Wat zou jij doen? Aan het einde van het vorige schooljaar werd ik benaderd door een basisschooldirecteur. Ze had een vraag. Een voor haar bijzonder dringende vraag. Aan de telefoon klonk ze onzeker en angstig. Ze vroeg of ik voor de vakantie nog tijd had voor haar. Als een vraag zo bijzonder urgent is voor iemand dan maak ik daar tijd voor.
Niet veel later zitten we tegenover elkaar. Dat praat toch wat makkelijker dan aan de telefoon. Op mijn vraag om wat meer te vertellen steekt ze onmiddellijk van wal. Ze heeft een gesprek gehad met een van haar leraren. In dat gesprek heeft die leraar in een emotionele opwelling bijzonder boos tegen haar gezegd dat het er op school niet eerlijk toegaat. Dat zij als directeur bepaalde leraren voortrekt en zaken goedvindt die bij een ander niet mogen of kunnen. Dat zij niet de enige is die dit vindt maar dat meer leraren er zo over denken. Die durven het alleen niet te zeggen. Kortom: er was ontevredenheid binnen het team over haar manier van leidinggeven.
Achtergrond
Ze vertelt me dat dit haar eerste leidinggevende functie is in het onderwijs. Ze is eerst IB er geweest op een andere school binnen deze stichting maar dat was toch anders. Nu is ze eindverantwoordelijk voor een school en geeft ze leiding aan een team van 18 leraren. En een deel van die leraren is ontevreden over haar functioneren. Ontevreden over haar leiderschap.
En dat is ook uitgesproken naar haar toe. Daar begrijpt ze helemaal niks van. Voor haar gevoel is ze nog steeds dezelfde leidinggevende als toen ze startte twee jaar geleden. Nog steeds is ze als eerste op school en gaat ze als laatste weg. Ze werkt zich een slag in de rondte om alles geregeld te krijgen. En dan dit. Zo’n opmerking. Hoe kan dat gebeuren?
Deze opmerkingen van de leraar raakten haar diep. Ze vertelde dat ze het gevoel heeft dat haar integriteit in twijfel werd getrokken. Dat raakte haar zo erg dat haar eerste reactie was om de school achter zich te laten en ergens anders opnieuw te beginnen. Gelukkig heeft ze dat nog niet gedaan.
Omdat ze regelmatig mijn blogs leest en daar veel herkenbare zaken in vindt heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en mij gebeld.
Wat zou jij doen?
Situaties als deze komen veel voor. Zeker in het onderwijs is het heel gebruikelijk dat een team van alles mag vinden van een leidinggevende. Maar oh wee als dat omgekeerd gebeurt. Dan is Leiden in last. In veel situaties is dan de professionaliteit nog ver te zoeken. Maar goed. Deze schoolleider zit overduidelijk met de situatie in haar maag. Ze heeft mij gebeld om erover te sparren. En ze wil graag mijn advies.
Ik geef aan dat haar initiële reactie ( ik ga weg en zoek een andere school) vooral wordt bepaald door haar drijfveer. Je drijfveer bepaalt voor een heel belangrijk deel je handelen en je gedrag. Deze reactie is niet ongewoon. Niemand vindt deze feedback fijn. Geen enkele leidinggevende zit te wachten op deze feedback. Belangrijker is hoe jij er vervolgens mee omgaat. Er van uitgaande dat weglopen geen reële optie is. We gaan er eens goed voor zitten.
De drijfveren van Jung
Naarmate ik haar meer vertel over de drijfveren van Carl Gustav Jung en hun invloed op het menselijk gedrag zie ik haar opfleuren. Ze vindt het al fijn te ervaren dat zij zelf een groot deel van de oplossing in handen heeft. In tegenstelling tot veel andere mensen die in situaties als deze onmiddellijk overgaan tot externaliserend gedrag (iemand anders of iets anders heeft het gedaan) gaat deze schoolleider eerst bij zichzelf te rade. Ook dat gedrag wordt ingegeven door haar drijfveer. Zij pakt haar eigen verantwoordelijkheid voordat ze bij iets of iemand anders gaat kijken.
Wat zouden andere reacties zijn? Wat zou jij doen? Zou jij echt hard weglopen? Zou je de confrontatie met je team aangaan? Zou je je kop in het zand steken? Denk je: “Ach wat kan mij gebeuren, ik ben toch de directeur met een aanstelling voor onbepaalde tijd”
Jouw drijfveer
Al deze reacties worden bepaald door de drijfveer die jij als leidinggevende hebt. Het is niet voor niets dat ik zo hamer op het kennen van jouw drijfveer als leidinggevende. En dat de drijfveren zo’n essentiële rol spelen in mijn coaching en mijn programma’s.
Je bepaalt immers zelf wie je bent.
Je drijfveer is leidend in je gedrag en in je handelen. Maar bepaalt ook je allergieën. En situaties die jij lastig vindt. Je drijfveer bepaalt hoe jij handelt in situaties als hierboven beschreven. Maar ook in talloze andere situaties.
Hoe het verder ging
Deze schoolleider mocht ik helpen bij een stuk introspectie. Zij heeft haar eigen handelen eens goed onder het lamplicht gelegd en heeft daar voor zichzelf conclusies aan verbonden. En actiepunten die haar helpen om na de vakantie zaken anders aan te pakken. Zonder daarbij zichzelf uit het oog te verliezen en sociaal wenselijk gedrag te laten zien wat voor haar team beter te behappen is. Nee, juist door zichzelf te blijven en haar drijfveer steeds bewuster in te zetten lukt het deze schoolleider om de situatie positief om te keren. Daar ben ik van overtuigd.
En nee, ze gaat echt niet weg van haar school. Integendeel: ze gaat op basis van de verworven inzichten aan de slag. Met zichzelf en van daaruit met haar team. Allemaal op basis van haar drijfveer. Ik ben dankbaar dat ik haar hiermee heb geholpen.
Wil jij ook meer weten over jouw drijfveer en de impact daarvan op jouw leiderschap? Start dan hier.