weet jij wat je echt wilt.1920x0

Weet Jij Wat Je Écht Wilt?

Geschreven door René Rensen

Weet jij wat je echt wilt? Jij bent er vast ook weleens mee bezig. Met de vraag ‘Wat wil ik nou eigenlijk?’ Wat wil ik met mijn werk? Wat is de volgende stap in mijn ontwikkeling? Welke ambitie(s) heb ik nou eigenlijk? Dit houdt je bezig en je vraagt je af of dat wel gezond is. Troost je, je bent echt niet de enige die met dit soort essentiële en soms existentiële vragen rond loopt.

Een keer in de zoveel tijd drijft ‘de vraag’ meestal weer boven. Bij heel veel mensen. Zo ook bij mij gedurende de afgelopen ziekteperiode. Toen COVID 19 even sterker was dan ik. En ik moet zeggen dat het mij bijzonder heeft geholpen om krachtige keuzes te maken. Wat wil ik nou eigenlijk? Welke leidinggevenden wil ik wel helpen en welke niet?

Soms negeren we hem, soms weten we heel duidelijk wat het moet worden, maar vaker weten we het gewoon even niet en hebben we wat hulp nodig om het antwoord scherp te krijgen. En daar is helemaal niets mis mee. Het kan je alleen maar helpen om de voor jou juiste stap te zetten. Als je deze wilt zetten.

Weet jij wat je echt wilt?

Als je weet wat jouw ambitie is dan heeft dat een aantal voordelen. Het is niet alleen voor jezelf prettig om je ambitie helder te hebben maar het opent ook de mogelijkheid om die ambitie, dat doel of misschien is het een droom te verwezenlijken. Als je niet in actie komt dan is de kans namelijk klein dat je bereikt wat je diep van binnen het allerliefste wilt. En dat is toch zonde?

Ik weet zeker dat het je aan het einde van de rit spijt oplevert. Het heeft alles met persoonlijk leiderschap te maken. Pak dus weer de regie en geef richting aan je (werkende) leven. Vanuit je ambitie, doelen of dromen. Het zal je helpen om effectief en ontspannen leiding te geven. Ook aan jezelf.

Het belang van je ambitie

Als leidinggevende ben je je heel bewust van het feit dat er chaos ontstaat als er binnen jouw organisatie geen richting is. Als iedereen doet wat hij of zij goed vindt zonder dat er enige structuur achter zit dan wordt het niets. Dan zullen de acties niet bijdragen aan het doel van de organisatie. In zo’n situatie is het ook uitermate lastig om besluiten te nemen en jouw medewerkers missen het voor hen belangrijke gevoel dat ze gezamenlijk ergens naar toe werken.

Het is net als schieten met hagel. Eigenlijk op goed geluk op weg naar goede resultaten. Wat dat dan ook moge zijn voor jouw organisatie. Zonder de ambitie van jouw organisatie helder te hebben gebeurt 100% zeker het bovenstaande. En dat is wel het laatste wat je als leidinggevende wilt.

Voor jou persoonlijk

Voor jou persoonlijk werkt het feitelijk niet anders. Als jij niet weet wat je ambities en je doelen zijn, dan doe je vast van alles en heb je een druk leven, maar je maakt geen bewuste keuzes en het geeft minder voldoening. Het is dus net zo goed schieten met hagel. Zonde. Zonde van al je waarschijnlijk goedbedoelde inspanningen.

Als je namelijk weet wat je wilt, je ambities en doelen heel helder hebt, dan kan je gericht stappen zetten. Je neemt makkelijker beslissingen waar je je tijd aan besteedt en krijgt positieve energie van het behalen van (tussen)stappen die je dichter bij je doel brengen. Dit alles gaat er aan bijdragen dat je je ambitie ook daadwerkelijk waarmaakt. En dat is Persoonlijk Leiderschap ten top. Dat is wat ik iedereen gun.

Zonder doel door het leven

Er zijn van die uitzonderingen, zij die al van kinds af aan precies weten wat ze willen. Ik was er ook zo een. Al van kinds af aan was het onderwijs mijn doel. En dat is gebeurd. Net zoals mensen het doel hebben om piloot te worden: Dat is zijn droom. Of je wilt een eigen artsenpraktijk. Dat is ook een mooie droom. Ik wist het dus al jong maar ik zou niet de kinderen uit mijn klas de kost geven die geen flauw benul hadden wat ze later wilden worden. Dat ik dat wel wist heeft mij ook verschillende keuzes laten bepalen.

Zo ging ik naar de HAVO en niet naar het VWO, wat mijn advies was. HAVO was immers voldoende om toegelaten te worden tot de Pedagogische Academie. Daar lag mijn ambitie immers. Vele jaren later kreeg ik toch spijt van die keuze toen. Maar dat is “een koe in de kont kieken” zoals ze in Brabant zeggen. Je weet waarschijnlijk net zo goed als ik dat veel keuzes in je jeugdjaren worden ingegeven door je sociale omgeving. Mijn moeder had graag onderwijzeres geworden maar dat was haar niet gegund. Dat ik uiteindelijk wel in het onderwijs terecht ben gekomen vond ze meer dan geweldig.

Een idee

Vaak hebben we ergens diep van binnen wel een idee of wens, maar hebben we hulp nodig bij het (weer) boven tafel krijgen van wat ons nou drijft, waar we goed in zijn en waar we energie van krijgen. Kortom: wat onze drijfveren zijn. Daarnaast hebben we te maken met onze sociale omgeving die ons dagelijks beïnvloedt. Dat schreef ik hierboven al.

Als er steeds weer tegen je gezegd wordt dat je iets niet kan of iets niet bij je past, dan ga je dit geloven. Het is dus de kunst om dichtbij jezelf te blijven, jezelf goed te kennen en durf te hebben om te doen wat je altijd al wilde. Maar hoe doe je dit? En waar begin je als je je persoonlijke doel of ambitie op dit moment niet helder genoeg hebt?

Wat is nodig om je ambitie helder te krijgen?

Begin gewoon. Net als met al het andere waar je wilt dat er beweging ontstaat: begin gewoon. Als jij met je team iets wilt bereiken of veranderen dan begin je ook gewoon. Vanuit een doel of ambitie. Dat is voor jouzelf niet anders.  En nou hoor ik je vragen: ja prima, maar WAAR dan? Om je alvast op weg te helpen, geef ik je hierbij een aantal tips en vragen waar jezelf mee aan de slag kunt.

Inzicht in je drijfveer

Zo’n proces begint bij jezelf goed kennen. Voor mij als trainer/coach begint iedere vorm van samenwerking met het helder krijgen van jouw drijfveren en waarden. En met helder krijgen bedoel ik ook écht helder krijgen. Want jouw drijfveren, dat ben jij. Jouw waarden? Dat ben jij. Samen bepalen ze wie jij bent. Van daaruit is het goed om te gaan kijken waarom je dingen anders wilt.

Dit is voor iedere persoon weer anders en laat zich ook moeilijk vooraf bepalen. Het kan best zijn dat jij je drijfveren en waarden al goed op een rijtje hebt. Dat is dan mooi meegenomen. Heb je dit minder helder of ben je het wellicht gewoon even kwijt, dan is het aan te raden te starten met het helder krijgen wat je drijft en welke waarden je belangrijk vindt.

Een mooie oefening om hiermee te starten is om bijvoorbeeld 10 dingen op te schrijven die gelden voor jou. Denk dan aan bijvoorbeeld: ik wil dit en dit resultaat bereiken. Of ik vind het belangrijk om samen te werken. Zo kun jij vast wel 10 dingen benoemen en opschrijven.

Vind je het lastig om te benomen wat jou drijft? Ik help je er graag mee. Wat levert het je op? Inzicht in je wat je drijft, je sterke punten en je gedrag. Ook krijg je helder in wat voor werkomgeving je het best gedijt. Dit maakt het weer makkelijker om onderstaande vragen te beantwoorden.

Bepaal je waarden

Wat vind jij het allerbelangrijkste in het leven (en eigenlijk heel normaal)? Respect, vrijheid, onafhankelijkheid, liefde enz? Wat zijn voor jou de 5 belangrijkste? Ook hierbij kan ik je helpen. Ik heb een lijst met ruim 300 waarden en via een gestructureerde oefening komen we samen tot de gevraagde 5 waarden die voor jou het meest belangrijk zijn.

Ken jezelf

Omschrijf wie je bent: Maak een beschrijving van jezelf waarbij je aangeeft wie je bent in al de rollen die je hebt. (vader/moeder, partner, vriend(in) oom, tante, broer, zus enz.), met je talenten, je sterke punten, je waarden die je belangrijk vindt.

Maak een lijstje van dingen die je energie kosten, waar je een hekel aan hebt (tip: stop gelijk met deze dingen! Of doe ze in ieder geval zo min mogelijk.)

Maak een lijstje van zaken waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt (tip: ga dit zoveel mogelijk doen als je dat nog niet deed.)

Wat is je doel?

Wat is jouw doel in je leven? Waartoe ben jij op deze aarde? Waar wil je het verschil maken? Waar wil jij toegevoegde waarde bieden? Wat wil je altijd nog doen? Waar loop jij helemaal warm voor? Als het goed is, heb je door inzicht in je drijfveren en het beantwoorden van bovengenoemde vragen al aardig wat input voor het schrijven van ‘jouw missie’. Omschrijf jouw doel voor jouw leven.

Als je al het bovenstaande voor jezelf op een rijtje hebt, ben je al een heel eind. Fantastisch. Dan kan je je professionele ambitie waarschijnlijk ook een stuk makkelijker formuleren, want die sluit als het goed is naadloos aan. En zie hier: je richting! Eerst even het moment vieren dat je alles (weer) glashelder voor ogen hebt. Dan op naar je eerste stap om je doel te verwezenlijken. Succes!

Realiseer je dat je als je in actie komt ween flinke stap zet naar wat jij belangrijk vindt. Effectief en ontspannen leiding geven. Daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen.

Misschien lukt het je alleen. Dat is helemaal prima en erg fijn voor jou. Is dit nou zoiets dat je eigenlijk graag wilt maar waar je best wat hulp kunt gebruiken? Ik coach je graag en sta naast je als jij aan deze reis begint. Samen gaan we stappen zetten. Dat is een ding wat zeker is. Wil je mijn hulp inschakelen? Neem dan contact op. Dan gaan we snel in gesprek.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template