevende, lange dagen maakt en met de nodige frustraties rondloopt over zaken die niet goed lopen dan krijg je daar op een gegeven moment last van. Dan zit je leiderschap steeds meer in je hoofd, dan ga je onrustig slapen en ben je thuis een stuk minder gezellig dan je partner en je eventuele kinderen willen. Dan is het de hoogste tijd dat je in actie komt en de zaken bij de kern aanpakt. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder. Want een goed functionerend team is een zegen voor iedere leidinggevende. Wat doe je vanaf vandaag anders?

Wat je mag loslaten:

1. Alles steeds controleren

Hierboven schreef ik al over de rol van vertrouwen. Vertrouwen en controleren staan op gespannen voet met elkaar. Geef je team eens wat meer vertrouwen en zit niet overal met je snufferd bovenop omdat jij persé wilt controleren hoe alles loopt. Dat controleren zorgt ervoor dat er maar één is die harder moet werken. En dat ben jij. Door altijd alles in de gaten te willen houden moet je er altijd zijn. Voor je teamleden betekent dit dat ze juist achterover gaan leunen en steeds minder hard werken. Ze vinden hun werk minder leuk en haken steeds meer af. Stap eens af van die overtuiging dat je alles moet controleren. Dit is namelijk nergens voor nodig om toch goede resultaten te halen. Geef je team vertrouwen en verantwoordelijkheid. Jouw team bestaat immers uit professionals.

2. Oplossingen aandragen

Het tweede waar je van mij onmiddellijk mee mag stoppen is het steeds maar blijven aandragen van oplossingen. Als je je team vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft dan mag je er ook van uitgaan dat je team zelf mans genoeg is om iets te bedenken voor iets waar zij tegenaan lopen. Een vraag stellen aan jou is natuurlijk prima want jij geeft graag antwoord. Maar schiet hier niet in door en leg de verantwoordelijkheid zo laag als mogelijk is in je organisatie. Laat je team zelf eens problemen oplossen. Je team leert niets als jij altijd maar de dingen voor hen blijft oplossen. 

3. Het toch nog ff zelf doen

In de Waan van de Dag denken veel leidinggevenden snel aan dingen maar even zelf doen. Jij hebt er immers tijd voor. Maar is dat wel zo? Wat doe jij nou? Helpt het snel nog even zelf doen jou en je team écht verder? Volgens mij komt dit niemand ten goede. Je agenda in ieder geval niet. Door dit te doen wordt je to do lijst alleen maar langer en langer. Met als gevolg dat je altijd ‘s avonds en in het weekend nog met je werk bezig bent. En wat doet dit met jouw team? Met die professionals die zijn opgeleid om dat werk te doen? Geef hen de verantwoordelijkheid om het zelf te doen.

Dit mag je toevoegen aan jouw leiderschap:

4. Focus op dat wat jij moet doen als leidinggevende

Wanneer jij stopt met de bovengenoemde drie punten dan ontstaat er tijd om écht leiding te geven. Je krijgt dan de ruimte om te gaan doen waarvoor jij wordt betaald. Doordat je met bovenstaande gaat stoppen, krijg je eindelijk de ruimte om te doen wat je moet doen. En volgens mij is dat je team faciliteren om hun werk zo goed als mogelijk te doen.

5. Luister, luister en luister

Goed luisteren is een belangrijke eigenschap voor leidinggevenden. Door écht te luisteren krijg jij eenvoudig zicht op waar je team mee bezig is en ook wat er speelt in je team. Daar kun jij met jouw leiderschap dan mooi op aansluiten. Volgens mij is dat ook weer een aspect dat jouw leiderschap eenvoudiger maakt. Dus ga hier zo snel als mogelijk mee aan de slag.

6. Geef aandacht aan je team

Ieder team verdient aandacht. Ieder individueel teamlid verdient aandacht. En maak je er niet mee af met de smoes dat je daar geen tijd voor hebt. Maak er dan tijd voor!‘ Je team is namelijk het allerbelangrijkst en jouw meest waardevolle bezit. Al het andere hoort niet op jouw bordje of lijkt belangrijk. Maak verbinding met je team en onderhoud die verbinding. Dan weet je wat er speelt en begrijp je waarom mensen doen wat ze doen. Dan ben je bezig met betrokkenheid en vertrouwen. Dan voelen je teamleden zich gewaardeerd en doen ze als dat nodig is, net dat stapje extra.

Besef je heel goed dat je team het allerbelangrijkste is. Daarna komt met afstand de rest.

Wil jij mijn hulp bij de implementatie van bovenstaande tips? Begin dan hier.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template