wat Écht belangrijk is

Wat Écht Belangrijk Is

Geschreven door René Rensen

Jij bent leidinggevende. Heb je weleens bijgehouden hoeveel tijd jij besteedt aan het werk dat écht belangrijk is? Hoeveel tijd gun jij jezelf daarvoor? En hoeveel tijd heb je daar vorige week aan besteed? En de week daarvoor?

Meer tijd besteden aan werk wat er écht toe doet is voor mij het verschil gaan maken.

Wat écht belangrijk is

Volgens mij wil iedere leidinggevende zijn tijd vooral besteden aan het werk wat écht belangrijk is. Het werk waarmee je het verschil kunt maken en waarmee je herinnerd wordt. Toch gebeurt dat vaak niet op deze manier. Leidinggevenden zijn met van alles en nog wat bezig. Nemen veel aapjes van medewerkers op hun schouders en denken (te) vaak “Laat ik het zelf maar doen dan weet ik zeker dat het goed gebeurt”. De Waan van de Dag is voor menig leidinggevende een goede vriend. Dat is ook voor mij weleens zo geweest. Nu niet meer.  Als ik terugkijk, zie ik 3 belangrijke doorbraken in m’n leiderschap.

De eerste doorbraak

De eerste doorbraak voor mij was het besef dat ik in mijn leiderschap altijd mezelf moet zijn. Dat ik geen rollen moet aannemen of zaken aanpak op een manier die niet bij me past. Toen dat besef er eenmaal was ging het leidinggeven ineens veel soepeler, veel beter. Wat ik eigenlijk deed was me niet meer aanpassen aan het team waarmee ik werkte. Jij weet ook dat ieder team anders is en op een andere manier functioneert. Leidinggevenden zijn snel geneigd om zich aan te passen aan een team en hun handelen daarop af te stemmen. Fout. Niet doen. Blijf vooral jezelf en blijf in je leiderschap zo dicht mogelijk bij jezelf. Dan ben je echt. Dan ben je authentiek. Dan vindt jouw team het fijn om jou als leider te hebben.

Doorbraak twee

Ik kwam er ook achter dat het bieden van meer structuur aan mijn team mijn leidinggeven eenvoudiger maakte. Het werken met vaste afspraken. Het duidelijk hebben van de visie en de missie en de collectieve ambitie maakt leidinggeven makkelijker. Als de neuzen dezelfde kant op staan, als doelen worden erkend als schooldoelen en niet als doelen van jou als leider alleen, ben je een heel eind op de goede weg. Ik ben er zelf geen voorstander van om alles vast te leggen in regels, afspraken en protocollen maar mijn ervaring is wel dat structuur bieden aan je team jouw werk als leider eenvoudiger maakt.

De derde doorbraak

De derde doorbraak die ik in mijn carrière als leidinggevende kan onderscheiden is misschien ook wel de meest belangrijke. Ik ben heel bewust veel meer tijd gaan reserveren voor het werk wat er voor mij echt toe doet. Het werk dat écht belangrijk is en wat helpt om jouzelf en je organisatie verder te helpen in ontwikkeling. En dat is wat ik iedere leidinggevende gun. Bezig zijn met dat werk waarmee jij de meeste waarde toevoegt aan je school.

Om dat te bereiken blok ik iedere week heel bewust een aantal momenten in mijn agenda. Dan neem ik alleen de tijd om bezig te zijn met werk dat écht belangrijk is. Dan neem ik de tijd om na te denken. Over verandering. Over ontwikkeling. Over verbinding met het team. Over het achterhalen van mogelijke oorzaken van problemen die steeds weer de kop opsteken. Dat werk.
Daar kom je alleen niet aan toe als je last hebt van de Waan van de Dag. Als jouw dag bepaald wordt door toevalligheden of claims van anderen. Tijd die je hebt gebruikt komt nooit meer terug. Besteed die tijd dus aan werk dat écht belangrijk is. Dan ervaar je dat je werk er echt toe doet. dat je bijdraagt aan de ontwikkeling van anderen. Aan de ontwikkeling van je organisatie. Dan kun je veel meer mensen helpen.

Wil jij een start maken met heel bewust werken aan dat wat écht belangrijk is? Begin dan hier.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template