businesswoman g224e1eaad 1920

Zorg Jij Goed Voor Jezelf?

Geschreven door René Rensen

In dit blog “Zorg jij goed voor jezelf” gaat het over persoonlijk leiderschap.

Ken je het boek “Think and grow rich” van Napoleon Hill? In het Nederlands vertaald door Michael Pilarczyk. Dit boek is dé klassieker als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en succes. Michael Pilarczyk noemt het zelf de formule voor een succesvol en voldaan leven. Als het gaat over persoonlijke ontwikkeling dan is mijn belangstelling gewekt. Vooral omdat persoonlijke ontwikkeling raakt aan persoonlijk leiderschap. En persoonlijk leiderschap is weer één van de vier pijlers van Duurzaam Leiderschap.

Leider met impact

De voorbeelden in het boek van Napoleon Hill zijn stuk voor stuk leiders die een enorme impact maken vanuit hun persoonlijk leiderschap. Als we persoonlijk leiderschap definiëren als “Het in staat zijn om jezelf te sturen en de keuzes die je maakt volledig in lijn te laten zijn met jouw persoonlijke visie en missie”, dan kun je in dit boek je hart ophalen. Stuk voor stuk larderen de voorbeelden hoe je vanuit persoonlijk leiderschap komt tot succes. Op welk gebied dan ook.

Keuzes maken

Sta jij weleens stil bij jouw persoonlijk leiderschap? Laat je daar je gedachten weleens naar toe gaan? Zelf heb ik een paar jaar geleden ondervonden hoe belangrijk het is om hier van tijd tot tijd bij stil te staan. Om jezelf weer af te stemmen op wie je bent en wie je wilt zijn. Om je doelen te herijken en het pad te bepalen dat je gaat. Doe je dat als leidinggevende niet of te weinig dan kan het zomaar gebeuren dat hoge werkdruk dan wel stress hun tol gaan eisen. Jezelf bewust zijn wie je bent en waarom je doet wat je doet houd je scherp en op het goede spoor. Van visie naar focus.

Door blijven gaan

Maar als je net als ik een paar jaar geleden, maar door blijft gaan en niet tijdig bepaalt of je handelen nog in lijn is met wat je écht wilt dan ben je het belang van je persoonlijk leiderschap aan het negeren. Misschien hoop je wel dat de situatie vanzelf overgaat maar zoals wel vaker in je leidinggevende leven, gebeurt dat vaker niet dan wel. Jij dient tot het besef te komen dat je nog iets te leren hebt en daar op tijd mee te beginnen.

Stukje bij beetje 

Als jij op tijd inziet dat je iets te doen hebt dan kun je heel bewust aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling ofwel persoonlijke groei. Realiseer je ook dat groei en ontwikkeling vaak gepaard gaan met pijn. Stukje bij beetje kom jij vanuit je persoonlijk leiderschap tot ontwikkeling. En zoals wel vaker als het gaat om groei, gaat het ook in dit geval echt niet van de ene op de andere dag meteen beter. Groei is een soms moeizaam proces, waarbij je je bewust moet zijn dat het soms ook een stap terug zetten is, voordat je er weer drie vooruit kunt zetten. Zeker als zaken jarenlang in je systeem zitten is het moeilijk om ze daar weer uit te krijgen. Moeilijk, maar zeker niet onmogelijk.

Uit je jasje groeien

Ik heb weleens de vergelijking gemaakt met het letterlijk uit je jasje groeien. Een lange periode heb jij jezelf comfortabel gevoeld bij hoe het ging. Tot er een moment komt dat je het anders wilt doen. Dan laat je oude zekerheden los en komt er iets nieuws voor in de plaats. Maar vraag je je weleens af of die zekerheden wel zekerheden waren? Of hebben jouw gedachten die zaken tot zekerheid gemaakt en kun je best verder functioneren zonder die zogenaamde zekerheid? Waarom ben jij op zoek naar die zekerheid? Ben je ergens bang voor? Ben je bang voor jezelf in de nieuwe situatie? Kom op, kijk eens goed in de spiegel en wie zie je dan staan?

Angst

Of voel je dan echte angst? dan helpt het vaak om jezelf toe te staan om die angst te voelen. Wees je er op zijn minst bewust van en ga van daar uit verder. Pak het op, doe er iets mee. Kom je iets tegen? Herken je iets dat je al eens hebt meegemaakt. Sta jezelf toe om dit uitgebreid waar te nemen. Wanneer heb je een situatie eerder meegemaakt? Waar is die angst ontstaan? Ben jij in staat om anders naar een situatie te kijken?

Wat betekent dit voor je leiderschap?

Wat kun je hier nou mee in jouw leiderschap? Hoe kun je jouw ontwikkeling, jouw groei inzetten in je dagelijkse praktijk. Wat merken jouw teamleden van jouw persoonlijk leiderschap? Daar kom je alleen maar achter als je hen er op bevraagt. Kijk eerst als leidinggevende eens goed naar in welke situatie jij wat doet. Laat je teamleden hier ook eens naar kijken en laat hen beschrijven wat ze zien. Wat zorgt voor welk gedrag en in welke situatie?

Je hebt een keuze

Wil je als leidinggevende de op dat moment juiste keuze maken dan moet je je wel bewust zijn dat je een keuze hebt. Sommige leidinggevenden doen al jarenlang allerlei dingen op de automatische piloot. Gewoon, omdat ze het zo gewend zijn. Als je altijd maar doorgaat met de dingen zoals je ze altijd doet en nooit eens een beetje stilstaat en bekijkt hoe het eigenlijk gaat, als je nooit ruimte laat voor je intuïtie en alles puur rationeel benadert, dan zal je je ook niet zo snel bewust zijn dat je een keuze hebt. Het allerbelangrijkste is dat jij je in je leiderschap bewust bent dat je een keuze hebt. En als je een keuze gemaakt hebt daar ook de verantwoordelijkheid voor nemen. Want dat is ook (persoonlijk) leiderschap. De verantwoordelijkheid nemen.

Foute keuze

En weet je. Je kunt een keer een foute keuze maken. Who cares? Iedereen maakt weleens een foute keuze. Iedereen neemt weleens een verkeerde beslissing. Maar lang niet iedere leidinggevende neemt daar dan de verantwoordelijkheid voor. In mijn eigen praktijk zie ik daarin de meest vreemde voorbeelden. Kom op zeg: wees een kerel/vrouw en pak ook dan je verantwoordelijkheid. Juist dan. Een keer sorry zeggen en je fout toegeven maakt je echt geen slechte leidinggevende. Sterker: het is een teken van pure kracht om een fout toe te geven. Een voorbeeld van echt (persoonlijk) leiderschap. Wat mij betreft.

Aanbod

Wil jij aan de slag met je persoonlijk leiderschap. Vanuit de vraag of jij wel goed voor jezelf zorgt? Start dan hier en we gaan snel in gesprek.

Heb je trouwens al kennis gemaakt met mijn training Persoonlijk Leiderschap? In deze korte maar uiterst praktische (mini) training kun jij direct stappen zetten in je persoonlijk leiderschap. Kijk hier voor meer informatie.

Artikel delen:

22 tips voor jouw leiderschap

Wil je direct aan de slag met jouw leiderschap? Ontvang de whitepaper met direct toepasbare tips.

demo mockup template